masam-masam-manis!


apsal saya baru tau buah kedondong tu buah amra eh?
muahahahhaha.... kena pi sekolah balik haku ni!!
belah² utara panggil buah amra!



buah ni Mr. K beli kat pasar malam selasa lepas. die memang suke sangat la buah yang masam² ni. jeruk buah lagi la die suke! beli sebungkus plastik RM2. banyak gila! tapi buah ni bagi kat pengasuh hadif. Mr. K suh amik skit jer untuk umah. saya amik 5 ketul jer seperti gambo di atas. huhuhuhu.

saya memang dari dulu tak suke buah yang masam or jeruk ni! lagi² buah amra ni yang memang masam giler! memang tak sentuh langsung! kalau nak beli jeruk tu, bukan saya la... kalau kawan hulur, saya amik la sikit. even masa pegnen kan hadif, loya macam mana skali pon saya memang tak makan asam! taktau la nape, tak kena ngan tekak kot!

even orang cakap makan asam ni tak elok, tapi ada jugak baiknya. asam ni bagus utk org yang berkolestrol tinggi. untuk kurangkan tekanan darah tinggi, daun pokok kedondong direbus, dan airnya diminum. wanita yang berkahwin elok makan asam bagi meningkatkan rangsangan atau hormon sexual. hohohoho... ni hasil google saya eh!

ni nak share buat jus amra/kedondong pulak! saya copypaste dari sini.


Bahan-bahan:-

1. Buah amra (ikut suka banyaknya) kupas kulit, potong dan blend bersama air dan ditapis.
2. Asam boi (serbuk atau jenis biji)
3. Pewarna hijau kalau suka (sikit saja untuk mencantikkan jus)
4. Ais
5. Sirap gula (ikut manis yang dikehendaki)

Caranya :-

Campur ke semua bahan dan kacau!


p/s : Selamat Mencuba!

12 comments:

♥siEha♥ said...

sedap buah amra nie..mkn ngan garam suke sgt..tp,jus die siha x suke..hehe

|| NaFiRaa || said...

wahhh.. sedap tu buah kedondong~ bulan pose nih.. air kosong pon nampak sedap.. apalagi air jus kedondong nih~

..nOj.. said...

aku kalo ko tak btau, langsung la aku tak tau kedondong ni ade nama lain. hehe. ntah camne nk mkn kalo tak jadik jeruk ni wei. kan ade serabut2 kt dlm tu.

MRS. K said...

@♥siEha♥
saya pon tak penah rasa jus amra

MRS. K said...

@|| NaFiRaa ||
hahhha.. parah dah ni..

MRS. K said...

@..nOj..
makan isi je la.. serabut die kasi buang la dei

eima said...

bleh try utk buat berbuka ...
care4 ade jual...

mrs.ecam said...

eh yeke de nme len???x tawu...aku ske kedondong...jeruk die lagi la...perghh adoi tlan air liur nih

bukhairiah said...

adus tliur tgk buah nie bulan2 pose ne

Farra Dhelina said...

klu my mil buat pajeri kedondong..sedap gak tau..mabeles!

MRS. K said...

@bukhairiah
kalau bukan bulan pose, pandang pon tak kan?

MRS. K said...

@mrs.ecam
iye la.. belah utara sana panggil amra