Perihal Susu anak!



Hadif memang pengguna tegar susu wyeth ni.. harga pon boleh tahan mahal jugak lah! satu kotak 700g pon dah cecah RM38++. selalu beli susu hadif kat kedai sensei/ubat cina.. murah sikit around RM35. tapi minggu lepas pegi dah naik harga lah! dah jadi RM38.50... adeh...

so, langkah penjimatan, kalau ade sale, memang kami akan beli stok lebih!


ni gambo last year... beli 12 kotak sekali gus... time tu Giant buat sale, harga RM28 sekotak! memang termurah di pasaran lah!... nak beli pon sorang leh beli 3 kotak jek! masa tu hubby pegi sorang², so korang kiralah bape kali hubby keluar masuk giant nak beli susu 12 kotak punya pasal! hahahahah....


 dan yang terbaru, tengok kat paper ari sabtu minggu lepas... memang kow-kow punya diskaun la kot! harga setin susu 1.6kg RM59.99 nak dibanding dengan harga asal RM85.99... huh! so, harus lah borong jugakkan!

sekotak susu 700g tu untuk seminggu! boleh tahan kuat jugak hadif minum susu sebab hadif ni kurang sikit makan nasik! asal makan nasik jek, mesti lauk telur + kicap. itu je yang die suke... 

kalau 1 tin besar tu, boleh la tahan dalam 2-3 minggu! so, memang jimat lah beli susu dalam tin ni... time sale je la rasa jimat pon... huhuhu



ayah hadif beli 3 tin susu. harga dalam RM180.. yang 1 tin tu saya dah terbeli 2 hari awal sebab ade diskaun jugak time tu. tapi RM72 camtu... cis singguh kan? kalau lah tau tesco nak buat sale, takde la nak beli susu awal². huhuhu...

so, conclusion nya, kalau nak soping kat tesco or giant, tunggu lah hari minggu... memang selalu offer time tu!

penah try nak tuka susu hadif... kami beli susu dutchlady perisa madu.... tapi die taknak uolls.... huhuh.. banyak kali try, die taknak jugak... even campur² susu dalam satu botol pon die tanak! tak sedap die kata... ye lah, rasa lain² kan? huhuhu... so, sudahnya susu tu ade la tak terusik pon kat umah tu...



p/s 1: kami penah je try susu murah dulu, tapi hadif sembelit lah.. so, mana yang sesuai dengan die masa tu, kami rembat je la....ade beza ke dari segi pertumbuhan anak kalau minum susu mahal or murah ni? rasanya sama je kot!!so, tak payah la kalau ko bagi anak minum susu mahal, pastu nak sindir orang² yang bagi susu murah kat anak!! tengok kemampuan dan penerimaan anak la jugak...

p/s 2 : kalau hadif boleh minum susu murah, sekarang jugak haku tukar!!! hahahaha... fuhhh... jimat.jimat...

16 comments:

Haslinda said...

perihal susu lagi..mmg naik ja tak turun2.aku plak alami problem org yg bg anak susu murah dok perli2 kt org bg susu mahai.hak masing2 dan tengok kesesuaian anak masing2 la..mau bleh jimat n sesuai apa salahnya kan :P

@e_da said...

sebenarnya tengok budak kan.. tekak dia.. kalau beli mahal pun dia taknak minum tersadai juga kat almari jawabnya.. janji dia nak yg penting

Lyana said...

sama mcm anak saya..dulu mnm mamex gold soya..tp..lately susu tu payah sgt nk jmpa dah..try sustagen, ok dia mnm tp alahan dgn laktosa..terpaksa tukar susu Isomil plak..bkn lg murah tp lg mahal...900gm..62 hengget...sebulan 6 tin...sabo je la..

♥MiZz-siHa♥ said...

btl tu..sebenarnye tgk pd penerimaan anak..bleh trime yg mahal ke murah..
mula2 dl kt bg isomil kat amie,pastu dah 1 thn tukar ke enfa...nasib baik le die nak susu mura,skjp je die minum susu tu pastu dah xnak,last bg sustagen ok je...ade gak try dutch lady,tp kuar bintik2 merah satu badan.so tukar blik sustagen.
klau bleh bg yg murah,skrng jgk tukar kan..susu mahal nie,mmg mahal melampau kadang..

