Kampung Ku Sudah Merdeka


yeezzzza!!! gumbira rasa hati...dalam kepala dok teringat kat kampung... malam ni saya balik yer kengkawan!!! dok terngiang² dah ni ayam berkokok di kala subuh!!! udara yang nyaman, pohon² melambai...dan yang best bila balik kampung tentu la masakan mak! mana taknya, bangun je pagi pukul 10 dah ada atas meja nasi goreng + cokodok!! bila waktu lunch jer, penuh makanan atas meja! belum minum petang lagi! dengan air kopi pekat likat!!! fuhhhh!!! korang bayang la sendiri!!!!


gambar² di bawah telah dicopy dari facebook kampung saya! korang ada?? ada??

mana nak carik zaman skang budak² mude bersemangat waja pi cari durian kat kebun naik beskal yang dah tunggu masa nak relai ja! huhuhu...tayar pon kurang angin! kalau ada pon depa naik motor..... saya dulu ada pengalaman tau ikut ayah pi cari durian kat kebun! kenangan.... hehehee....



lata sempeneh!!! dalam 5 minit dari rumah saya! tempat saya berkubang masa kecik! bila besar ni dah jarang pegi! malu ada, segan pun ada! time anak dara dulu rajin la pi mandi sambil kena ngorat!! auuwww!!!! tapi awas! lata ni makan orang yer!!!

eh, rumah saya still pakai air bukit yer... bil air pon takde... tiap² bulan ada orang kutip RM1 or RM2 buat maintenance kot!!! hahahaha.... betul tak tipu... we all pakai air dari bukit!! memang sejuk gila! boleh beku! kalau dok kampung, saya mandi sekali jer.. tu pon dalam kui 2-3 petang! sejukkkk weeiii....




pemandangan sawah padi dari kampung sebelah!!! kalau nak pegi rumah saya kena lalu tepi gunung!! korang bayang masa saya skolah rendah dulu dok kayuh basikal tepi gunung kui 7 pagi sorang²... sejuk ada, seraammm pon ada! takut ada benda dok terbang atas kepala! kampung ni memang 'kokoot' gila!! tapi saya suka! coverage tepon/berukben pon takdak!!!


dan yang paling best dan marveles tentulah........



















buah durian!!!! batu kurau terkenal dengan durian yang lazat, enak, pekat, mantoppp!!!! saya suke makan durian camni.. kalau buat bubur/serawa tu saya tak suke sangat! tak ngam dengan tekak!

p/s ~ kalau turun ke Taiping, jemput la singgah ke kampung saya... boleh makan durian sambil mandi sungai...



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Spaghetti Mama Aqilah

syok betul dapat jiran yang rajin ke dapur ni.. dapat la merasa air tangan depa... selalu tengok kat blog mama aqilah jer spageti ni, akhirnya dapat jugak merasa!!! hehehehe... tenkiu ye kak! lain kali kasi lagi... sedap! nyum...nyum....


zoom in skit... banyak betui eksesori spageti ni... tu yang buat betambah lazat!



saya makan dengan encik hadif jer sebab my hubby tak gemor sangat spagetti ni... bagus...bagus... leh melantak sorang2!

encik hadif sangat la berselera makan tapi nama pun tengah tak sihat kan... keluar la balik spageti tu.. tak sempat hadam pun... cian hadif....


p/s ~ kak, tupperware pulang lambat sekit yer.... mihahahha....



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

udang pontian

sila percaya udang ini sangat besar dan manis sekali!!! ini hasil rembatan masa outstesen ke johor minggu lepas... memandangkan hari ni tak keje, so mood masak mesti mari! ingat nak masak sambal udang jer... ikan dah goreng tadi! cukup la tu bukan ramai pun nak makan!


p/s ~ u all makan pe lunch ni? cube cite skit.. klu rajin leh buat entry lunch... mihahahah.... ok la, nak start masak dah.... daaa...




Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

encik hadif tak sihat

bersiaran langsung dari rumah... hadif tak sihat la pulak u all... demam + batuk + selsema... makan je muntah, minum je muntah balik... terkeluar semua yang dimakan.... huh! seram mak nak....

baru balik jumpe doc... hadif ada kahak rupanya tu pasal asik muntah jer... pas makan ubat harap hadif back to normal... kasi cair itu kahak jadi bahan buangan....






Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

baby 14 bulan lebih tinggi dari ibunya

Amanda bersama anaknya yang berumur 14 bulan.

HINKLEY – Seorang bayi yang berumur 14 bulan di sini mempunyai ketinggian mengatasi ibunya, Amanda Moore di Britain, lapor sebuah akhbar semalam.

Keadaan itu berlaku kerana bayi itu dilahirkan oleh ibu paling kerdil di negara berkenaan, Amanda Moore yang berusia 25 tahun.

Bayi itu yang diberi nama Aidan dilahirkan menerusi pembedahan Caesarean pada Februari tahun lalu.

Penyakit tulang yang dialami oleh Amanda menyebabkan dia setinggi 0.93 meter dan tidak lagi mampu untuk berdiri.

Namun, anaknya itu sudah setinggi 0.76 meter.

Menurut Amanda, Aidan mungkin akan menjadi tinggi seperti bapanya, Steven Fyfe, 20 yang memiliki ketinggian 1.85 meter.

Lahir dalam keadaan 14 tulangnya patah, wanita itu dinasihatkan supaya tidak mengandung kerana doktor bimbang kerangka tubuh yang kecil tidak mampu menampung kandungannya dan memintanya melakukan pengguguran.

“Namun, pada masa sama, saya merasakan perasaan kasih sayang terhadap anak ini. Kami mahukan dia,” kata Amanda yang tidak bercadang untuk mempunyai anak kedua.

Menurutnya, Aidan sudah mula belajar bercakap dan sangat suka bergerak. – Agensi

kredit : berita harian online


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

gilo ko! tido satu malam bayar RM35,000

pic ~ salah sebuah bilik di Hotel Armani. tokey hotel ni adalah pereka fesyen ternama dari Itali, Giorgio Armani. klik SINI untuk baca more and more....


p/s ~ hohohoho... duit RM35,000 tu ai dah boleh beli viva sebijik!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

nak try test jugak

ketinggalan ERL betul la saya ni... orang lain dah lama dah buat entry khas jelajah Abe BA ni... saya yang asyik tak sempat/tak dan atau dalam erti kata lain asyik tetangguh jer... hahaha...


Syarat :-

1) Header BEN ASHAARI BLOG

2) Berikan nama samaran anda dan nama blog anda ... Ceritakan latar belakang blog anda .. Lagi panjang lagi best ...

3) Dari mana anda tau mengenai Segmen ini



1) Dah siap tampal!!

2) Nama samaran Mrs. K a.k.a Ibu Hadif (setakat ni)... mungkin nanti kalau beranak lagi satu, akan ditukar menjadi ibu hadif dan dot dot dot la pulak! hehehehe.... Nama blog ALW!Z BE MY BABY ~ sebab? saya hantu gila dengan lagu ni tak kira la nyanyian Mariah Carey atau versi David Cook... boleh terlena jab kalau dengar lagu ni...mihahhaaha.... saya baru setahun blogging... basically, blog ni more to my personal life with my 2 heroes... my hubby and our lil prince... dan jugak sikit pasal parenting dan isu semasa... that's all....

3) dari blog En. Ben sendiri la.. i folo u lama dah... hehehehe...



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Anugerah untuk Mak-Mak yang suka blogging



Thank and link the person who gave you the award.. post the above award in your entry too.
~ TENKIU Puan Zuelira



List the date of birth of your first child and your following children.. add also their names...
~ takat ni baru sorang je anak... 2nd? in the making.. hahaha
Muhammad Hadif Khumaini ~ 6 November 2008


Upload a picture of you with your children....

gambo ni aci tak???



okey la.. nah terima lah aksi 18SX ciuman mulut ke mulut!



