Cara Cepat nak Masak Daging Blackpepper


 .
dah lama dapor aku tak berasap! lamaaa sangat since mak aku masuk spital rasanya.....ye la, masa mak aku kat spital, aku dok ulang-alik tiap² hari pas balik keje.. habis waktu melawat kui 7.30 malam... so, sampai umah pon dah lambat... makan kat luo je  la senang!!!

kebetulan jiran aku aka opismate hubby kasi daging korban! siap anta depan umah... terharu oohhh tetiba ada orang nak kasi.. sebab taon ni raya pon macam tak raya... T___T. tak dapat nak tengok orang sembelih lembu.

so, tanpa melengahkan masa, jom aku share cara nak masak daging korban masak blackpepper. ni dinner kami malam tadi...

kasi up gambo sekeping dulu.... menawan tak??? heheheh...




antara bahan² yang diperlukan : bawang putih + bawang besar + serai + cabai besar. oh, aku takde halia la pulak, so ganti dengan serai lah! hentam saja lah labu... huhhuuh..

tapi korang jangan tanya pulak cara nak potong daging lembu tu supaya bila masak die tak liat.. aku pon main bedal je potong sesuka hati.. tak reti ahh nak tengok urat die celah mana.. hohohoho...



dan rahsia untuk masak daging blackpepper dengan cepat, mudah dan yang penting sedap disukai ramai adalah :


































































ofkos la kena guna perencah lada hitam Maggi ni... kekekeek... memang senang gilerrr ahh ada paste ni.. just taruk je paste ni lepas tumis bawang segala... sonang baitu....




 
ko kasi pekat sikit kuah die.. memang layan habis... terasa kat tekak die punye blackpepper... try lah! so, senang tak senang masak blackpepper? ni sesuai untuk orang yang malas cam aku la kot.. hehehe...



 
hiasan tanak kalah... ngehngeh.. gigih aku buat cili ni bentuk bunga tapi tak jadi.. miahahaha...



 
 mempelam manisss sebagai dessert... walllah.... kuning menyengat!



daging goreng kunyit - dinner malam sebelum-sebelum.. hehehe.. semua orang pon pandai masak ni kot!



 
sambal kerang!



p/s : halfday today. mau anta mak balik kampung!!! daaa....

.

8 comments:

eB ezrin said...

yer kiter samer, biler mls, tuh la nk cpt ;p

Nad @ MamaZakwan said...

ler.....
semangat dah tulis resipi ni...
rupe2nye guna pes instant daaa...
aisey, kempunan mak buyung, huhu!

MRS. K said...

Nad @ MamaZakwan ~ yang, pakai instant pon sodapp.. ngehngeh

munna said...

selalu gak guna paste blackpaper dari maggi..mmg best

Noli said...

sedap tuh..meleleh ayaq liuq..haha..
ehh..lada tuh belah 4 then rendam lam air..nnt kembang..hehe..jd bunga..

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

tp kalau daging korban, ntah knp ntah potong la kot mana pun, xkena urat pun tetap lembut..keberkatan korban tu kot..

|| NaFiRaa || said...

ohhh.. x pernah plak jumpe perencah tuh.. ke me yang x amik tahu.. nanti nak try carik lah.. :)

Aleyn said...

La....baru nak amik pen ngan kertas salin resepi...Tipah Tertipu...heheh