Model Tudung Nurin yang baru...

ni customer i, sape lagi kalau bukan puan Lynn.. thanx ya beli tudung! kalau bukan kawan² yang tolong beli, sape lagi kan? hikss...

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Semak mata memandang...

 
macam ni la keadaan hanger kalau mintak tolong suami angkat kain di jemuran... huhuhuh.. camtu la  keadaan hanger tu sampai ke sudah.. semak tau mata i ni tengok! 


apa salahnya kalau kutip dan susun hanger tu elok².. nanti senang tugas isteri nak jemur kain lain pulak... huhuhuhu... sabo je la...

saya ni lepas angkat kain wajib susun semua hanger tu kat satu tempat... senang dan memudahkan kerja nanti... uolls pon sama jugak kan?


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Minyak masak banggg.....

korang ingat tak iklan minyak masak alif? ala.. iklan yang perempuan nyanyi² gedix kat dapur tu.. oh, ramai jugak yang tak bekenan dengan iklan tu rupanya... leh baca kat forum ni! 

saya baru jer try minyak masak alif ni. selalu pakai seri murni jer... saja la try kan, terpengaruh dengan iklan kononnya.. huhuhu.. tapi, ada beza ke rasa makanan tu kalau kita pakai minyak masak lain-lain? takde kan? huhuhuhu...

saya kalau beli minyak memang saiz ni.. huhuhu.. kes malas turun ke dapo...


dan hasil google punya google, pelakon minyak masak tu adalah Diana Johor, isteri kepada Ramelle Ashram.. adik bradik ngan jejai... nanti leh la beripar duai dengan fasha sandha! ahaks... huhuhuhu...


eh, korang pakai minyak masak cap ape?
Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

gambo raya di putrajaya

sambungan entry ini.....



terselit jugak gambo kami sekeluarga masa beraya kat umah ex-pengasuh hadif kat Presint 14 minggu lepas.... kekekeke.. gambo ni Kakyan mms...hiks.. tenkiu yer.. ada jugak gambo kenangan kat umah kakyan... pasni taktau bile lagi leh jumpe.. saya skang pon dah jarang anta hadif kat sana.. ingat isnin lepas nak anta hadif kat situ.. ye la, lepas hadif cek up kat klinik putrajaya, malas pulak nak patah balik ke Nilai anta taska sana kan... tumpang umah kak yan je la.. tapi hadif tak sihat pulak... so, segan nak anta... huhuhuhu...

tunggu kakyan request suh anta hadif, baru saya anta... hehehe... kite pon segan nak nyusahkan orang! kan?


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

susahnya nak masuk umah orang kaya...


sabtu ahad lepas kan mak ayah saya datang umah coz adik saya konvo.. so, ari ahad tu sbelum balik taiping, ayah ajak pegi beraya umah kawan baik die masa kecik... kawan sama² skolah katanya... taon 1959 dulu... huhuuhhu... bapak lama kan? last dorang jumpe masa saya kawin dulu taon 2007. kenduri kat belah taiping pakcik tu datang, kenduri kat gombak pon die sampai jugak! siap pengantin berarak naik merc pakcik tu lagi! kekekeke...so, ayah cam serba salah la.. kenduri pakcik tu ayah tak penah pegi. pakcik tu anta bas untuk orang kampung pegi kenduri umah die tau... huhuhuhu...

so, kami gerak ke puchong dengan 2 bijik kete. 1st, singgah umah sepupu saya kat saujana puchong. then baru ke umah pakcik tu kat bandar kinrara, dekat dengan kelab golf. kalau tengok alamat memang tak tau kat mana. nasib la ada garmin kat henpon comel ku itu... sampai depan umah pon boleh carik... huhuhuhu..

oh, nak masuk ke umah pakcik tu, kena lalu tiga pondok guard hokey!!! setiap lorong ade je guard.. giler safety! takpe la kan, duit banyak. boleh bayar guard... nasib takyah tinggal ic ke hape...

memang kenyang giler arr kat umah pakcik tu.. die hidang bihun goreng, nasi impit, kuah lodeh, sambal bilis yang super sedappp!

hadif skang dah pandai pose tau.. suh je ape jenis aksi, buat peace, senget badan..sume die buat... kekekeke...


lepas acara makan² kat puchong, kami gerak ke gombak pulak, umah MIL. balik dari umah MIL tu la hadif sesak nafas.. huhuhuh.. sabo je la.. penat beraya agaknya.. tapi hari tu memang hadif tak sentuh ais coz dah start batuk.. tapi dah benda nak jadi kan.... hermmm....

