Adam Western Food, USIM Nilai


hari sabtu. memang best sebab cuti! yang tak best, hari cuti kena duduk rumah! aduh.. hari cuti patut jalan². hari ahad duduk rumah sebab isnin nak keje! huhuhuhu....

ayah hadif keje la pulak! so, kami dua beranak duduk rumah sajalah! ibu tengok hadif, hadif tengok ibu!

malas nak masak! so, makan beli kat kedai area umah je la... nak terjah Adam western food lah! depa masak sedap! dapat kue tiaw kungfu lagi besh! perghh....

eh, tapi rasanya kedai ni bukak pukul 5 petang... adoiii....teringin nak makan kuey tiaw kungfu dah ni!

kalau nak tau, ni ler kedai kak fynn mummy juna yang hensem tuh....


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

pulut kuning, roti jala, pengat durian di petang hari


sekarang tengah berlangsungnya besday party utk staff opis saya... besday untuk April, May & June babies! makanan hari ini adalah sangat sedapppp!!! makan sambil buat keje la jawabnya... u alls layan gambo je la ek sambil telan air liur... hehehehe....



kek secret recipe ni saya pi beli tadi kat Alamanda!


pulut kuning


pengat durian tapi saya panggil serawa durian


roti jala


kari ayam...


puding pengantin baru bawak!


langsat & rambutan!!


p/s ~ balik ni tak payah makan dah! kenyang sampai malam... ok, nak sambung makan lagi... selamat berhari minggu u alls...


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

apa yang disoping semalam


hahahaaha... beli tiga barang jer pong! nasib la tak termakan hasutan kawan suh rembat baju kurung cotton RM50! cantikkk dan murah.... tapi takpe la, kita sambung soping bulan depan pulak! bulan pose sure banyak lagi pilihan kan!


rembat shirt ni! kaler ungu! beli sebab Mr. K dah ade baju camni! so, konon nak sedondon la.. tengah nak cari baju hadif pulak! susah betui nak cari baju dak laki kaler ungu nih! harga RM35! tapi pas bodek dapat RM34 jer! tapi saya kasi kat tokey tu RM33 jer! hahaha.. dia kata ok, so jalan.... huhuhuhu....



then, beli tudung untuk opah hadif! kalau beli baju kurung cotton tu, dapat la harga tudung ni RM10. normal price RM15. so, tumpang harga dorang la... dapat la selai RM10.



terbeli pulak rempah sate goreng ni! Rm3.50 satu paket! boleh guna utk goreng ayam or daging! sedap ni kalau time sahur goreng ayam panas²... selera skit nak makan! soon saya dah try, saya kasitau eh apa rasanya!



ohh, ada model sambilan pulak! saya saja try test tudung opah ni kat hadif! die suke u all! siap lari² lagi bila saya nak bukak! sabo je la...

ni gaya apa ni?? hahaha.... layan...


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Hasil Shopingan di Jualan MOA


esok je la saya buat entry pasal barang yang dirembat kat jualan tadi eh... malas nak transfer gambo from henpon to pc... muahahaha... keje pon ada banyak ni! setel dulu pe yang patut!



saya tinggalkan korang dengan gambo ni. swimming suit terbaru bakal berada di pasaran! guna plastik jusco kot! hahaaha... jimat duit.. tak payah beli spender!



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

kenapa saya tak shoping semalam

semalam kan saya cite ada jualan kat opis depan sana. tapi saya tak beli pape kan? sebabnya saya concentrate nak tangkap gambo masuk blog ni la! hahahaha.. giler blogger tegar tak tegar haku ni! orang sibuk soping, kite sibuk tangkap gambo masuk belog pulak!!!

as usual, banyak jual kain baju jer... tudung pon banyak jugak! tapi shawl yang saya suke pakai tak banyak kaler.. soping shawl kat Nilai 3 lagi best! so, layan gambo baju je la ek!


terbekenan dengan cardigan ni sebab ada ropol² kat bahu! nak kaler kelabu!

seluar sedap RM5 pon ada!

benda makan, kacang ni jer sempat snap! hahaha.. jadi la...


p/s ~ hari ni ada jualan lagi! haruslah merambang lagi! cuci mata atau cuci poket? sama² la kite tunggu nanti! hahahaa.. stay tuned bebeh!

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Senangnya nak buat pahala dan masuk syurga


amik dari FB... kecik la pulak. saya taip balik eh...


