Nasi Ayam Mancongkam, Jalan Gombak

. .
 .
Restoran ni dah lamaaaa... aku tak tau la bape lama tapi sejak aku kenal Mr. K tujuh taon lepas, restoran ni memang dah ada. aku ingat dulu kedai die bukan cam restoran skang nih. tapi more to kedai tepi jalan jer.. kedai die buat depan umah, pacak tiang, pasang atap, takde dinding. makan bawah pokok jer tak silap aku.. dah lama, kurang ingatan jab.. tapi memang simple jek kedai die.. tapi sebab nasik die sedap, ofkos la cepat jer bisnes die berkembang.... and skang tempat pon dah beralih... takde lagi kedai makan depan Masjid. ni memang kedai feberet lah masa tu kalau singgah umah bakal mak mertua (masa tu) ahaks... dokek jo ngan umah mak mertua. naik kete dalam 5 minit gitew.


Mancongkam? ape tu? aku pon taktau tapi dah siap google dah kot korang tanya nanti.. muahahahaha.... Perkataan mancongkam ni sebenarnya dalam bahasa Minang, bermaksud mencengkam gitu. memang sedap giler ahhh nasik ayam die specially Nasi Ayam Garing! tapi skang aku rasa dah kureng sedap lah! tambah pulak harga die dah naik ko!


ayam garing ni yang menjadi pooojaaan hatiku....best sebab leh rasa ayam perap tu.


set Nasi Ayam Garing - eceli macam² nasi ade jual kat sini. bukan nasi ayam jer..


dah naik harga nasi ayam die.. dulu tak silap aku dalam 3 hinggit lebih jek... 


kalau korang singgah ke Uptown Danau Kota tu, singgah² ler kat sini kalau nak merasa nasi ayam die.. tapi dah kureng sikit la rasanya compare dulu². standard la tu kan.. oh, restoran ni bukak sampai malam jugak!

.

8 comments:

mama tisya said...

oh bahasa minang ingtkn thai td...

PCL said...

mencengkam jiwa la tu...harap servis bagus la, takut nanti pelanggan dicengkam perasan plak.

Sidratul Muntaha said...

hm..
belah mana ni yer?!
mcm nak gi la..
mancongkam jiwo!
ahahaha

Honey said...

Selalu jugak makan kat sini ... mmm ... yup, harga dah naik n dah kurang mencongkam nyer ...

MRS. K said...

Sidratul Muntaha ~ kat area pasar besar gombak tu

mummy Darin said...

memang dah berwajah baru kedai tu, seingat dulu pergi takdelah cantik cegitu... rasanya adalah 3-4 thn lepas kot...

chekna @ mama ziyad said...

kat sec 7 shah alam ada satu, pernah la try makan sekali, sedap jugak..

Syafinas said...

Mernarik sungguh nasi ayam tu