Now i know how it feels...


ya allah, sungguh berat dugaan ini. tak tertanggung rasanya.. anak masih demam, diri sendiri pon tak sihat lagi, dan dapat berita dari kampung mak sakit.

aku bermohon padamu ya allah agar lindungi dan panjangkan umur insan-insan yang kusayang. amin.



#otw balik kampong...



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Demam l My New Fareeeda





saya cuti ari ni -  demam la pulak but getting better dari malam tadi. langsung tak boleh bangun. satu badan lenguh.


gambo kat atas tu tudung yang redeem untuk bonanza fareeda. huhu. ok la dpt diskaun rm10.






Sent from my BlogBerry® Smartphone


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Berjangkit~


okey, saya pulak yang demam! idung dah start meleleh, kepala dah weng²...

hadif dah okey skit ari ni, dah anta pegi umah pengasuh pon! harap² oklah die kat sana coz pengasuh cakap semua budak demam! huhuhu...



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Cepat sihat sayang





si comel saya demam. dah lama hadif tak demam, tak kena selsema. susah hati betul la. haih!






Sent from my BlogBerry® Smartphone
Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Musim Demam



my hadif demam - agaknya sebab semalam  main pasir kat pantai putrajaya tengahari buta. huhuhu..

ari ni banyak program nak buat. tiket wayang  dah beli. nak tgk johnny english kui 12 kang. then ada 3 bijik umah nak terjah ari ni. cam kena cancel jer. huhu

doakan my hadif cepat sembuh yer..








Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Menu entah bile punye~



tiap kali masak, aku rajin gak snap gambo... even masak ntah pape, boleh jugak letak lam belog kan? nak kejar status tegar punya pasal.. miahahaha....

menu ni aku tak ingat la bila punya.. masukkan terus dalam satu entry... compile semua - sonang keje mak!


 balik dari raya kat kampong dulu, mak aku kasi setandan pisang! so, keje aku memang masak cokodok je lah. selagi tak abis pisang, selagi tu kite masak cokodok! hikhik... tapi sedap makan panas² kan?


 kangkong belacan udang!


 tak lengkap kalau takde telur dadar...


 ikan kedera masin...


kacang goreng


kari ayam yang dah rupa rendang! hikhik.. pekat sangat kot!


ari ni ade sebijik je open house! esok ada 3 bijik rumah nak kena terjah... so, korang masak or makan open house ari ni?


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Lemang Tepung vs Lemang Ubi




kalau lemang tepung rasanya ramai dah penah dengar kot! tapi lemang ubi ni aku tak penah dengar, ape tah lagi nak makan!!

oleh sebab aku lambat balik raya kat kampong taon ni, tak sempat aku nak merasa lemang ubi! dah sold out! sobs.sobs...

tiap² raya mesti maklang aku bakar lemang tepung.. tapi taon ni baru die buat lemang ubi! aku tengok gambo yang adik aku upload kat FB die je la, tak sempat nak merasa... huhuhu..

hopefully raya haji ni maklang aku buat lemang ubi lagi! oh, ramai yang tanya apa rasa lemang tepung tu, rasa die cam bingka/bengkang pon ada... rasa sendiri pasti nak lagi! 



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Lunch Hour yang panjang ke mana???

 

http://1.bp.blogspot.com/-V6YotFVyT3U/Tjub1sIeGaI/AAAAAAAAGJY/XX_BjjnRES4/s1600/fa.jpg

 tentu la ke Fareeda Bangi coz nak redeem diskaun yang dapat sempena Bonanza Raya! hehehe... tunggu dan lihat samada aku beli ke tidak! ngehngeh...


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Bila Roh Rajin Meresap dalam Diri l Mood Masak Memuncak l 2nd Mini Open Houz



Hari Rabu 2 hari lepas aku cuti jaga hadif.. Pengasuh cuti la pulak... and aku n hubby memang dah bajet nak buat makan² raya untuk kengkawan... buat tak banyak pon. cukup la takat 10-15 orang makan jek! huhuh... 

sebenarnya nak buat makan untuk jiran kami kat Nilai tu.. die cakap nak datang #tapi tak jadi datang. sobs.. samping tu leh la masak lebih skit untuk jamu kengkawan.. my hubby pon ade bawak kawan² opis die jugak...


