:: PERTANYAAN ::

1st, layan dulu gambo si kecik hadif ni yee..
abaikan kaki yg terjulur tu ek..


oh ibu-ibu sekalian
aku ada sikit pertanyaan..
korang lebih banyak pengalaman kan...
aku nak tanya soalan senang jee..
coz aku tanya kengkawan byk sangat versi jawapan..
sampai umur bape ek baby kena pakai booties (sarung kaki) tu??
hadif skang dah 5 bulan..
bootie sudah tidak muat untuk menampung
kelebaran dan kebesaran tapak kaki beliau..
itu sahaja pertanyaanku..
heheheee..
Terima kasih..

16 comments:

Haslinda said...

kekekeke..Zhea pakai sampai umur dkt2 4 bulan kot..sb dah pandai bukak sendiri buh lam mulut..lgpun dah ketat la kat pergelangan tangan & kaki tu..sian plak..

umie said...

kay..wlpn umie x mengandung lagi..rasanya mcm x kisah jer sb anak saudara umie pun lebih kurang mcm umur hadif tp xda dah pakai booties tu..siap pakai baju seluar pendek je lagi..hahaha.kalu xpun gantikan jer ngan stokin kali sejuk...

PuteriSatu said...

ibu hadif...

kadangkala kena bukak sarung tangan tu....bagi jemari anak kita pandai memegang...dan practise bergerak...sebab nanti takut jemari dia cam mengokot je.... Aqilah dulu nyaris-nyaris dah jemari dia tak mengokot.. sian...nanti susah dia nak pegang barang....

kena bebaskan jemari dia ...akak rasa hadif dah 5 bulan dah harus kena belajar pegang itu pegang ini...

adda said...

hmm.. syafi dulu masa umur 3 bulan dah mula tak pakai mitten.. booties plak lebey kurang umur 4-5 bulan dh stop dah..

bukhairiah said...

sokong Puteri Satu..klo kaki tu pkai la slaloo coz sian dia cejuk...dh pandai jln nnt taggl la..

ratna said...

lepas jer umur 3 bln anak saya dah tak pakai sarung tangan..tp pakaikan dia stokin. jenis mcm stokin org besar tu.. kaki budak selalu sejuk.

Mamamanja said...

anak MM umur 4 bulan dah x pakai sarung tangan kaki nih. sarung tangan lagi awal bukak. tapi kena pastikan kukunya pendek ler...

sarung kaki pun x pakai coz kat umah panas. sian plak dia terkurung jerk kakinya dalam tu. cuma nak mengelakkan dari masuk angin sapu minyak kat tapak kakinya selain kat perut dan kat belakang

Anie said...

anie pakaikan sampai umur berapa lupa lak...

tp mula tak pakaikan sejak qiesha suka masukkan kaki dia dlm mulut..
sejak tu lah tak pakaikan..agak2 nya dlm 4bln kot

♥ EeiNz ♥ said...

K..
sarah pakai lama gak....
tp depend ngan keselesaan stokin ngan kaki die time tu laa
klu da x muat, da x pakai da..
tp just pakaikan stokin trus jek ..
xpakai booties tu ...
lg pun sarah dok taska yg ade aircond kan...
tu yg pakaikan utk sarah stokin2 sampaila die start jalan umo 10 bulan
cz time tu baru nk bertatih kan ..
klu pakai stokin, takut licin..
nti jatuhhh...huhuuhh

riena said...

kay aku n share pengalaman laa.walaupun aku xkawin lagi tp aku ada adik kecil..mcm irfan dia sepanjang baby my mom akan pakaikan stokin sebab baby xelok dibiarkan sejuk until now dh pandai jalan kalau keluar mesti pakai stokin tau..kalau kat umah xyah laa.nti kotor..hehehhe..itu kalau dh pandai jalan..kalau blm better pakaikan..itu sajer..

Mya said...

comelll!! gerammm la.. rasa nk picit2...

kirana said...

salam ibu hadif,
saja ja nk share..kalo ikut org tua2 kata..anak laki kena lama sket pakaikan stokin tu..takut angin masuk ..pastu takut kena hernia nnt

anak saya..6 bulan dah tak pakai kot kat umah..nk kuar jalan2 pakai la

skrg ni yg pmpn..sian tak pakai...mlm nk tido baru pakaikan

tak kisah la..ikut rasa sejuk pakai..panas bukak

utk mitten dah tak pakai..bg dia explore pegang tgn kite ..apa2 jer la

k.ida said...

dh 5 bulan..rasenye dh leh stop pakai..tapi kalo kuar kena pkai stokin ler....

fantaghirolynn said...

umur sebulan dah boleh bukak.. bagi baby kenal, bermain2 dgn pergerakkan jari jemarinya.. tapi harus ingat, pastikan kuku sentiasa pendek..

fantaghirolynn said...

info tadi utk mitten..booties, kalo dah xmuat gantikan dgn stokin yg lebih selesa.. mcm anak lynn, stop pakai stokin smpai dia dah mula memanjat. takut licin.tapi kalo jln2 pakaikan stokin biar xmasuk angin.

ross said...

stokin pon kalo dia dah start boleh merangkak..,xyah pakai dah.biar dia senang nk bergerak dan cepat dia belajar bejalan..maknanyer xda benda menghalang dia nk wat pape..selesa la dia kalo free tang kaki nyer..cepat nnt dia jalan...