MrS. F!zA said...

you takpe lg...ai ni lg la..uwaaaa anak tkleh minum susu lembu terpaksa la susu soya yg mahal gilerr baby tu...sebulan duit susu mesti rm250 kalo 5 tin kdg lajak 6 tin jdlah rm300.. uwaaaaa

MRS. K said...

Haslinda ~ Aik.. terbalik pulak! hehe.. ye la, tu hak masing2 la nak kasi susu ape kat anak

@e_da ~ betul.betul.betul. janji sesuai dengan anak

MRS. K said...

Lyana ~ dugaan betui kan?

♥MiZz-siHa♥ ~ itu la pasal.. susu ni nak tak nak memang anak² minum. takkan putus. patut nya kompeni tu jangan la naikkan melampau

MrS. F!zA ~ nasib baik, Alhamdulillah hadif takde alergik pape.. u takpe, u byk duit.. hehehe

Sabihah said...

mmg betul..ikut selera die..mcm anak saya plak, tanak susu mahal...S26 tanak...mamex gold tanak..last2 die minum lactogen3 je...huhuhu...

.::Lynn::. said...

teringat video org curi susu mahal..

zura_habib said...

sy sama mcm kwn2 kt atas..anak minum isomil sbb elergik..penah masuk wad 16 hari cirit sebab tukar dr isomil ke susu lembu...

org suka perli2 anak minum susu mahal padahal kalu leh nak je kami nie bg yg lagi murah..dh anak xleh terima kita bg jela...

Chekgu Azrine said...

saya bagi susu Dutch Lady je 123 punya..dulu masa belum setahun dh minum susu mahal sikit.. hehehe

Iela Fazielah said...

sama mcm anak ila minum susu ni jugak.. aritu ms wyth buat aktiviti kat sunway pyramid ila bl stengah dozen susu tin progress ni sbb dpt murah rm62 setin..

Ummi Rania Raffel said...

hadif kuat susu mcm nia jgk, xmo mkn nasikk.. nia susu bebelac jer pon.. hihi

Bionic women said...

BUkan senang tau nak handle masalah susu anak ni..me memang dah rasa, so jangn ler duk nak perli org lain anak susu mahal bagus, susu x mahal x bagus..
me dulu, lepas 2 yrs bf, nak tukar ke susu formula tu macam2 brand guna, semuanya ada jer yg x kena, muntah ler, cirit ler..last2 susu Excella gold dia boleh terima, tapi selepas setahun susu tu dah discontinued kat Malaysia, so aper ag, sesak nafas menerai susu, segala klinik kami terjah mintak sample susu, semua dhiya xnak..berat badan pun dah mula susut..macam2 ikhtiar, last ikhtiar call customer care nestlac..then dia gitau nespray sama jer rasa ngan excella...lantak ler murah ker mahal ker kami rembat jer..Alhamdulillah anak terima.
So, x guna nak perli2 org, anak kita dan anak org lain x sama..
kan kay kan?????

dniescake said...

betl tu ibu,susu ni sama jer..murh ke mahal ker..yg penting keselesaan anak.kalo dia dh tk suka susu yg murh nak buat camner..haikal dh mcm2 susu dh..dr dutchlady,dumex,sustagen..sume dia tolak..pastu try susu mahal2 pn tk nak..amik la susu tgh2..anmum..agknyer dia sebati coz kiter sebelum wujudnya dia dlm perut,kita dh amalkan anmum materna tu smpai la prgnt smpai la berpntg..hehehe..haikal anak anmum..adif anak progress gold..

ummiaqeef said...

anmum pun naik rege dah naik mendadak ritu. bese aku mmg beli yg tin sbb tahan lame skit. tp beli time sale lah, kalau normal price mmg terasa. slalu sale time weekend, kena rajin tgk iklan. tp aqeef kurang susu, jimat skit la.. tu pun sejak susu ni tukar formula rasa susu pun dah lain, aqeef x mau, kena campur milo skit. pernah try memacam susu lain tp still x mo, dia mcm nak muntah, haha.. propa lebih.. beli susu yg coklat pun same. rase susu lain2, dia dah sebati dgn rase tu sejak kecik. tahan je la..