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

sila terliur banyak!

sedap ya amat!!
tengah panggang
sebelum ku buat gulai! besar tapak tangan wei

esok la sambung citer... korang layan dulu gambo udang galah kena panggang tu ek!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Terima Kasih..


thankx kepada semua atas doa kalian untuk hadif. Alhamdulillah, hadif dah semakin okey... dah melasak dengan jayanya semalam... macam tak sakit pulak tengok.. tapi kena continue ubat antibiotik tu 3 hari tanpa gagal... harap orang taska tak lupa la nak kasi ikut time yang saya suruh...skang ni ibu die pulak yang sakit... deria bau tak berfungsi dengan baik daa.. ni mesti akibat banyak dok sob.sob.sob masa hadif tak sihat tu... huhuhu.. sabo je la...


p/s : dah lama tak buat giveaway... nantikan GA terbaru Ibu Hadif okey!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Separuh Jiwaku Pergi...

malam tadi, buat pertama kalinya hadif amik nab! lepas balik beraya, hadif macam sesak nafas. bunyi nafas kuat sangat... macam seksa je nak bernafas... menitik air mata ibu tengok hadif macam tu... memang taktau nak buat apa... then, gerak pegi klinik. banyak jugak klinik yang tutup area Nilai ni.. dapat jugak satu. klinik yang bukak kat area Semarak. doctor pon very nice.. bagi nasihat macam². nasib hadif tak dapat asma. kena infection kuman... kahak banyak.. so, kena monitor jangan sampai hadif jadi macam ni lagi...

pagi tadi cek up kat klinik kesihatan Putrajaya. sekali lagi kena amik nab. nafas still bunyi.... sedih gila...  rasa nyesal sangat tak jaga hadif betul². tak jaga pemakanan die. pasni hadif kena pantang. no more ice!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Fresh Graduate!


As we go on
We remember
All the times we
Had together
And as our lives change
From whatever
We will still be
Friends Forever

So if we get the big jobs
And we make the big money
When we look back now
Will our jokes still be funny?
Will we still remember everything we learned in school?
Still be trying to break every single rule
Will little brainy Bobby be the stockbroker man?
Can Heather find a job that won't interfere with her tan?
I keep, keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly
And this is how it feels
(song by Vitamic C)
Mak Teh Hadif - congratulations on your graduation.
my parents datang malam ni coz esok petang adik saya konvo dekat PICC, Putrajaya. seronoknya mak ayah nak datang... beraya kat umah anak la pulak yer...

sebut pasal konvo, teringat pulak saya dulu konvo masa perut tengah memboyot... 10 hari lepas konvo, hadif pon selamat keluar tengok dunia... nasib la tak terberanak time tu... huhuhu.. merasa jugak hadif naik pentas ye sayang!
p/s : setiap ibu bapa mengharapkan yang terbaik untuk anak² mereka.... so, harapan ibu hadif akan berjaya dalam hidup, di dunia dan di akhirat.. Amin..


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Baju Raya Tak Jadi

gambar pagi tadi sbelum pegi opis....
hari ni pakai baju kaler pepel.. baju baru hokey! dapat dari tukang jahit 3 hari sebelum raya...tapi alkisahnya terlupa pulak bawak balik kampung... tertinggal kat opis... huhuuhuhu... tak dapat la nak pakai masa raya ke-2. so, ari ni baru nak lenjan. tak dapat pakai masa raya, pakai masa jamuan raya opis pon jadi lah...


p/s : hari ni jamuan raya Jabatan.... nak makan dengan tamak! boleh tak? muahahaha...

