:: salam ::

aku juz nak share forwarded emel yg aku dapat ni..
maybe ramai yang dah tau..
dan ramai yang amalkan
sama² la kita dapat manafaat dan barakah..
Sunnah Rasulallah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam.
Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum"
dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh
"waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Beri salam - "assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kita berkirim salam pada org lain,
hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye"
Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye"

Dan bukannya "Kirim salam maut"
statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Semoga ada manfaat..

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"
Maksud singkatan "A'kum"
Janganlah kita gantikan perkataan "Assalamualaikum" dgn "A'kum"
dalam sms atau melalui tulisan.
Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang,
maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam"
iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.
Sesama lah kita beritahu member yang selalu
sangat guna shortform A'kum dalam sms ataupun email.

Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang² Yahudi
untuk orang-orang bukan yahudi
yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot'
yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.

Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum",
kita ingatkan dia guna "As Salam"
kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.
Semoga ada manfaatnya.

5 comments:

bukhairiah said...

Assalamualaikum...

Arin said...

tq for entry nih..

MRS. K said...

mrs bubu : waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh

Arin : sharing is caring..

♥ EeiNz ♥ said...

assalamualaikum...
gud info .thx ;)

aleena said...

assalamualaikum

skrng majority da tuka 'akum' as 'salam' compare when ramai tak tahu pasal info nie rite:)