Lemang Tepung l Wajib di Hari Lebaran



taon ni kan aku beraya di belah suami dulu kat Sg. Merab. juadah raya kat sini normally nasi impit, kuah lodeh, rendang, etc. nak bakar lemang, sape la nak pegi mencari buluh pulakkan? so, beli lemang kat tepi jalan je la kesudahannya.


 past 3 years, sokmo la beraya kat kampung aku dulu kan? dan memang tiap² taon paklang aku dok bako lemang. so, sempat la laki aku belajar cane nak masak lemang dari A to Z. kira dah terer la kot kalau nak buat sendiri.. dah kata 3 taon berturut memang muka die je membako lemang, harus la sedikit sebanyak dah pandai.. ye dak? tapi bab nak cari buluh tu die tak reti la kot... tu memang keje paklang aku la masuk hutan cari buluh. huhuhu...

 so, oleh sebab aku balik kampung petang raya tu, harus la lemang tepung kegemaran dah abis ditelan!!! 1st thing bila aku sampai umah mak, aku carik lemang tepung dulu. tapi hampa nok! 

aku tak tau la laki aku bodek apa, raya ke empat tu paklang aku pi cari buluh nak buat lemang tepung! hahahaha... tapi ofkos la keje bako lemang tu laki aku la yang kena! miahahaha...

tenkiu abang... akhirnya di Syawal ke empat dapat jugak aku ngap ini lemang tepung!!!! soorgaaaa ohhh!


oh, ni cara² nak buat lemang tepung. kot ada yang teringin nak membako masa open house.. heheheh..


12 comments:

eima said...

pe ek rasa lemang tepung ek ...
cam pelik je ... lain bw balik ckit cni bleh bg aku rasa ...muhahaha

Masni Syafie said...

saya xreti makan lemang tepung...huhu..boleh tengok jer..hehe

♥cikmOt♥ said...

agaknya bila aku dapat merasa ek...hehehe

MRS. K said...

eima ~ nak bawak blik sini haruslah dah basi weiii

MrS. F!zA said...

ai tk pnh tgk lg..lg kan makan..

Farra Dhelina said...

lemang tepung? 1st time dgr..

syariza09 said...

sib baik la kain pelikat tu x terbakar

MRS. K said...

Farra Dhelina ~ taon lepas i dah up entry lemang ni..heheh

MRS. K said...

syariza09 ~ takpe.. stok kain banyak kat kg. miahaha

Ya ALya said...

first time dengar.......sedap yer.....

Bionic women said...

teringin ler nak merasa lemang tepung ni, tapinya xnak ler buat...hehehe

malacca2u said...

tiba syawal makan lemang