Puding Laici Dangdut



hari Ahad ni ade kenduri kawin Tirah, my cuzzy kat Sentul... ni kenduri belah lelaki la.. kenduri kat Kedah  dah setel minggu lepas.. so, ahad ni nak pegi menghantar pengantin.. mak sedara kat Kedah sana dah sms cakap nak tidoq kat umah. bestnya... 

meriah la nanti ngan mak sedara, sepupu sepapat, anak buah semua... mak saya tak jadi nak datang pulak - umah kat kampung tengah renovate.. nak buat bilik pengantin katanya... ye la, ujung taon ni mak nak dapat menantu baru.. huhuhu..

so, malam tadi sempat la buat puding laici dangdut.. nak jamu tetamu kononnya... huhuh.. hari ni dorang gerak dari Kedah... nak jenjalan KL katanya.. huhuhu....

 satu periuk dapat la 3 bekas...


bekas kecik ni bawak ke opis.. kasi kawan² merasa...





nak tempek lagi sekali resepi puding simple nih.. dulu dah penah publish kat entry nih..


Puding Laici Dangdut

 Bahan-Bahan :-
10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
2 liter air
1 cawan gula (kalau nak manis letak lebih)
2 tin laici (asingkan airnya)
1 tin susu cair

Cara-Cara:-
Masak agar-agar hingga mendidih.
Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
Kemudian sejukkan dalam fridge.
Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.

(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa...kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.) 


Selamat Mencuba! Memang Senang Bangat!
 
 

7 comments:

Jijahh @ f.k said...

sedapnye .... telan ayaq lioq ... gulp ...

eima said...

wahhh rajin ek K melayan org dtg umah.. klu aku plak ..huhu

sbb aku tak pandai nk melayan org .. klu mak sedara terdekat mmg tak dak hal ...aku wt kerahan tenaga suruh diorg memasak .... sambil dok membodek teringin nk mkn air tgn diorg ...hahhaha

atie @ ejay said...

bestnyaaa...
dah lama tringin..
tp xpenah plk cuba buatnya

atie @ ejay said...

bestnyaaa...
dah lama tringin..
tp xpenah plk cuba buatnya

hajarus said...

xleh tahan hajar tgk laici yang dok tergolek2 tu... aduhaiii...

Ena said...

malam tadi nak wat puding ni jugak sekali terlupa nak beli laicinya.. adeiii..

Lynn Hamzah said...

sedapnya...kalau makan waktu sejuk lagi best...