Pass the award to all mommy bloggers you know! Let them know k...

*my cuzzy puan yue
*eb mamaerish
*mamalyna
*fantaghirolynn
*kniedaz



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

hidung tinggi yang comel

copy paste kat beautifulnara.anak eizlan dan isteri... baby boy... comel, putih dan hidung tinggi! mesti hensem gilak ni!!!



ini pulak baby Danisha, anak penyanyi dan komposer Ajai....



p/s ~ Alhamdullillah, bertambah lagi umat Nabi Muhammad S.A.W....



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

hobi baru


hadif dah 1 tahun 5 bulan... dah masuk satu lagi fasa baru... macam² peel skrang ni... tapi paling ibu rasa bahagia, hadif dah boleh cakap... macam² perkataan hadif dah boleh sebut... dan perkataan feberet hadif skang ni adalah 'CICAK'. pantang ibu bukak pintu, mesti die nak tengok kat luar specially kat lampu porch ada cicak ke tak... huhuhu....


skang hobi baru hadif adalah memanjat ye kawan²... selalu jadi sasaran adalah grill pintu, dan tepi tangga ni... nasib baik la saya dah pasang pagar kat tangga, kalau tak mau nye hadif dah sampai kat atas... kalau sampai dengan selamat takpe jugak, kalau tergolek bawah camne? huh! mintak dijauhkan!!!...



eksen sungguh die....

even banyak progress hadif dari masa ke semasa, ada satu je benda yang tak boleh lekang.... mesti ke hulur ke hilir nak usung... sabau je la... harap jangan sampai ke tua sudah! malu mak nak oiii....































bantal bucuk kesayangan! takde ni tak boleh tido!!! hadif jugak isap ibu jari tangan kanan ye kawan².....


p/s ~ hari ni ibu lupe bawak bantal hadif ke taska laa... adoii... sian die pagi² dah cari bantal lam beg... camne hadif tido ari ni? ermmm....


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

santau


saya baru dapat tau my big brother kena santau! setan betul la sape yang santau abang saya tu!!! how come i dun knoe... mak saya pon tak bagitau.... perahsia betui mak saya ni... so, skang my bro continue berubat kat kampung... 2 minggu skali balik... patut la die demam tak elok-elok... iskk...

p/s ~ u all pray for my bro ok.. thanks...




Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

lelaki di Malaysia lebih hensem dari mat bangla


ya...ya.... betul 101%.. sebab itu saya kawin dengan lelaki melayu malaysia dan bukan mat bangla! huhuuhu...tapi kenapa ada jugak awek yang sengal memilih mat bangla ini sebagai teman hidup?? iskk..isk... takde masalah cari masalah... mungkin sebab hidung mat bangla lebih terpacak! mihahaha.....


kat facebook ada group 'lelaki di malaysia lebih hensem daripada mat bangla'... saya sudah kasi 'LIKE' sama ini group...hahahaha... tapi kenapa faizal tahir sebagai cover profilenya? adakah beliau sebagai lambang lelaki hensem di malaysia? bagi saya dia tak hensem, tapi macho dan manis mungkin! hahahahaa...mungkin boleh ditukar kepada muka 'adnan sempit'...hahhaa...nyway, lu pikir la sendiri...





Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

pilihanraya dah abis, suamiku pulang ke pangkuan keluarga..

yeehhaaa.. jam 11.29 malam...saya sedang menanti kepulangan suami... 2 minggu sudah lakiku bertapa di hulu selangor demi berkhidmat untuk negara....!!! sakit sungguh menanggung rindu!

sekadar untuk info semua, BN menang!!! tak kisah sape yang menang, yang penting YB tersebut dapat berbakti kepada masyarakat!!!


