12 tahun tak makan nasik!


sila la percaya sebab ini adalah kisah benar!

budak yang tak makan nasik itu adalah adik saya di dalam gambar di atas.. umur 12 tahun, badan memang kurus kerempeng! mak saya cakap, adik saya since umur 6 bulan maknanya start dah boleh makan bubur blend tu die memang tolak nasik! mak saya kasi nenen + nestum je la... so, adik saya makan ape? makan la benda lain selain nasik! klu skang feberet food die mestilah mee goreng! klu kami ramai² dok kumpul satu meja makan nasik, dia sorang ja dok terperuk tengok tv... tak akan dekat dengan orang yang makan nasik sebab katanya nasi tu bau busuk! walau pun sebutir nasik lekat dekat ayam goreng, awal² lagi die dah reject! kalau kite kacau die letak nasi kat tangan or badan die, mau nye mengamuk satu rumah! kalau pergi kenduri kawin plak, adik saya ni makan lauk je la... hadoii! memang susah nak di bawak ke majlis... penah jugak bawak jumpa doktor, tapi doc cakap even die tak makan nasik, tapi badan die sihat, tak ape la... huhuhu....

penah jugak saje lawak² ngan die, 'nanti kalau kawin, kami nak hidang kat pengantin benda pa?' die cakap 'hidang la mee goreng!' hahahaha.... masuk malaysia book of records la pengantin makan beradab dengan mee goreng! 'kalau camni, kawin dengan mat salleh je la, tak payah masak nasik untuk laki!' huhuhu....

so, memandangkan adik saya ni memang tak mau makan nasik sampai la, saya nak mintak pendapat korang la... ada tak susu, supplement or makanan lain yang boleh adik saya amik untuk 'montelkan' badan die sikit... kurus sangat la!


15 comments:

LeEyA said...

hari tu pun ada masuk berita bdk tak mkn nasi.. jgn2 adik akak pe.. tp, bkn lah.. bdk tu langsung tak mkn ape.. semata2 susu shj.. sy masa pregnant mabuk 4 bln gak tak sentuh nasi.. tgk nasi dh nk muntah.. tu pun seksa.. ngeri.. susu.. klu nk bg gemok.. weighgain lah kot.. kdg2 tak jalan pun..

Kniedaz said...

ada sepupu kniedaz pun mcm adik mrs k..nasi mmg tak penah sentuh...pasal gemukkan badan tu try la susu weight gain ke..rasanya kalau tak silap produk dr rozmey tu ada yg utk gemukkan bdn..(sori kalau silap)

~UNai~ said...

memang kurus pun!! ehhh!!anak2 makndak memang sumer kurus2 + tinggi2!! hehe.. takder idea arr.. takdapek nak tulung.. :-(

psssstt: hrp ,menang giveaway..haha

bukhairiah said...

appeton weight gain...

Miss Q said...

dia minum susu ke? baguih la even tak makan nasi tp susu sudi telan. try weight gain lah.. x pun beli product Gain-5 Dr Romzey tu. keh3.. tp dia ni budak2 pulak. tatau selamat ke tidak!

Elyn said...

ye ke?? mak aii camne ek tak mkn nasi tu?? kite tak dpt 3 hari dh meroyan ekekekek

Echa said...

eh.. ye ke... ada juga yee.. jarang saya dengar... kalau camtu.. bagi minum susu la kot..tapi susu apa tak pasti..

~aSHa~ said...

adik yu ni pernah masuk paper ke?
sbb mcm pernah terbaca di harian metro je ttg budak tak makan nasi

kalo tanya susu tuk montel rasanye ada...tapi khasiat nye kurang org kata..ti sy tanya kakak opis...mlm2 ni meke dah off tepon..ehehe

anak ai sendiri pun kurang nasi..yg sulung...asyik la susu...lepas susu, susu

tension nak cuci botol susu..ehehe

Intan said...

Waaa...den tak boleh hidup ooo kalo tak mkn nasi. Cam ne ur sis leh survive nie...pelik pelik.

[-suziey-] said...

uish dasatnya..hmmm xleh idup la xmkn nasi..eh tipu plak..ekkek:D

mRs.aJaQue said...

it's ok btw..
mat salleh pun xmakan nasi..tapi sihat..wat if adik akak nih mkan sumtg like more veg..daging..karbohidrat like bread or sumthing yg leh cover zat2nasi tuh..salad..susu..cheese..
roti..daging jgn tggal okkay kang xbalnce..hehe..neway..tu adalah tips tuk org yg kurus kempeng mcm org jugak..hehe

~UNai~ said...

saya lai laa takleh idup kalo tak makan nasi.. orang kedah lah katakan... hehe...

psstttt: kalo bukan orang kedah yang nak makan nasi, sapa lai.. kene support orang kampung sendiri jgk.. hahaha..

b.O.n.d.a said...

meh ambik isi aunty bOnda ni skit meh..huhuhu..

yup..ce try appetOn weight gain tu =)

Dee said...

roti dia mkn x? sbb kalo dia mkn roti..at least sumber karbohidrat dia x putus..x perlu risau kalo dia x makan nasi..

eima said...

interesting topic....
pelik jg ade org tk mkn nasi ye...
nape leh jd cam tuh ??

anyway try la mkn weight gain .. appeton ke...

bg la die mkn ikut piramid makanan .. even tak mkn nasi ..sumber karbohirat byk lagi kan .. roti mee ..

tp cuma pelik org mesia tak mkn nasi la .. haha quite funny ...