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Romantika Di Tampoi...


ingat tak lagu Salleh Yaakob Romantika di Tampoi? kekekeke... lagu zaman bile ntah.. masa kecik² dulu.. eh, bukan nak cite pasal lagu tu.. takde kena mengena hokey!

buah ni korang panggil ape? tampoi? saya panggil buah larah...
isi die kecik, ciput dan tak puas makan! tapi sedap kalau tengah layan blues makan buah ni... kekekek.. buah feberet saya masa kecik ni... ingat dulu masa kecik-kecik kat kampung pegi dusun panjat pokok ni... lepas tu pegi mandi kolam ikan ayah saya tepi pokok tu.. huhuhuhu... i terer panjat uolls... sebut jer pokok ape.. manggis? langsat? rambutan? tapi pokok rendah² je la... hikss...

balik raya hari tu, pak lang ajak hubby tolong die tangkap udang untuk jual.. sambil tu panjat skali pokok larah dan pokok langsat.. Mr. K takde la panjat pokok tu.. die berat... kekekek.. sepupu saya la yang panjat kan... Mr. K tolong kutip buah je la... hiks...

so, hasil kutipan buah-buahan tu, dapat la beberapa bakul.. boleh la dibahagi 2 family, family saya dan family paklang.... boleh jamu sedara-mara datang umah kan.. siap ade yang tapaw bawak balik... hehehe...


p/s : balik kampung memang best...tambah lagi kalau time musim durian... pergh....



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Jus Jimi Asmara


kat entry lepas, ada yang tanya pasal jus jimi asmara ni.. kat FB pun ada membe mintak resepi nak buat jus ni... selalunya tiap kali raya, kami bancuh sunquick or air gas dalam botol tu jer.. tapi taun ni mak saya nak buat air spesel skit.. saya pun tak sure dari mana mak saya dapat resepi jus ni... tapi saya dah google kat intenet, banyak jugak blog ada resepi ni... hehehehe...

eh, jus ni memang sedap tahap gaban tau! seriyes sedap! try sekali, mesti nak lagi!



ni saya amik resepi mat gebu. uolls try la... pasti menyengat tak hingat!


BAHAN-BAHANNYA :

Air masak secukupnya (anggaran 1500 ml)
4 - 5 camca besar gula (atau ikut tahap kemanisan masing2)
1 1/2 camca besar jus pekat minuman oren sunqick (dalam botol)
1 camca teh esen pisang (mat guna 3/4 camca teh)
1/4 camca teh pewarna hijau
Ais kiub secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh guna dengan sedikit air panas, kacau rata. Kemudian satukan semua bahan di atas kecuali air batu. Kacau rata dan rasa, jika perlu tambah gula.
  2. Tuang ke dalam jug sesuai dan isi dengan ais kiub secukupnya... Atau boleh juga isi ais kiub dalam setiap gelas dan tuang jus jimi asmara tadi secukupnya. Biarkan sejuk sebentar dan boleh nikmatinya....nyamannnnnn!!!!!!!

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Baru ku tahu... korang tahu?


isk.. isk.. sedih sungguh laa.. hidup dah 26 tahun kat dunia ni tapi tak tau apekebenda ni... tak penah tengok pong!

ni satu lagi...

nampak sangat jarang ke dapur... huhuuhu...
kepada sape yang belum tau, ni pengasah pisau... kasi tajam... saya nampak benda ni kat umah maklang saya. masa nak tolong dorang buat lemang... ye la kan, mana la nak tau! mak saya kat umah pakai batu pengasah tu jer... saya pulak kalau pisau tumpul, saya beli yang baru! hahahaha..... dasar pemalas kan? huhuhu...


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Cara Mengesan Malware Melalui Webmaster Tools


tadi baca kat blog asmidar pasal nak kesan virus malware ni... ye la kan, risau jugak kalau ada effect ape-ape kan.. sayang ooo sama ini belog!

so, korang leh klik belog Teratak Usang ni untuk tutorial mengesan virus durjana ni.. ada cara ni senang skit. tak payah la kita nak cek satu-satu belog ada virus ke tidak kan? sama-sama la kita cari alternatif nak selamat kan belog sendiri...

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Nasi Minyak di Hari Raya



setiap tahun memang dah jadi kemestian buat nasi untuk jamu tetamu. tak kira la nasi minyak ke, nasi ayam, nasi tomato, apa saja jenis nasik la.. tetamu datang jauh-jauh, kenyang skit dorang makan kan?

so, taon ni ayah masak nasi minyak... kalau masak nasik memang tugas ayah saya lah. kalau lauk-pauk pulak mak saya yang buat... anak-anak tolong potong, tolong tengok dan tolong makan je la... hiks...

