rambut raya hadif.... ibu sedih...


hajat nak tengok hadif berambut panjang raya ni berkecai sudah... akhirnya petang semalam terpaksa jugak korban kan rambut die... ayah hadif potong sendiri jer.... beli mesin potong rambut kat mydin. mulanya kami dah bawak hadif ke kedai gunting, tapi die ngamuk pulak! takmoh gunting kat kedai... takut ngan tukang gunting tu agaknya!

alkisahnya, petang sabtu tu, saya belek telek rambut hadif! terkejut gilaaa okey! banyak telur kutu kat kepala dia... cek punya cek, kutu besau-besau pon ade! sedih mak! sedih giler! bila masa pulak kutu ni berumahtangga atas kepala si hadif ni? sumpah saya tak perasan! saya agak mesti jangkit dengan budak kat taska...

so, nak tak nak, terpaksa jugak la gondol kan rambut hadif! nasib la anakku boboy! boleh la botakkan! kalau perempuan? huh! tak rela... ubat kutu tak sesuai untuk baby, so, potong je la rambut hadif tu!


ayah die potong kan! elok jer duduk diam... kalau kat kedai camni kan senang... lama dah selesai....


lepas potong... 4 inci rasanya... tapi rambut blakang maintain! ayah hadif tinggalkan sikit... huhuhuhu....


lepas potong rambut, kasi berendam dalam kolam... lepas mandi, saya terus proses rambut hadif.. buang semua telur² kutu yang tinggal... rasanya dah clear... jangan la ada lagi 'makhluk halus' yang menetap kat kepala hadif lagi....


p/s : rasa gatal² kat kepala.. adakah? hohoho..

33 comments:

Aleeya said...

rambut raya eyhhh hadifff..lor tu kutu jangkit kat neseri dia la tu eyh..sian hadifff, guna sampu byk2 nye hadif hehehe

♥ EeiNz ♥ said...

aloalolololo...kesian hadif. hajat ibu nk hadif berambut raya panjang pun x lepas.

LiErOSe~QiEmi said...

oyeke??? alamak.. aku kena cek gak la rambut kimi camni.. sebbaik rambut dia tak sepanjang dulu dah.. ishhh!!!

deelira@deeliraz said...

alamak..kay dah berjangkit kutu..lariksss!!!

CtiE zAr said...

alahai siannye hadif..kutu senang berjangkit..baik mrs.k cpt2 cek..

Shinnaz Ahmad Rasid said...

sian hadif! nape erk..kutu sng berjangkit pada kanak²??

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

uikss...ok per rambut gini...barulah lelaki sejati...
rambut leh simpan...tapi kutu tu simpan wat per kan...

ummiaqeef said...

alahai..ciannye..baik ko cek jugak,mane tau dah menjangkit..ehhehe

DYLA said...

aduhai, sian hadif,. kalau ada ubat kutu baik bubuh. biar tak lekat lagi..

mrs.ecam said...

tatot nyer klu kpala ank de kutu...huuuuuuu nsb bek ank aku mmg salu aku potong rmbt die bg fendek2...klu pnjg kang die gatal....huhuhu

syariza09 said...

amn pon kena gak kt nursery. mencik tau. dah ler maknya pantang nampak ada menda2 tu ats kepala . mula le nak membelek jer. Kutu2 tu pon leh amik ngan tangan jer. x yah nak pakai sikat kutu
Buat masa ni biar ank2 kita berambut pendek dulu. Sian pula kalo rambut panjang tp dok menggaru jer

..nOj.. said...

aiseh. ni la masalahnye kalo duk taska. ade je mende nk menjangkit.

MRS. K said...

@Aleeya
pakai syampoo pon tak jadi ape.. kena la kutip satu2 telur tu.. huhuh

MRS. K said...

@♥ EeiNz ♥
huhuh.. dah nasib

MRS. K said...

@LiErOSe~QiEmi
ha, kena rajin2 cek..

MRS. K said...

@deelira@deeliraz
muahahah.. gatal la zue

MRS. K said...

@CtiE zAr
ha, tu la.. sian kat anak dok gatal2

MRS. K said...

@Shinnaz Ahmad Rasid
ntah la.. sebab dorang cute kot! hahaha

MRS. K said...

@.:iz-AnN a.k.a cOmOt:.
makcik hadif cakap dah macam rambut gangster dah..huhuhu

MRS. K said...

@ummiaqeef
hahaha.. tu la.. nak pi carik sikat kutu

MRS. K said...

@DYLA
tapi ubat kutu tak elok utk baby

MRS. K said...

@mrs.ecam
aku suke rambut anak aku panjang... nampak lagi hensem..huhuhu

MRS. K said...

@syariza09
aiman tak kesah... hehehe.. sian aiman pun kena gak

MRS. K said...

@..nOj..
biasa la. dok ramai2 kan?

.::Lynn::. said...

jom kita g beli syampoo kutu...

mamamarissa said...

ala, sayangnya rambut dia...tapi lg sian kat dia kan...baik bubuh jer ubat kutu tue

Farra Dhelina said...

ha mak nya dh gatal ke kepala tu? jaga2...

mmg ssh nak halau mahluk halus ni kan..

sayang nya rambut tempurung hadif tu...

blossom said...

sian hadif...erm haziq pun de kutu gak dulu..berjangkit ngan anak pengasuh...geram tau...nak cakap..mest pengasuh terasa...kita cumer buat..tiap kali kita amik haziq kita mandikan dia..pastu syampu rambut dia...garu2 sikit..sure kutu tu fenin..hehheh berjaya tau...sambil2 sikat ngan sikat kutu...sangat geram...skang ni pun biler dia balik kiter cek rambut dia...

MrS. F!zA said...

pndai mr k gnting rambut..leh buka kiosk gnting rambut raya utk jiran tetangga dah tu..khas utk budak2 je..

MRS. K said...

@.::Lynn::.
beli sikat je la

MRS. K said...

@Farra Dhelina
hahaha.. takpe la.. lain kali la bela rambut tempurung tu

MRS. K said...

@blossom
tu la.. nak tanya lebih2 kang terasa pulak..

eima said...

eeiii takut nye ...
sian hadif ... tak pe la rambut pendek lagi coemy ngan smart ...