 ini je yang larat termasak dalam masa 5 jam.. dengan si Hadif yang very the cranky! nak suh kite layan die tengok tv la.. ajak main sesama la.. teman die mandi lagi! adehhh... kalau nak melayan die je, rosak program masak aku! so, time die leka tu lari ke dapor siapkan semua juadah!

aku start masak kui 8 pagi.. kui 1 pm kengkawan opis dah sampai untuk lunch... ngam² dorang sampai aku habis masak... ade yang tak sempat hidang lagi.. self servis.. ngehngeh...

so, jom tengok tayangan perdana apa yang aku sempat masak ek!


roti jala


makan pulak dengan serawa durian... perghhh...


 cocktail for desert


 ni lynn bawak. kecur ayaq liuq


 colek ni kakya buat kat umah aku... sedappp giler kot! bahan : gula+belacan+cilipadi+kicapmanis=superb!


 aku buat nasi ayam jer.. asik² itu je la menu aku kan? dah itu je paling senang! haahaha...

 nasi ayam


 ayam salut telur


ayam itam


sayurmayur


sos yang sewaktu dengannya


kawan² opis yang menyerikan mejlisss...


kakjem - bersara awal bulan depan!


n my bff dua orang ni datang umah pas balik keje... so, ini la dinner dorang.. hehehe...

my bff - Le'en


my bff - Kak Ct Ajja


thanxx korang sudi datang dan puji² aku masak! hahahahah..... kepada yang tak terjemput tu, sorry sesangat... aku jemput mana yang mampooo je coz aku masak adalah sangat terhad!!! sorang je masak dalam masa yang tak cukup, so ini je la yang adooo...



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Bonanza Raya Untuk Peminat FAREEDA.



 gambo yang aku anta dah pon dimuaturun dalam FB Fareeda. so sekaligus melayakkan aku untuk dapat diskaun sebanyak RM20. ngehngehngeh... so esok haruslah merajinkan diri menerjah Fareeda Bangi. boleh la carik lagi selai tudung Fareeda.. hehehe..



dan inilah gambo yang aku anta @___@

my hepy family ~



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Kenyang Giler kot = Bantal plzzz....



selesai sudah majlis sambutan Raya kat opis ni~ korang leh baca update pasal sambutan ni kat belog Izan n Kakya jugak. hehehe....

 rasanya aku lagi banyak posing dari makan kot! ngehngeh.... posing pon boleh kenyang hokey! miahahaha..


banyak giler kot foods.. tapi aku tak termakan semua lah! cam soto, lontong, nasi impit tu aku tak makan coz kurang gemar. bukan feberet aku.. so, gambar² kat bawah ni jek yang sempat aku lantak! hehehe... tak banyak pon, makan sikit-sikit jek tapi kenyang... Alhamdulillah...


aku makan kek sepotong jer...


 sate 3-4 cucuk jer


 ais ketul lagi banyak dari cendol! choiii...


 ketupat. amik tapi tak makan lol!


 lemang pon tak makan jugak! 


 aneka buah


 charkueytiaw - sedap jugak kot!
 makan pon share² 3 orang satu pinggan... huhuhu..
kes malas beratur punya pasal...


stilll ada lagi orang beratur - charkueytiaw punya pasal!


ye..ye.. kami lebih banyak posing dari makan! sekian.



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Projek Mega Lunch semalam




semalam saya cuti jaga Hadif - maka, terhasillah juadah seperti di atas... dapat la jemput kengkawan datang beraya di umah - lunch time!

aku jemput Eima Manje, tapi semalam die tak bawak kete. so tak dapek join. huhuuh.. si Izan CikMot pulak katanya cuti ... so next time lah korang yer...


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Tiada~


morning uolls...

aku cuti ari ni coz jaga si hadif - pengasuh cuti. so, tak sempat nak update pape.. ini je aku mampoo taip dengan bb aku ni.  huhu dalam  erti kata lain nasib ade bb. hiks..

dan ari ni ada projek mega kat umah. yiiihaaaa..