nasi minyak cukup rasa
ayam masak kerisik.. feberet jugak ni..
air asam
jus jimi asmara.. 1st time mak buat, sangat la sedap... selalu bancuh sunquick je untuk tetamu..
kuih dan muih beraneka macam, makanlah jangan hanya dipandang      

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Kesedapan di Malam Raya...


hari terakhir ramadhan yakni malam raya, semua adik beradik dah berkumpul. dalam adik-beradik, saya sorang jer yang dah kawin... yang lain semua uda dan dara lagi...

so, bila semua anak-anak dah berkumpul, haruslah mak sediakan menu berbuka yang agak istimewa untuk anakanda tersayangkan? memang melerzz mak punya masakan! masakan ibu kan yang paling sedap di dunia. kan?kan?

so, antara menu berbuka puasa yang meletopps tu adalah :
ayam panggang... hubby dan adik² saya gigih panggang petang tu...
feberet saya, lemang tepung. bakar lemang petang tu jugak...
lemang..
rendang ayam sedap
daging masak kicap
laksa dan eksesorinya...
malam raya yang sangat kenyang... nak kemas umah pon tak larat... nasib la adik-adik lelaki saya boleh diharap... dorang la yang kemas umah, sapu sampah, lap lantai semua... huhuhuhu....

p/s : next entry, juadah hari raya pulak!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Kemeriahan Syawal bertambah dengan Cahaya Pelita


kami sampai kampung hari Rabu malam, 8 September. agaknya Mr. K tengok kat keliling pagar umah tak berpelita, esoknya terus dia ajak pi pekan beli... huhuhuhu... memang semangat waja betul lakiku nak beraya.. pelita yang lama ntah hilang mana. pas raya tak simpan elok-elok la tu... lampu biasa ni tak best kot bagi dia... muahahaha...
antara pelita yang dirembat
gigih masukkan sumbu dalam lubang penutup tu

pakai mop ni buat sumbu... kehkeh... tapi tak tahan lama la.. cepat terbakar..
baru la rasa cam nak raya...
syahdu jer bila tengok gamba pelita...


p/s : pelita kat umah nilai ni lama dah tak nyala.. tunggu masa nak simpan masuk stor jer... huhuhuhu...


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Puding Laici Dangdut!


Jumaat lepas takde buat ape, ajak hubby gi giant cari barang dapur skit. hajat di hati nak buat puding laici dangdut! boleh la jamu tetamu yang datang rumah. dah lama amik resepi ni, tak ingat dari blog mana.. banyak plak blog ada resepi ni... huhuhu...

Puding ni sangat setaaappp hokey! manis-manis buah! sejuk jer tekak makan puding ni. u all try la buat. memang senang gilak nak buat puding ni.. seriyes!




 Bahan-Bahan :-
10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici (asingkan airnya)
1 tin susu cair

Cara-Cara:-
Masak agar-agar hingga mendidih.
Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
Kemudian sejukkan dalam fridge.
Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.

(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa...kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.) 


Selamat Mencuba! Memang Senang Bangat!

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Berdua lebih baik?


sejak ada anak ni, nak bergambar dengan suami berdua-duaan memang payah! rasa cam kesian plak kat anak dipinggirkan buat 2-3 saat.... huhuhu... tapi bila anak dah mula melasak, dah boleh bawak diri, mood nak begambo ala romantika de amor sama hubby tiba² keluar secara otomatik! hahahha...


tak lengkap rasanya bergambar berdua tanpa anak

tapi skali-skala apa salahnya!


tapi kalau bertiga lagi sempurna rasanya! memang COMPLETE!


tapi kalau beramai-ramai bersama insan yang tersayang, rasa cukup sempurna sudah! rasa BAHAGIA!
adik-beradik saya 5 lelaki 3 perempuan.. tengok la yang lelaki tu.. semua tinggi-kurus-kering belaka... hahahah.. tapi hensem² tau! semua masih AVAILABLE.. hahahha...

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Bersantai di Hari Lebaran...


mood di hari raya adalah sangat okey... so, apa lagi? fotoshot la. Mr. K pon rajin layan bini dia nak gedix santai... huhuhuh...

u all layan je la gambo i ni yer... huhuhuhu...


bulan raya ni, belog penuh dengan gambo jer la... nak karang ayat pun jenuh nak pikir..makan kueh banyak sangat kot. huhuhu..takpe, gambar  pun boleh berkata-kata ape...hehehehe....



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