1) Kaum wanita yang bakal mendapat maqam solehah serta menjadi ahli syurga ialah :
  • menunaikan solat
  • berpuasa
  • menjaga maruah
  • mentaati suami (rumah tangga)

2) Jihad Fisabilillah
  • mengandung
  • menyusukan anak
  • menguruskan anak (membebaskan 70 orang hamba)
  • berpeluh terkena bahang api ketika memasak akan dibebaskan dari neraka
  • mencuci pakaian suami akan mendapat 1000 pahala dan diampuni 2000 dosa

3) Wanita yang dijima' oleh suami juga diberi pahala

4) Wanita yang mati ketika melahirkan anak juga mendapat pahala seperti mati syahid

5) Zikir yang terbaik adalah Laailaahaillahallah

6) Doa yang terbaik adalah Astaghfirullah hala'zim


Wallahualam....


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Lunch hari ini ditaja oleh Jualan MOA

hari ni ada jualan di MOA sana... seberang jalan dengan opis ni... dekat jer, tapi kena tahan panas la sikit nak lintas jalan tu... tapi takpe, lautan pun sanggup ku renangi demi jualan tiap² bulan lepas gaji itew! muahahaha...

seperti biasa, kalau pegi mesti cuci poket! tapi hari ini dalam sejarah, saya hanya cuci mata sahaja! ajaib! memang ajaib! tepuk bahu untuk diri sendiri! wahh.. gitu!

ada baju yang berkenan di mata. tapi harga mahal lah! kat uptown lagi murah! huhuhu... tapi bila mau ke uptown blakang umah mak metua ku itu?

pikir punya pikir, tak mau lah! takpe, bulan depan ada lagi! jualan ramadhan pulak tu! mesti banyak pilihan lagi! pujuk diri sendiri...

tapi takkan mau pulang ke pejabat dengan tangan kosong? penat la bejalan tengah panas tapi hasilnya yilekkk... so, beli la jugak makan utk tengahari!



jus jambu penyejuk tekak! tambah asam lebih, sedap!


laksa yang rasanya okey sikit dari kafe opis kat bawah!


dan badak berendam berkrim disukai ramai
tengs to kak aya sebab sudi kasi cubit seketul!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Pakwe Paris Hilton Orang Malaysia


pergg... mamat dari Penang ni sanggup habiskan USD 2 juta sebab nak joli katak ngan paris hilton! dengarnya 2juta tu dibelanjakan untuk bayar arak termahal untuk Paris Hilton & da geng di Les Caves du Roy Nightclub. perghhh! anak somebody ke Taek Jho Low ni ek?


perghhh lagi!! botol arak ni pon selambak besau! tunggang langgang la depa pas minum air setan ni!


more pix sila ke web mygosip.com


p/s ~ si paris ni takde taste betul la! mamat buncit ni pon die layan! memang kaki kikis betul la.. rupa tak pandang, yang penting duit masyukk! saya tengok mamat ni pon tak selera....


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Siapa Lebih Popular?

siapa agaknya yang lebih fofular yer? ni takde kena mengena ngan skandal artis, kes peterporn or pasha sandal... bukan jugak sapa yang lebih glamer dalam politik... mihahaha...

alkisahnya, minggu lepas adalah hari lahir adik saya, aisyah amani. baru masuk 12 tahun. UPSR la tahun ni... so, lam kepala otak ni dok pikir nak kasi hadiah ape... baju tudung selalu sangat dah kasi. so, taon ni ingat nak kasi novel. sebab slalu balik kampung tengok die kusyuk beno baca novel 'cintan' ahadiyat akashah.... perggh... dah pandai dah adik haku ni main cintan cintun!

so, singgah MPH cari novel kanak² yang sesuai. takmoh cintan cintun punya. belum masa lagi!


banyak giler choices! penin nak pilih mana satu... belek telek dulu sinopsis.... kena buat tapisan keutuhan dulu sesuai ke tak! ahaks...


akhirnya, saya rembat je buku Siapa Lebih Popular ni! jalan cerita pon best, pengajaran pon banyak! sesuai gitu untuk kanak² nak naik alam remaja ni!


dulu masa zaman form 3, saya suka sangat beli majalah galaxy.... time tu memang minat habis la dengan artis barat ni! tambah² lagi boy band! lirik lagu pon pulun hafal! penuh jugak la poster artis tempek lam bilik! mihahaha...

tapi skang nan ado.... skang lebih suka tengok gambo dari baca majalah! hahahha... tak sempat la nak baca satu-satu. anak dok merengek kat sebelah! tak pun, anak yang tolong bacakan majalah tu! huhuhu....