Hulu Selangor P9424,997


Hulu Selangor P9423,272



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

hajat tak kesampaian....


dah plan dari semalam nak pi sogo ngan member.... baik punya plan last skali terpaksa cancel atas sebab yang tak dapat dielakkan.... redha je laa...


p/s ~ since pegnen kat hadif, saya tak penah lagi jejak sogo tau!....dah 2 tahun lebih dah ni...dulu masa bujang rajin la pegi, dah kawin ni encik suami kurang gemar ke sogo... slalu ke MV jer...sob..sob...sob...

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

nak makan burger, ingat 99 kioskburger


petang semalam balik dari kerja terus ke pasaraya grand union dekat Nilai 1. susu hadif dah abis, so kena la pi beli dan borong barang rumah yang lain.... incik suami takde 2 minggu kan, so boleh la makan luar sokmo! kat depan pasaraya tu ada kioskburger... ramai jugak orang dok beratur beli... mesti la sedap kan? saya pon join sama membeli
.

gambo dari en. google tapi lebih kurang gini la kiosk nyer....


slogan


burger ayam special beli 2 ketul. utk saya dan adik...

time nak bayar tu, adik saya hulur kat brother burger tu RM5... ye la, slalu beli burger tepi jalan ayam special harga RM2.50 seketul! tapi yang ni harga RM3.50 seketul ko! hohohoho... tak cukup duit plak... huhuhuh... terpaksa la dia patah balik kat saya dalam kete ni mintak lagi 2 ringgit! huhuhuhu... mahal jugak burger ni!


sedap jugak tapi daku still cam tak puas hati jugak kenapa harganya mesti RM3.50? why? why? huhuhu.... berkira sungguh aku ni! pasni saya cari burger kat tempat biasa je la kat flat desa jati tu! sedap dan murah.



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

sekali-sekala layan kehendak anak

saya ni nama je rumah depan playground! tapi dalam seminggu boleh dikira sekali-dua atau langsung tak bawak hadif main kat taman.... herm.... nasib baik la hadif ni belum pandai lagi mintak nak main.... huhuhuh... meh saya list sebab jarang bawak hadif ke taman :

1) sebab memang sangat malas dan penat! ye la, kite keje kan, sampai umah dah 6 lebih... dah dekat maghrib!
2) hari kerja memang jarang ada budak main kat taman....
3) risau nyamuk banyak kang kena gigit!
4) kekadang indon melepak kat situ....

tapi tengok anak main bagai nak rak macam taknak balik, rasa seronok sangat... macam kite jugak kan, bila dapat benda yang dihajati... fuhh! rasa macam bahagianya hidup... camtu jugak budak-budak ni!


layan gambo hadif tengah meneroka satu playground!



p/s ~ menahan perut yang sakit akibat senggugut!!!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

freaky thursday


hoolllla frenzie!

hari ni baru masuk opis... since monday tak sempat nak jelajah blog korang.... hari ni saya try khatam balik.... huhuhu... pagi ni hujan sangat lebat, dapat tidur dengan kusyuk dan tawadhuk!!! best sungguh!

cite JB dah abis... tapi sempat gak pulang dengan hasil tangkapan yang amat memuaskan hati!!

penuh esbok ku dengan hasil tangkapan di Johor! udang pontian yang manis dan besau-besau belaka serta otak-otak frozen from kempas!!! sape nak join makan, sila la jangan malu-malu datang ke rumah....



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Ladies floor Hotel Thistle Johor Bahru




kasi review skit ini hotel... saya dapat bilik kat ladies floor tingkat 12... means semua pompuan je la kat floor ni.... huhuu.... memang senyap sunyi .... tak penah lagi betembung ngan sape-sape kat floor ni... tapi bilik die terbaikkk wok! cantik gilak! suker sangat! kalau bilik tido kat umah dapat buat camni, memang tak kua bilik dah! so, dah dapat inspirasi nak deco blik tido camne... mesti cik abang pun suker!



p/s ~ sape yang datang bercuti ke Jb, leh la tido kat hotel ni.... best... sangat selesa....




Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

live from Thistle Hotel, JB


 .
.
 mana tempat best kat JB? pas abis meeting leh la jalan-jalan cari makan!!!!





Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

layan tekak

tetiba malam ni tekak rasa cam nak makan western... so, ajak adik pi cari makan kat luar.... tak jauh pun, area umah jer... kalau hubby ade leh la pegi kedai jauh sikit... makan kat adam western food... ramai jugak orang dok melepak coz ada game bola MU kan...


so, saya order chicken chop jer....ok la-la-la je rasa die


adik order kue tiaw kungfu... dis is one of my fave.... sedap weh tapi terlebih pak aji plak....


incik hadif seperti biasa jadi peneman ibu dia ke mana jua.....



p/s ~ Al-fatihah buat achik spin yang meninggal dunia akibat kemalangan petang tadi.... baru je tgk arwah kat tv tengahari tadi....




Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

saturday - sopinggg and jalan-jalan time.....


ayah hadif dah pegi outstesen semalam... so, tinggal lami kat rumah... esok saya plak nak keluar daerah.... huhuhu....

so, ingat ari ni nak pi cari barang skit.... pi Nilai 3 dulu cari shawl, then baru pi giant beli barang pe yang patut....

kepada korang yang pegi event nuffnang kat times square, have fun ok!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

journey to the south



ahad ni saya outstation ke JB, so orang-orang JB meh la calling-calling i... leh jumpe....



p/s ~ isteri ke selatan, suami ke barat, anak nak letak mana??? adusss.....


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

gantung-gantung apa yang patut


masih ingat tak entry rajin Mr. K? kerajinan die bukan takat tanam rumput karpet, beli bunga, siram bunga jer... alang-alang die tengah rajin kan, saya paksa rela dia main gantung-gantung plak... hadiah jam yang opismate kasi bulan januari ari tu pon belom gantung lagi! haish.. eh, rumah saya ni takde konsep ye... bukan english style ke, moden ker... ni konsep main hemtam sukati aku! hehehhe....


frame rose merah 3 ketul ni beli kat Nilai 3... RM45 rasanya.... saya gantung kat tempat makan...motip? tengok warna merah, biar rasa lapar dan rasa nak makan banyak... hahaha



kesian jam ni.. 3 bulan bekepuk lam stor... minggu lepas baru ada hati nak gantung!



pasu + bunga pink ni beli kat KK home deco kat Nilai 3 jugak... nama pon duduk Nilai kan, so harus la membeli-belah di kampung halaman... hahahaha...

.


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Lagu Sofea Jane


Lirik Lagu Sofea Jane - Black Mentor


Kau ibarat permata di dalam hiasan kaca
Yang tak bisa disentuh
Namun hanya boleh dipandang
Ingin sekali ku sentuh
Ingin jua ku memiliki

Kau selalu membuat hatiku merasa berat
Dan kau yang selalu ada
Saat semua pergi
Bagaimana mungkin
Untuk kau mengerti

Kini telah ku sedari
Mimpiku tak bererti sendiri

Chorus
Andai kau tahu
Apa yang ku mahu
Mahukan dirimu ‘tuk mendekatiku
Dan aku tak bisa memaksa dirimu
Walau dalam tidur
Ku kan menantimu hingga akhir nanti

Kau selalu membuat hatiku merasa berat
Dan kau yang selalu ada
Saat semua pergi
Bagaimana mungkin
Untuk kau mengerti

Kini telah ku sedari
Mimpiku tak bererti sendiri


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

tak dapat jadi model catwalk, model pinggan pon jadilah....


hadiah menang contest kat blog Kak Chah dah sampai kat tangan... cantikkkk!!!! tenkiu kak!!


terima parcel ni hari selasa rasanya.... hari ni baru nak update! huhuhu



jom bukak sama-sama!!!



pinggan ni hadiah tempat ke 5 tau.. hadiah 1st lagi gempak!!



amacam? ada cam model pinggan tak? muhahaha.... sape nak jadikan saya model, do contact me ok! mihahahah....



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