Jin warna pink

.
Alhamdullillah
lepas pegi berubat malam tadi, hadif boleh tido dengan nyenyak
tak nangis tengah malam lagi...
siap saya tengok hadif senyum² lagi dalam tido
mimpi ape tu sayang??
.
saya pegi berubat dengan ustaz hubby masa skolah menengah dulu
skang ustaz tu imam masjid di tanjung malim
orang cakap, jauhnye pegi berubat...
kebetulan memang
hubby nak jumpa ustaz die, sambil² tu leh pegi berubat...
lagi pun tak jauh mana pon tg malim tu, dalam 1 1/2 jam dari nilai
.
ustaz cakap, jin yang kacau tu kaler pink
belum kaler merah lagi... jin tu nak berkawan
benda tu memang menetap kat situ
tak ada siapa² yang hantar...
.
naik bulu roma saya bila ustaz cakap benda tu ikut saya smpai tg malim
ustaz tanya saya, ada tak pening kepala sebelah kanan?
saya cam ingat² lupa, pastu baru teringat petang smlm saya pening
.
nak balik semalam, ustaz bekalkan air zam-zam utk hadif minum
dan garam untuk tabur kat rumah...
.
pesan ustaz :
~ boleh tampal surah al-qalam di pintu masuk rumah kalau tak silap saya
.
~ boleh pelihara binatang di rumah untuk mengelak santau sebab binatang tak tidur. santau kalah kepada binatang...
.
~ untuk mengelak anak dari sakit, setiap pujian orang terhadap anak kita, hendaklah diakhiri dengan Alhamdullilah...tanda kesyukuran kepada Allah
contohnya : comelnya anak awak ~ Alhamdullilah
cepatnya anak awak berjalan ~ Alhamdullllah
.
~ begitu juga kalau orang puji kita..puji kita cantik/kereta baru/ rumah baru atau apa-apa saja.. ucapkanlah Alhamdullillah
.
agar hari² kita berjalan dengan lancar, tiap kali bangun pagi ucap
‘Auzubillah hi minasy syaitoonirrajim’
.
.
kita ikhtiar je mana yang patut kan...
yang boleh percaya, kita percaya
jangan sampai syirik sudah....
.
.

20 comments:

shinnaz said...

mesti jin perempuan tuh..kaler pink!tehehhe..semoga Hadif tak diganggu lagi ya!

mama_auni said...

hadif slalu nanges tgh malam ker ?

Ena said...

Cian Hadif .. Ena pun pnh ader pengalaman camtu.. tp kat umah sendiri.. x der ikut dari mane2 pun.. mase tu ena baru masuk umah tuw( umah sekarang).. mcm2 jadi.. yg pasti memang bende tu dok umah tu gak.. sampai skrg klu balik kg lebih dari 3 hari.. bile nak masuk umah balik mesti Hubby kene azan kan dulu baru leh masuk.. kasi bende tu kuar.. lau x kompem anak menangis mlm.. hu3..

Elyn said...

pergh igtkan kan jin kaler ijau je.. rupenyer ade gak kaler pink!! nasib baik la hadif dah ok....

ummiaqeef said...

ish..meremang mase tgh bace ni..hehe..

~UNai~ said...

napa ust tu tny pening ke tak?

b.O.n.d.a said...

erkkk..ya Allah! meremang bulu rOma tiba2! umah bOnda baru sabtu lepas jumpa katak kaler pink melekat kat dinding umah kat tingkat atas!! huhuhu..adakah itu juga jin???? dah la kaler mata katak tu itam..huhuhu

(stOry lanjut kat blOg bOnda)

MRS. K said...

shinnaz ~ arap camtu la..

mama_auni ~ takla, sejak dok umah baru je dia nangis

ena ~ sape yang kena je tau kan?

elyn ~ heheeh... jin kan ada byk bentuk dan warna

ummiaqeef ~ saya lagi la meremang segala bulu

unai ~ sebab benda tu ikut saya!!

bonda ~ nanti i terjah ok

aqis090209 said...

ustaz tu dok tg.malim kt mn? sy keje kt UPSI tg.malim...

CuTeMiUt78 said...

syukur alhamdulilah.. hadif dah okey.. eemmm biasa la kan.. umah baru2.. macam benda nak tumpang..

komen2 ni sambil klik2 nuffnag dpt prudential

PuteriSatu said...

la..hadif nangis malam ke kay..? akak tak dengar pun...huhuhu..tido mati gamaknye akak...

alien said...

jin tu cam spesis patrik starfish je..
seram2

..nOj.. said...

hehehe xtau plak jin ni ade berbagai kaler... mati la kalau jumpe jin kaler pink...

eh neway k, thanks for sharing info... alhamdulillah :)

Misbehave said...

Syukur Alhamdulillah Hadif da ok.:)

b.O.n.d.a said...

K, YM bOnda ada kat 'view prOfile' bOnda tu..K?

lovelywa said...

alhamdulillah sume da setel..bleh tido lena la..jgn tak dgr hadif bangun udahh..hehe

Dee said...

alhamdulillah..dh ok..lg satu rumah kalo dh ditinggal lebih 3 hari pun biasanya ada yg tumpang..jd..bacalah apa2 yg patut ye..

[-suziey-] said...

mcm comel je jin tu kaler pink..ekekek:p alhamdulillah..seb bek dh ok..besela bdk nmpk sumenye..

Intan said...

Hu hu...baru tau jin ada mcm2 kaler. Syukur lah hadif dah ok ye...kalo tak aduiii tambah lagi lah fening tu.

Thanks for the tips tu kay...Intan nanti nak masuk rmh baru next year nie, kena "berjaga-jaga" gak...hu hu.

eima said...

wah menakutkan je la ...
tq sbb sharing info sal alhamdullillah ...
fahim ari tuh pun kena sampuk gak .. sbb tokwan die main dgn dia kat luar umah waktu maghrib .. aduhai .. tatau nk ckp pe... sampai demam² panas la ... warded....