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

main dan menang wang besar


bestnye petang² camni layan snickers... dengan rasa coklat nya, kacangnya... jilat jari, kuku, bibir semua ada... tapi yang tak best, snickers ni mahal lah! nak beli pon, 2/3 kali gak nak pikir bagi orang yang kedekut cam saya ni! muahahaha.....


eh, kalau korang bosan² petang ni, takde keje nak buat, ape kata klik SINI. join game Snickers Hunger Buster Challange ni. dari korang tengok masuk keluar web tak de pekdah, meh ler singgah kat snickers ni.... berbaloi-baloi... hadiah pon best, tu pon kalau menang la kan!




alah, senang jer game die... korang kena carik snickers yang tersembunyi jer.. ade 10 ketul kena carik.. tapi saya dah brape kali main jumpe 8 jer... iskk..isk... camno tu? korang try la pulak, mana tau leh menang kamera kopak tu! lagi la semangat nak snap sana, snap sini untuk belog kesayangan kan!



p/s ~ sekian, iklan nuffnang tak berbayar dari saya! ngeh.ngeh.ngeh... kalau nampak iklan snickers ni kat atas kepala blog tu, klik² la yer... hehehehe... (ade motip udang di sebalik mee rupanya... heheheehe)


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

kasi potong! potong!


ayah cakap, kesian hadif. rambut panjang. panas. berpeluh!

ibu cakap balik, nak la rambut die panjang raya ni!

ayah cakap lagi, nanti bila raya, panjang la balik!

ibu balas, ye la! ye la! tapi jangan potong belakang... kasi trim nipis jer...


so, konklusinya, ibu relakan jugak la hadif potong rambut! memang dah bajet nak simpan sampai raya. then baru potong. tapi dah ayah die paksa jugak, kesian kat anak! kite pon ikut je la. malas nak gaduh pasal hal remeh temeh camni. tak potong botak pon. just kasi trim nipis... kasi udara masuk kat liang² roma anak rambut tu je.. huhuhu


tengah tunggu turn nak potong rambut. potong kat mamak depan mydin kota seriemas! ni kali ke 3 hadif potong rambut... 1st, of kos la masa kecik, time cukur jambul tu! 2nd, masa dok kuaters putrajaya lagi...


steady je anak ibu. tak takut pon! takde nak meronta² ke, jerit panggil ibu dok tepi ke... muke pon relax.. gud boy!


kasi trim kiri


trim kanan









dan hasilnya.... kontot sudah rambut depan!


rambut blakang trim sikit jer.. tapi mamak tu potong cam ada ekor pulak! boleh ke bela ekor? cam pernah dengar orang cakap tak elok.. ye ke?

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Nisfu Syaaban

Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”

Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”

Hari nisfu sya’aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya’aban bermula pada 14 hb sya’aban sebaik sahaja masuk maghrib).


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Nama adik Hadif pun start huruf 'H' jugak!


wahh.. tajuk bikin gempak! kalau dapat gegirl, nak letak nama Hanan la! sama nama ngan anak
izan! kekekekeke...

minggu lepas kan piyed saya tak kunjung tiba.. seminggu jugak la tunggu... encik hasben dah kelam kabut! tak menyabo dah suh saya pi test! so, balik keje, singgah guardian jab beli pregnancy test! balik umah, setel dulu ape yang patut then terus masuk bilik kecik! patutnya tunggu la pagi² kan buat test! tapi tak sabau punye pasal, segera jalankan ujikaji.

dan keputusannya adalah.....













































































negatif
(bukan saya punya. gambo from google)

hermmm..... perasaan saya? saya memang dah rasa takde. masa hadif dulu bukan main lagi debar nak tengok 2 line tu keluar! tapi yang ni steady jer...

takpe la. takde rezeki lagi! kalau boleh saya memang nak ikut nasihat dokter.. gap 2 taon katanya coz czer dulu kan. tapi kalau dah rezeki, saya terima seadanya...

so, keesokan paginya, bendera japang terus naik daa.... seminggu lebih menunggu! datang jugak akhirnya.... selalunya memang punctual.. awal 2 hari setiap bulan... huhuhuhu....



