Sandwich sedap hingga jilat jari versi Ibu Hadif


hohohoho... tengok si eily sama kak suzie buat sandwich sedap ciptaan chef kak ayu, saya pon teringin sama nak buat! saya & hubby memang jarang sangat la sarapan dengan roti... selalu masak nasi goreng or buat cucur jer..

so, pagi semalam sarapan kami adalah sandwich sedap hingga jilat jari.

mula² sediakan bahan-bahan yang diperlukan... 


Cara-Cara : 
(copy dari belog chef ayu)

Mula2 tu tumis bawang besar + bawang putih yg dipotong dadu sampai garing.. Lepas tu masukkan ikan sardin dalam tin yg telah dihancurkan.. Pastu masukkan sedikit ajinomoto ngan garam.. (saya terlupa nak letak). Agak2 dah masak tutup api..

Kemudian bila dah sejuk, masukkan tuna yg original tu...tuna yg dalam air tu jer..
Pastu masukkan sedikit mayonis dan sedikit lada hitam yg ditumbuk... (lada hitam pon terlupa nak letak jugak) Lepas tu bolehlah sapu kat roti yg telah dipotong dia punya kulit tepi tu... Kalau nak bagi makan org, make sure pakai sarung tangan yer tuan puan.. Agak2 dah siap semua, barulah ambil cebisan salad hiaskan kat bucu roti tu... Siap...dan yg pasti memang mengiurkan serta menyelerakan...


adehh.. agaknya makan semut banyak sangat smpai terlupa nak letak garam dalam sardin tu.. hikhik.. lada hitam nak kasi pedas pon den terlupa nak tarok jugak! memang ciss sungguh la.. tapi apa pon rasa dia ok jugak ape! hubby cakap sedap! letak tuna sama mayonis banyak² kasi cover itu rasa sardin...

ini la rupa paras sandwic sedap versi Ibu Hadif...


bila rasa malas nak buang kulit tepi tu, sapu sajok isi atas roti... huhuuhu...


then, boleh la dihidang untuk sarapan buat suami terchinta.... pekena dengan teh o pon best jugak!


sambil makan, layan anak drift dengan keto baru... hikhik...


sekian entry sarapan saya di pagi ahad..


18 comments:

Farra Dhelina said...

wawwww semua tgh menggila dgn roti jilat jari ni ye...nmpk mabeles!!

..nOj.. said...

aku nmpk nik aziz. hehe.

wei kalo nk jamu aku sandwich, jgn potong tau kulit tepi tu. yg tu paling feveret aku tu wei

eima said...

suka gambo penutup tuh ...
style gile rambut hadif....
laki aku tak mkn roti sardin ....
try utk citarasa aku je la....

MRS. K said...

@Farra Dhelina
hahaha.. farra try la buat jugak.. nak tgk versi u pulak

MRS. K said...

@..nOj..

hohoho.. hubby baru balik dari galas lor.. hahaha

ye ker, aku post je la kulit tu kat ko...

MRS. K said...

@eima
style? mana.mana?
terer ar ko tu pon nampak

@e_da said...

simple tp sedap!! nak try

mama tisya said...

rmi dh try sandwish jilat jari..femes2

BIONIC WOMEN said...

..ni sandwich segalanya ku lupa nama dia..hahahha
baru nak tegur baju tuh..ramai ah org pakai skang...kena beli jugak ler klik klate ni..huhuhuhu

Ena said...

nampak pon sodappp!!

mamaaerish@eb said...

sedap eh? leh la eb cuber.... ;p

LyNn HaMzAh said...

tentu sedap nie...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah syok hadif main kete ek...sedap nya sanwish tu...

Nadia arRumaisha said...

wahhh menarik...simple...nak cube laaa jgk

syariza09 said...

sedap tu, jgn lyupa buat utk kwn2 kt opis ni

Mama Zharfan said...

siyes nampak sedap!!

Khai Mohd Photography said...

wallla....tetiba jer dapat tittle chef!!..hehe...good job sebab dah try...yg penting hubby pun suka makan kan..hehe

p/s: jilat jari tak akhirnya??? ekekeke

lovelywa said...

nampak benor laa bapak dia lum mandi pagi lagik, siap berkain pelekat lagiks..huhuh