Kesian Hadif, tangan kena iron panas...


pagi tadi lepas iron baju, tutup suis semua,
then masuk bilik tido sebab nak hang baju yang di iron tu.
tetiba dengar suara hadif dok menjerit nangis. sakit.sakit.
perghh.. memang terkejut sungguh la. dada degup gencang!
Tuhan je la yang tau perasaan time tu.

rupanya hadif dah pegang iron panas tu la.
masa bile die masuk bilik iron tu pon saya tak perasan.
selalu die takkan dekat dgn iron tu sebab kite dah pesan jgn main.
tapi dah nama budak-budak kan? 
makin kite cakap jangan, itu la yang die nak buat sangat!


dah start gelembung dah... nasib sikit jer...


sikit pon dah meruntun hati ibu tengok hadif dok rengek sakit.sakit.
tadi lepas kena, terus saya letak ubat gamat cepat-cepat.

lepas tu kami pegi kenduri aqiqah dekat putrajaya.
makcik-makcik kat kenduri tu ade pesan,
kalau terkena air panas or iron, cepat-cepat rendam dalam air sejuk.
so, nanti takde la gelembung, die just merah-merah jer...
skang ni tunggu besok, baru cucuk dengan jarum gelembung hadif tu.

korang ade tips lain tak selain dari cucuk gelembung tu?
ape lagi yang boleh dibuat yer? pls share with me.. thanx


8 comments:

umialya said...

kesiannya..

sepatutnya, slps kena tadi cepat2 basuhkan dibawah air mengalir..

x perlulah cucuk awal sgt, sakit tu, sapukan ubat. nntlah ia baik ngn sndiri cuma pastikan tangan tu sntiasa kering n bersih bg elakkan jangkitan.

Bila sembuh nanti. sapulah cream vit.E (boleh beli di farmasi bagi elakkan parut)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

Ya Allah kesiannya dia, kalo kita kena pun dah terasa sakit giler2 babas punyer ni kan plak hadik yang kena banyak plak tu sampai menyelembung...orang tua2 kata letak ubat gigi...tak tau la mujarab ke tak...siannya dia mesti K sedeykan...tak pe perkara bukan disengajakan...hope cepat sembuh k...jangan sampai terdemam2 sudah

Mr. Swift said...

Hyee! Singgah sini lepak-lepak jap tadi dan ohh polo anda!
Heyy btw lawa blog and happy blogging! And happy new year 2011! Sempat lagi kan? :)

Psst! : Bloggis Comel Buat Perkara Tak Patut Jangan Tiru!

Elyn said...

aduh... sakit tu!! wafiq pernah melecur pegang spotlight panas, so i x pecahkan pun. tggu kering sendiri je...

~aSHa~ said...

ermmm betul2..kalo terkena air panas ke apa2 yg panas la...cepat2 siram dgn air paip....segera..nanti takde la ada tanda hitam...

BIONIC WOMEN said...

alahai siannya menantu mama..
len kali jgn isi minyak gamat dulu..basuh ngan air trus pastu sapu putih telur..biarkan kering camtuh..pastuh baru ler isi minyak gamat ker aper ker..kalau ada madu, letak madu pun ok gak..tapi skang ni madu banyak yg x betul punyer..huhu..
jgan pecahkan kay..nnti kena infection,,biar dia kering gitu ajer..

[-suziey-] said...

OMG..kesian hadif..aku yg kena pn rs pedih n panas dia ..ni kan plak budak..kesian..lenkali cpt2 letak colgate sbb colgate sejuk..so dia akn redakan kepanasan suhu tu..so xde la teruk terbakar n menggelembung..mcm aku kena minyak pns hr tu..next time klu kena something yg panas..letak bende yg sejuk utk turunkan suhu dia..huhu

siti Khadijah said...

Hmm anak sy baru kna iron 3 ari lpas.. msa kna tu sy ltak kicap so dia x gelembung.. tp anak sy tu plak g tarik kulit yg kna iron tu so mcm truk sikit laa..mlm2 digaru2 nya tmpat tu.. ksian danish.. skg pn mcm truk lg mgkin da kna jgkitan..cuci ngan ubat da.. harap anak mama cpat smbuh 😢