Nasi Impit Kuah Lodeh asal dari mana ek??


sejak aku kawin dengan orang kolumpo, baru la merasa kuah lodeh ni.. kalau tidak, tak penah terpikir pon nak makan benda ni... jarang² aku nampak apetah lagi nak makan... sbelum ni dalam percubaan try-test-and-error lagi nak makan kuah lodeh ni.. takleh masuk tekak ko! so, slalu aku makan nasi impit dengan kuah kacang jer...

ye la, maybe sejak dari kecik lagi aku tak penah makan kan? kat kampong aku makanan wajib masa raya tentu la lemang n rendang jek... mak aku pon tiap kali raya suka masak nasi bukhari, nasi tomato, nasi minyak... segala jenis nasik la.. tiap² taon berlainan jenis nasik! dulu aku bajet kuah lodeh ni orang jawa punye... tapi laki aku bukan jawa, minang jugak mari! keekeke...



 tiap kali raya, inilah menu wajib mak mertua aku, mak² sedara belah suami.. so, aku bajet ni masakan orang key ell di hari lebaran. huhuhu... masa aku gi beraya kat umah makcik hubby kat AU2 tu, die pon hidang nasi impit kuah lodeh jugak.. tapi sekali dengan sambal ikan bilis... aku saje try test makan... sekali sedappppp gilerrrr ko! campur nasi impit + kuah lodeh + sambal ikan bilis = sedap nak mampsss kot!! so, open house minggu ni harap² ade la tuan umah masak kuah lodeh ni.. tapi nak sekali dengan sambal ikan bilis.. bole?


 nasi impit


 kuah kacang


sedap lemang ni.. cukup lemak masin semua. sepupu hubby aku beli kat kat banting. jauhh kot banting-sungai merab tu... hehehe


rendang terbaikkkk....


so, kesimpulannya, nasi impit kuah lodeh ni asal dari negeri mana yer???


13 comments:

.::Lynn::. said...

kami panggil sambal lodeh... sebab letak asam jawa...

sitinuraffizza said...

setahu fza, nsi impit +kuah lodeh ni dr johor. xtau r negri lain d ke x. sbbnya mmg dr kck, bl raya 2 je mkn. bl brbual dgn org dr negri lain, dyorg cm xpnh mkn. so, myb dr jhor r. lg 1, stp kali blk raya..fza kampung N9 & segamat. kl kt N9, mmg mkn lemang, rendang je. jrang d ketupat, lodeh, kuah kcg. bl blk sgamat, ketupat 2 sume d. lemang,rendang lak kurang. so, mmg nmpk r. kl nk mkn lodeh mmg kne kt jhor je. hihihi

Qhaifa Nur said...

family jarang sgt msk lodeh ni..lodeh yg sedap pernah rasa org N9 buat, kuahnya ubuh santan aja..

dah follow..qhaifanurin.blogspot.com

MrS. F!zA said...

ai lg suka kuah kacang tu..hikhik

Bionic women said...

wah citer raya x abis ag ek u oll..
jeles ler. ase nak jugak mengarang citer..huhuhu..
gambor raya pun x terupload

.:Mama Dhia:. said...

mmg sangat kene kalo makan nasi impit + kuah lodeh + ikan bilis.. yum..yum..

Liz Rohaizat said...

saya org N9. kuah lodeh/masak lodeh ni mmg famous kat sini. kira menu wajib ada bila raya. kalau tak, rasa tak lengkap je mkn. saya suka kalau ketupat, kuah kacang, kuah lodeh dan rendang disatukan dalam satu pinggan. bila mkn tu, sedapnya.

rasanya ni asal dari luar la. cuma bila sampai kat malaysia, kita ubah resipi ikut selera kita. perasan tak, masakan ni berasaskan sayur. kalau kat betawi, kuah lodeh mmg ada tapi resipinya lain. so rasa resipi yg kita ada ni dah diubah

Ya ALya said...

mak ya pun suka buat gak kuah lodeh ni,tpai yg pelik time raya mak tak pernah buat pun........time2 hari biasa memang selallu makan pun....

bukhairiah said...

selatan n tgh rasanya..sbb sini kan byk jawa...biasa la,resepi lama kan,dah tsebar luas wpon KL..org xjawa pon dh kenal...cuma xpopular lg kot kt utara...biasanya mkn lodeh ngan kuah kacang...mcm lontong...adik beradik la tu...lontong org johor je
fofular...

eima said...

tah aku tatau .. yg pasti aku tak mkn ... sbb cam pelik je...hahaha

hyazz said...

haa sedap kan..tu sebab nye kite selalu makan...tapi mesti kena added sambal bilis baru sedap..yer dak

ummiaqeef said...

sodap la.. nasi impit + kuah lodeh + sambal tumis.. mmg dari kecik aku dah diperkenalkan dgn makanan ni mase raya..tp asalnye xtahu la dari mane..

annikaJasmine said...

sy org kelantan. tp form 1 sekolah kt perak. masa tu 1st time sy jumpa kuah lontong ni..at first x suka langsung, sbb x penah jmpa kt kelantan..tp tiap kali diserved kt dewan selera hostel, sy cb gak mkn..lama2 sy jd suka ngan rasanya..but still x tau mn origin mknn ni...