Selamat pagi Sabtu.........
hari ni cuti, uolls buat ape?
pegi jenjalan kah? ke dok buat taik mate atas katil? kekeke...
meh nak share resepi simple tapi mabeles.. hehehe...
kot ade roti terlebih tunggu nak expired tu leh la buat...
resepi amik dekat myresepiBahan-bahan
- 4 keping roti, disapu mentega (saya guna planta)
- 450ml susu segar
- 3 biji telur
- 25g gula
- 1 sudu besar tepung kastard
Cara-cara
- Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
- Panaskan susu di atas api (jangan sampai mendidih).
- Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu yang telah dipanaskan.
- Masukkan tepung kastard dan kacau hingga sebati.
- Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15min supaya roti kembang.
- Bakar 20-30min pada suhu 180. Kemudian sejukkan.
dah siap susun.. saya tak bakar. kukus jek dalam 45 minit.
dan hasilnyer....
puding roti lembik sikit la.. terlebih susu kot! hehee..
ni 1st time saya try buat sebenarnya...
saja try periuk kukus yang dapat sempena besday tu la..
puding ni tak manis sangat, so saya buat kuah kustard...
baru la umppp makan!!
Selamat mencuba...
10 comments:
hmm,,..bagus utk sarapan pagi...
nak try la nnt
Dah rasmi periuk kukus ye....lepas ni banyaklah resepi yg nak dieksperimenkan dgn periuk kukus tu
meanrik!! harus try! periuk kukus dh lama ada pon tp tk pkai2 lg ni
anak2 msti suka ni kan?? yummyyyyy
hehe takpe 1st trial..saya pun da lama simpan recipe puding roti ni..tapi tak penah buat lg. Will try later.
baik punyer idea... tq! periuk kukus mmg dh lama jd tukun dlm almari.. blh cuba try test nih...
wah.. nampak cam sedap je! ;)
WAH RAJIN ...
periuk kukus aku tuh wat kukus pau segera ngan kukus ikan je wat laksa ...hahaha
baguss...aku baru tercarik2 resepi., ko dah tepek.. :)
kak k..memang lah jadi puding sebab kak k buat kukus kan..so, kira jadi lah kan..huwaaa..org punya yg tak jadiii!
Post a Comment