Tengok pelita, teringat kat kampung


kalau kat kampung, time-time camni mesti dah penuh pelita terpacak kat sepanjang jalan. satu kampung terang ngan cahaya! bestnya.. tak sabar nak balik kampung...

kami kat sini dah start pasang pelita. tapi 2 bijik je la. beli kat kedai 99 bagan lalang minggu lepas, masa otw balik pas berbuka kat sana. kat taman ni pun dah banyak rumah pasang pelita dan lampu liplap tu. terasa jugak la kemeriahan bulan pose ni...

ada anak jiran sebelah main bunga api. so, ajak hadif join skali. tapi si hadif ni tak pandai main lagi la. ade ke die nak pegang api tu... isk... sampai ke sudah la saya tak kasi die pegang. kalau die insist nak main jugak, kena la pantau coz die marah kite pegang skali bunga api tu! hai la anak... kite risau tangan die tu kena api... die leh suke-suke pulak... nak raya dah ni...

korang yang kasi anak main bunga api or mercun tu, tengok-tengok la sama ek... banyak dah kes putus jari, tangan sume kat tv tu... takut saya dengar... kite kalau boleh raya ni nak seronok, kang lain pulak jadinya...


14 comments:

BIONIC WOMEN said...

Dhiya takut bunga api..huhuhu..fire..fire dia kata..hahahha..lucukan???kalau ler dia tahu no tepon bomba mesti dah tefon dah tu..
aritu beli mercun bawang yg letup2 kan tu pun takut...bising aaa...dia plak marah kita main..huh..anak2

Misz Sephia said...

best btul tgk pelita..barulah feel raya!

@e_da said...

bestnya leh pasang pelita...umah sy takleh cozapartment.. mingggulepas balik kg diorg dah psg pelita kat umah memasing mmg meriah... best gilerrr

eima said...

fahim aku tak bg main .. bahye ... ade asap yg byk ... kang tak raya anak aku ... skali ngan aku tak raya...

pakcikLie said...

walaupun lampu jln terang menderang sangat..tapi lampu pelita tetap ada..baru meriah kan! ..bunga api bagi maknya yg mainkan..anak2 kecik jgn diajar ok..

::Mamalyna:: said...

2 lampu pun dah cukup meriah dah tu... lyna, ai kasik mercun bawang pop tu jer, hehehe

MRS. K said...

@BIONIC WOMEN
ok la tu.. takde la die mintak nak main.. risau la

MRS. K said...

@Misz Sephia
yep.. 2 ketul pelita pon jadi la

MRS. K said...

@@e_da
hehehe.. itu pon tanah sekangkang kera jer..

MRS. K said...

@eima
huhuhu... aku pun tak kasi hadif main.. lagi pun kecik lagi..

MRS. K said...

@pakcikLie
hahhaa.. mak die takde feel la nak main

MRS. K said...

@::Mamalyna::
huhuh.. hadif takut bunyi mercun

..nOj.. said...

takut plak nk bg anak main bunga api. takut dia eksaited nk pegang "BUNGA API" tu. hehehe

LiErOSe~QiEmi said...

aku baru nak order bunga api & mercun.. nak beli mercun bateri & klcc..baru meriah beraye kat kg hihihih