tasik yang buntingkan wanita?

.
Legenda Tasik Dayang Bunting dikatakan sebuah tempat pemandian kegemaran seorang puteri dari kayangan bernama Mambang Sari. Dia diberi julukan sebagai Tasik Dayang Bunting.

Menurut cerita, seorang putera raja, Mat Teja, jatuh cinta dengannya dan menipu puteri itu untuk mengahwininya. Mereka dikurniakan seorang anak, yang kemudiannya meninggal dunia setelah tujuh hari akibat penyakit misteri.

Disebabkan terlalu sedih, Mambang Sari meletakkan mayat anaknya ke dalam tasik itu dan kembali semula ke dunia kayangan.

Sehingga ke hari ini, ada yang masih percaya wanita yang sukar mendapat anak, jika mandi dalam tasik itu akan dikurniakan anak. Ada yang turut mengakui kebenaran hal ini. - www.mykedah.org

gambo 1st honeymoon 2008

korang percaya tak kalau mandi air tasik tu boleh dikurniakan anak??

sepupu saya, Kak Na dah
3 tahun kawin tp blom ada anak... so, masa saya & hubby nak pegi honeymoon kat langkawi on 2008, dia pon nak join skali... saya tak kisah la kan, ada jugak geng borak... antara tempat yg we all pegi of coz la tasik dayang bunting tu... saya tak mandi tapi kak na mandi dalam tasik tu.

then, pas sbulan lepas tu, dia anta msg kat saya die pegnen... same with me.. kitorang pegnen sama² dan hadif tua dari anak die 3 hari jer... miracle kan?....

nak kata die pegnen sebab mandi dalam tasik tu, entah la.. ada orang percaya, ada yang tidak... mungkin Allah nak beri rezeki time tu... atau secara kebetulan jer... ermmm... tepuk dada tanya iman... hanya Allah yang lebih mengetahui...



9 comments:

Misbehave said...

i kalo dgr crita pasal org da kawen lama tapi xde anak, kesian sgt.huhu.

mmg rasa bersyukur sgt dikurniakan anak x lama lepas kawen.Amin :)

Ena said...

A'a.. yer la kot... kebetulan.. Hanya Tuhan yg Maha Mengetahui..

..nOj.. said...

wahhh ye ke ni. mmg miracle la. coincidence kot. best la kan. rezeki langkawi :p. prudential for yu

Dee said...

kebetulan kot..sama cam ena..hanya ALLAH SWT yg maha mengetahui segalanya..

ratna said...

hm..kebetulan kot.. semua tu urusan ALLAH..

Kniedaz said...

xleh caya sgt..tp org kt kita ni sekadar berusaha, yg makbulkan Dia..

Shinnaz Ahmad Rasid said...

kak K..penah pegi situ..ade monyet suke kacau kn??hahaha...penah dgr jugak kt situ..coincedence jer kot..tapi nti nk try..manelah tahu..hehehe..langkawi best!!!!!

mamaaerish : said...

kebetulan rsnyer... tapi ramai cdgkn gitu pada mn2 psngan yg mmg inginkan chy mata... eb rs, x slh cuber kan... janji kiter usaha :)... hanya allah yg tahu segalanyer...

~Zetty84~ said...

tul tuh...hanya Allah lebih mengetahui... ;p