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Hari ni pakai Shawl baru dari Radiusite yaww!



cantikkan owner Radiusite ni? sangat gojess Ika ni tau!

ni kali ke dua kot shoping kat Radiusite... dulu penah beli shawl jugak kat sini, tapi dah lamaaaaaaaa..... 2-3 taon yang lepas rasanya... huhuhu...

memang dah lama follow blogshop die, selalu tengok-tengok je la kalau die update tudung/shawl baru... tapi dis time bile Ika upload shawl kat atas tu, nafsu dah tak boleh tahannnnnnn.....

semalam baru sampai shawl ni kat tangan, hari ni dah pakai. tak sempat basuh pong! ngehngeh..... lagi pun ni jenis chiffon, dop leh basuh mesin... kena dry clean...tapi takde makna nak dry clean nye.. celup-celup ngan softlan sudah... hahahaha...

jom tengok gambo i pagi ni dok tergedikx snap gambo kat umah b4 gi keje... ngeeee... @__@






















































Sekian, Wassalam.


p/s : oh ari ni nak halfday - bawak Hadif pi check up!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Artis Plastik?



pic from MediaMalaya


kantoii sudah Rafidah Ibrahim ni~ Tu rambut ke tudung? lagi pon aku memang tak berkenan die blakon Kasih Alia ade adegan peluk² bagai.. perlu ker?

yang dalam bulat tu si Mamat Sepah tu kan yang tolong snap gambo??


ape pon, biarlah mereka bahagia dengan cara mereka...


peace yaww!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Korang Perasan tak???



...... ke aku sorang je yang lambat lembab tahu ade benda alah ni??? hiks.


semalam aku klik la salah satu gambo kat belog aku ni, nak tengok tumbesaran gambo tu... sekali die keluar dah macam rupa album kat Facebook daa... sila rujuk gambo di atas.... berderettttt gambo bersusun kat bawah tu... just klik next.next je untuk tengok gambo seterusnya... best kan?

pembaharuan yang memBESTkan kot! good job blogspot!


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Iqram Dinzly dan Fouziah Gous Kemalangan



...... tapi dorang selamat dan tak mengalami sebarang kecederaan

Satria Neo milik Iqram remuk di bahagian belakang badan kereta. nampak cam teruk jugakkan.. tapi nasib la orang dalam tu takde pape...


credit to www.izyan.com


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Open House Rumahku yang TERTUTUP!


.
hahaha... open just for family members sajok! huhuhu...
ala-ala private party kununnye...
so pada kawan² yang tanya nape tak jemput tu, sorry la korang!
next time hokey aku buat mejlis lain.... ^___^




ari Jumaat lepas pegi open house umah makcik kat kuaters Istana Selangor, KL. lepas balik dari tu my hubby decided nak buat makan² sikit untuk family... sejak pindah Putrajaya ni, dorang tak penah sampai lagi umah kami.. so, jamuan-makan-secara-kecilan ni khas untuk sedara-mara je lah!

decided secara mengejut kan, so malam tu jugak aku dok pikir² nak masak ape.. aku masak sendiri hokey! tak main la order². kekekek... masak simple-dimple boleh la, kalau yang syusyah² tu tak dapekkk la teman!


 spagheti bolog je mampooo... sonang je kan?


 sedaappp i tell u... orang la cakap, sekadar nak amik hati aku mungkin.. huhuhuhu


 nasi ayam paling laku.... habis licin! mungkin sebab dorang lapar.. hehehe.. ye la, sepupu-sepapat hubby aku kecik² lagi... kat luar umah aku tu lapang, so dorang pi bantai main bola - kat tingkat 10 hokey! muahahha... mengamuk dalam hati je la kot jiran² aku kat tingkat bawah... ngeee....

ni kali ke-2 aku buat nasi ayam seumur hidup... yang 1st dulu masa aku pegnen kan si hadif... hehehe...


 aku masak nasi 2 round. ye la, periuk nasik aku tu kecik jer, 1 periuk tak cukup nak menampung kaum kerabat semua....

yang 1st aku buat terlupa nak letak kunyit, so rupa paras tak lawa.. even rupa tak lawa tapi yang penting ada 'rasa'. yang 2nd ni letak secubit kunyit, baru la jelita nasi ayam aku... muahahaha...


 eksesori nasi ayam... sos kicap/cili tak amik gambo pulak! tapi sos memang terbaikkk ah! hehehe..


 ayamku yang hitam menawan


 laki aku kan baru balik dari Penang, so jeruk penang satu!


 kek lapis Sarawak


 kuih-muih kat hujung sana ;-)


 betik yang manissss.... honey dew tak bape manis...



 antara sedara-mara yang datang....


seronok sangat buat makan² kat umah sebenarnya, tapi die punya penattt tak hingatttt!!! dari tengahari sampai ke malam dok dapur jer... tak sempat langsung nak duduk! nak pegi kencing pon tangguh². esok tu rasa cam nak patah pinggang... penat berdiri lama. huhuhuuh...



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