HFMD

.M

Selamat pagi semua...

Haini terpaksa cuti lagi coz hadif kena HFMD pulops... Kesian anak ibu, baru je baik dari  skin infection now kena penyakit ni pulak.

Semalam dah perasan dalam mulut hadif ada ulser. x banyak. ada 2 ketui je. hadif tak demam pon. then tumbuh bintik air kat kaki n tangan pulak. ahhh sudah~ malam tadi hadif tak lena tido. kejab2 merengek sakit. 

Dalam kui 1 pagi tu kami laki bini terus bawak pi klinik. mencabar jugak nak cari klinik 24 jam nih. yang bukak time tu klinik az zahrah bangi. nasib ada 2-3 pesakit jer. lepas sapu ubat kt ulser tu baru leh tido lena.

Aku nak tanya la pada yang tau dan ada pengalaman pasal sakit ni. aku kat umah intenet access kureng la just guna henpon jerk. itu pon lembab sbb dah nak limit. huhuh. so nak menggogle sangat la susah..

1. kena kuarantin bape lama?
2. tak boleh kua umah langsung ke?
3. ade ke makanan pape utk cepat sembuh?
4. cane nak tau dah sembuh sepenuhnya?
5. apa lagi nk kena buat? basuh baju, selimut etc

Tenkiu uolls... much lovesss


Sent from my BlackBerry® Smartphone

6 comments:

.::Lynn::. said...

mintak tulun amri

:: Mrs.Eady :: said...

take care!

mama aleen said...

semoga hadif cepat sembuh.. sekarang ni musim banyak budak sakit ni.. sama la anak saya pun :)

.:Mama Dhia a.k.a YANA:. said...

sepanjang 3 tahun (dari baby sampai sekarang) dhia penah kene 2 kali..jangkitan dari taska sebab penyakit ni senang menjangkit..

1. biase dalam 2 minggu tapi tengok tahap la, kalo teruk maybe lebih dari 2 minggu.. kene pastikan bebetul elok baru leh anta taska/pengasuh sebab time die mengering tu, ia masih leh merebak ke org lain..

2. dokter nasihatkan kuaratin di rumah sebab melalui udara pun leh merebak..

3. makanan utk cepat sembuh tu kurang pasti.

4. HFMD sembuh bile semua bintik melepuh tu kering & mengelupas (tukar kulit)

5. biase kalo kat taska, ibu bapa disuruh bawak balik dan cuci toto , selimut, bantal dan tuala..

info ni atas pengalaman sendiri.. nak tambah skit, sekarang ni, ibu leh dapat cuti kuarantin kalo anak kene HFMD tau..sampai anak sembuh..tp kene tanye admin ofis dulu sebab ade kementerian yg tak bagi..

mama irfan said...

Irfan baru ja kena bulan lepas... kalu pergi klinik kesihatan, mesti diorang akan bagi surat kuarantin untuk anak... sekurang2nya kena kuarantin anak 9 hari.... x leh kuar rumah sbb penyakit ni senang berjangkit pd kanak2 lain... elakkan tempat terbuka yg ramai org awam sperti shoping compleks, pasar mlm... jangan bawa anak mandi kolam terbuka...jangan lupa sapu ubat calamine tu kat badan anak, pastikan rumah sentiasa bersih...

bunga_rose said...

ank aku tak penah kene... tak tau la nak bagi info ape weh...

cuma, kecian kat hadif.. lepas satu..satu.. moge cepat sihat nye k