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Durian Kaler Merah


tadi jalan² kat blog
amazingnara, jumpe lak entry pasal durian merah ni.. tak penah lagi seumur hidup dengar pasal durian kaler merah! ni cite betul. kat sabah dan sarawak ade la durian ni.. katanya sedap dari durian biasa. harga pon mahal! 2 bijik durian harga RM70... memang mahal betul tu! sape² yang berkenaan kena amik inisiatif utk bawak durian ni ke Semenanjung kan? kasi la pencinta² durian belah sini rasa jugak! tapi cam pelik pulak nak makan isi durian merah ni... huhuhuhu



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

terompah baru

skang ni trend orang pakai terompah balik kot! tapi design dimodenkan skit la.. takde la cam terompah kayu cam dulu² tu. kalau jalan kat lantai marmar, bunyi ketuk ketak ketuk ketak! muahahaha....

kasut di atas saya rembat dari kawan... eh, pertukaran sistem barter sebenarnya... saya tukar dengan wedges cap hidung saya di bawah! tak penah pakai lagi ni.. takut nak pakai sebab tinggi sangat... mula nya ingat nak jual je kat blog, tapi membe tu cakap tukar je ngan die sebab saya bekenan terompah die tu! baru jugak, tak penah pakai... so, ambik kata sepakat, buat je la sistem barter kekdahnye... hehehehe....



p/s 1~ best pakai terompah cap nose ni... selesa, ringan...

p/s 2 ~ tadi pegi cyberjaya nak makan nasik arab, tapi kedai tu tutup da time smayang jumaat.. pukul 2.30 pm baru bukak balik! cisss... punah harapan nak makan nasik arab... makan kat secret recipe je la...

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Nasi Arab Restoran Saba' Cyberjaya

gambo ku culik dari SINI


lunch hour ni saya mau ngedate sama opismate ke cyberjaya. mau makan nasi arab yang maha femes emes itew! penah makan skali, orang tapawkan... memang kaw² banyak gila nasi dia sampai kena kongsi ngan membe tapi tetap tak habis! perggg.... makan nasi saja pon dah sodap menjilat jari.... mabeles! jom, sape² yang takde idea nak makan mana lunch ni, jemput² la skali yer..

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Tips ~ Hilangkan Lukisan Anak di Dinding


.
seronok bila anak dah mula tunjukkan minat dengan buku, pencil colour, crayon kan? even dorang just conteng² je buku tu, konon lukisan abstrak ala² da vincci, but its okey, honey... kat mata mak ko ni dah nampak lukisan tu ajaib dan cantik sangat! wakakaka...


tapi, bila ke kreatifan si anak itu mula menjalar ke dinding rumah, mak yang baik hati boleh betukar menjadi raksasa hijau! itu belum lagi apaknya! mau nye 3 hari 4 malam tak abis² membebel kalah mak nenek! yer, itu memang kenyataan diri saya! kekekeke... hubby memang potpet² tengok dinding rumah die kena noda, kat area ruang tamu pulak tu! hanginnn....


lukisan tersebut bukan di dinding hijau ini....


dan bukan jugak di dinding pitch ini... kalau conteng di kedua kaler ini mak tak heran nak... ini cat mahal... mak boleh lap saje dengan kain basah... tapi anak terlalu bijak... bijak sangat....


si die menconteng di sini dengan krayon nya! ya di sini di mana cat putih asal dari developer... cap murah saja... mak rasa nak nangis! uuwwaaa.... tersentap rasanya even lukisan tu secotet cuma! mak dah cuba pakai kain basah, tapi tak hilang malah lagi buruk rupanya! mak juga pakai pemadam pensel tu... hahahaha... ingat padam atas kertas ke boleh hilang macam tu jer....


mak mengadu dengan kawan² di pejabat... anak mereka ramai... tentu sudah biasa dengan situasi sebegini.... ada yang cakap biarkan, anak tengah nak explore dunia... ada nasihat suruh cat aje... dan ada yang tak cakap pape... hanya senyum simpul... mungkin gelakkan mak gelabah semacam!



tapi ada sorang kawan mak kasi idea briliant! die pinjam kan mak benda alah ni! elok katanya... maklum la, anak² die juga rajin mencanting batik di dinding....


inilah dia magik span yang banyak membantu mak dalam menyelesaikan masalah rumahtangga minggu ini... terima kasih span... jasamu ku kenang....



mak hanya tenyeh saja span di dinding... tak payah celup air paip atau air liur... ya, begitu saja... senang dan mudah!



see... ajaib tak? magik tak span ni??? mak tak tipu... hilang u all! tapi ade bekas lukisan tu sikit² lagi sebab mak tak tenyeh kuat sangat... balik nanti mak tenyeh lagi sebab mak tak pulangkan lagi span tu kat kawan mak... muahahahaha... mak buat macam harta sendiri pulak!


kepada mak² di luar sana, boleh la dapat kan span magik ni di cosway rasanya... jangan biarkan dinding anda diselubungi misteriii....

selamat mencuba! 
 
.

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