Baru ku tahu... korang tahu?


isk.. isk.. sedih sungguh laa.. hidup dah 26 tahun kat dunia ni tapi tak tau apekebenda ni... tak penah tengok pong!

ni satu lagi...

nampak sangat jarang ke dapur... huhuuhu...
kepada sape yang belum tau, ni pengasah pisau... kasi tajam... saya nampak benda ni kat umah maklang saya. masa nak tolong dorang buat lemang... ye la kan, mana la nak tau! mak saya kat umah pakai batu pengasah tu jer... saya pulak kalau pisau tumpul, saya beli yang baru! hahahaha..... dasar pemalas kan? huhuhu...

25 comments:

Miss Izah Mohamed said...

ehhe penah je tgk.. dah lame dah mende ni ade jual.. ehe

deelira@deeliraz said...

tp kalau guna pengasah jenis ni.. lama2 pisau kita akan luak n habis kan? sbb dia asah bg tajam tu.. dia hakis pisau tu. sll nmpk kat pasar malam jual RM5.00 je satu.

eima said...

aku tau sbb penah nampak kat pasar mlm ...
tp tak penah guna pun sbb maksu aku kate ... sayang pisau ... cepat haus...

|| NaFiRaa || said...

erkkk.. tak pernah tgk jugak!!

mama zharfan said...

me dh biasa tgk :p my mom+my elder sis memang ada benda2 ni ehhehe

BIONIC WOMEN said...

Gambar yg first tu kat umah mak saya ada

Agnes Kanyan @ Mummy Vish said...

i pun bru tahu benda ni...tu pun masa hubby beli last mth kalau tak silap....gambar yg first tu...tpi i tak pernah pakai....i suka pakai yang batu biasa tu..

aSmiDar said...

tau..tau..mase mula2 benda ni ade kat umh MIL ingat ape la..
macam mesin ketam kayu pon ade..huaa..

mamaaerish@eb said...

tau... dari kecik eb pakai... hik3...
tp yg 2nd tulah... ;p

~aSHa~ said...

xpenah tgk

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hahaha...kita serupa...tak pernah tgk pun...

Ena said...

ena lagi dah 30 tahun pun.. kalo tak wat n3 nie.. ntah2 memg takkan tahu... hahahhaha..

MRS. K said...

@Miss Izah Mohamed
hahaha.. saya je tak tau benda ni ada...kuikui

MRS. K said...

@deelira@deeliraz
ye ke zue? aku tak penah guna laa.. ok la harga 5 hinggit tu kan

MRS. K said...

@eima
terer gak ko eh.. malas gi dapor pon tau ada benda ni..kekekeke

MRS. K said...

@|| NaFiRaa ||
haahha.. ada geng!

MRS. K said...

@mama zharfan
ye ke? gud gud

MRS. K said...

@BIONIC WOMEN
tak tau la ada bapa jenis kat luar sana tu..huhuuh

MRS. K said...

@Agnes Kanyan @ Mummy Vish
u pon ada eh.. i tak penah pon pakai batu asah tu..huhuh. beli baru jerk

MRS. K said...

@aSmiDar
hahahah.. mesin ketam kayu pulak katanya

MRS. K said...

@mamaaerish@eb
hiks.. ok la tu.. at least tau jugak

MRS. K said...

@~aSHa~
geng aku lagi sorang..hahaha

MRS. K said...

@Ena
kita serupaa... kita serupa... hhahaha

wintergurl said...

Diamond sharpener

Tajam dalam masa 3 saat

Tak perlu guna air . nak guna pun boleh

Asah semua jenis pisau , gunting , kapak , sabit dan sebagainya .

wintergurl said...

Diamond sharpener atau pengasah Diamond merupakan pengasah yang berkesan untuk mengasah dan menajam pisau , gunting, kapak , cangkul , dan sebagainya .

Lapisan Permukaan yang diperbuat daripada serbuk belian @ Diamond . Seperti yang kita tahu belian atau diamond merupakan bahan yang paling keras di dunia . Oleh itu ia dapat memakan besi atau benda yang tidak keras daripadanya . Oleh kerana pisau , gunting dan tools sebagainya diperbuat daripada steel dan besi . Oleh itu ia dapat memakan atau menajamkan pisau dan gunting dengan lebih cepat dan berkesan .

Ramai suri rumah , pekebun , penoreh getah dan pekerja restaurant mengalami masalah pisau cepat tumpul atau pisau masih tidak tajam . walaupun anda mengasah selama berjam-jam . Mungkin anda salahkan skill anda . Tetai ini bukan masahlah skill . Ini adalah masalah pengasah batu pasir anda yang tidak berfungsi . Untuk pengetahuan anda batu pengasah pasir hanyalah untuk mengasah pisau besi dan bukan pisau steel . Pada masa kini . pisau kita semakin hari semakin keras . tetapi kita masih lagi menggunakan batu pengasah zaman dahulu . Macam mana nak tajam????

Kalau nak pisau , parang , kapak , gunting dan sebagainya tajam , anda perlu tukar batu pengasah anda dengan Diamond Sharpener @ Pengasah Diamond .

Tak perlu beli pisau yang mahal atau gunting yang mahal. Anda hanya memerlukan batu pengasah yan bagus untuk mengasah pisau , gunting dan sebagainya.

Diamond sharpener telah diiktirafkan oleh MPOB kerana keberkesanannya menajamkan cantas iaitu pengait kelapa sawit . Cantas merupakan pengait kelapa sawit yang mahal. Walaupun mahal tetapi ia akan tumpul suatu hari nanti . Selepas tumpul keberkesanan tidak dapat dirasai . Cantas memerlukan mata tajam untuk beroperasi. Oleh itu , Diamond sharpener amat diperlukan untuk menajam mata cantas. Untuk pengetahuan anda estate seperti IOI plantation di sandakan , sabah merupakan pengguna terbesar dan output mereka semakin bertambah .Kerana tidak perlu membuang masa mengasah dan mata pengait kelapa sawit mereka tidak lagi tumpul seeprti dahulu . Parang , pengait kelapa sawit yang diasah boleh tahan selama 3-4 hari .

Sabit,pengait kelapa sawit atau pisau yang berkarat akan menjadi tajam seperti baru selepas guna diamond sharpener .

Selain ber fungsi sebagai pengasah , ia juga berfungsi sebagai sand papers ,untuk polish kaca, metal dan kayu . meghalus permukaan tajam .Jangka hayat pengasah Diamond ini adalah 10 tahun untuk kegunaan rumah dan 5- 6 tahun untuk kegunaan estate . Tapi hasilnya amat menakjubkan.

Harga Diamond sharpener di pasaran adalah Rm230 tetapi sekarang harga promosi Rm 180 . setiap pembelian 10 keatas free satu sharpener berharga rm180 dan Rm190 termasuk pos

Pastikan anda membeli batu diamond pengasah yang original .kalau anda ingin pastikan batu pengasah itu original atau tidak sila gores di permukaan batu pengasah tersebut dengan menggunakan paku . sekiranya tiada goresan atau garisan . maka i a adalah original . sekiranya i a calar dan habuk bertaburan , maka ia bukan pengasah diamond .

Untuk order atau pertanyaan sila emel kepada saya
wintergurl88@gmail.com