Puding Trifle

 .
.
lama tak buat desert!


eceli, bahan² nak buat trifle ni dah lamaaaaaaaa aku beli.. tapi tak terbuat LOL! huhuhuh... so, takkan nak tunggu bahan² tu expired baru nak buat kan? hari rabu haitu gigih la aku buat jugak cik trifle nih... tapi yang tak syok nya agar² jeli kaler ni je yang ado! kaler merah non ado! mak pasrah laaah! trifle ku yang sedap ni jadi tak menawan.. huhuhu..


 jeli kaler pepel! tak menarik langsung kan??? tapi rasa die sedap youuuu...... dua bekas kecik tu bawak pegi opis, kasi kawan² rasa...


mak pasrah! tak lawo pon, habis jugak... ngeeee~

tak pe, lain kali boleh buat lagi.. kite make up cantik²!

.

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Lagu Bawaku Pergi [Kaka-Zizan] Dihentikan

.
.
KUALA LUMPUR: Komposer Malique, menyifatkan tindakan menghentikan penyiaran lagu dan lirik ciptaannya Bawaku Pergi sebagai tindakan tidak adil.

Lagu duet antara penyanyi baru, Kaka dan Zizan Razak, yang diterbitkan sejak bulan lalu oleh syarikat rakaman Warner Music Malaysia dijadikan isu apabila ia didakwa menggalakkan gadis melarikan diri dari rumah.

Katanya, keputusan itu dilakukan tanpa usul periksa, sekali gus menunjukkan ketidakadilan terhadap kebebasan berkarya serta tanpa memberinya peluang menjelaskan keadaan.

Saya berasakan diri saya, Kaka dan Zizan dianiaya kerana Bawaku Pergi kesinambungan lagu Pergi Jauh yang berkisar angan-angan saya bersama isteri untuk bercuti.

"Kesibukan tugas membuatkan niat kami terbantut dan seni katanya digubah dari pandangan seorang isteri kepada suami, yang berangan bercuti ke Tibet untuk berbulan madu.

"Saya tiada masa meletakkan diri saya dalam fikiran seorang remaja kerana zaman itu sudah lama berlalu dan saya menulis liriknya sebagai orang dewasa," katanya di sini, semalam.


Credit Berita Harian Online


Sent from my BlackBerry®
Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Tips Beli Baju Raya Murah~

 .
.
hehehe.. tips la sangat kan??? belom pape dah cite pasal raya. LOL!



seperti biasa, kalau time gaji, komfem ada jualan kat opis. macam² pon ada... hari rabu haitu jualan kat MOA, aku n lynn dok prasan penjual² dah start jual kain pasang... dah nak raya ker?.. huhuhu... baju kurung siap jahit ada manik liplapliplap pon ado... murah pulak tu!


 baju kurung gini harga RM80 jer... murah hokey!!!! coz aku beli masa bulan puasa harganya adalah RM120-150


 RM80 jugak!

perghh... memang murah la aku rasa!!! dan aku sempat tanya penjual kat situ, kalau bulan puasa harga baju naik ker?? dan die cakap, komfem naik! kat jalan TAR pon sama.. memang bulan puasa/raya harga baju semua naik! baju yang die jual RM150 naik sampai RM250 kalau bulan puasa.. perghhh... naik seratus tu wei!!

ye la, nak beli baju raya kan? mahal pon orang sanggup gak beli, raya punya pasal! nak melaram.. huhuhuh...

so, baik lah kite beli baju dari sekarang! murah banyak gilerrr kot! ngeeee~ gaji backdated bulan depan ni boleh la kot kalau dah nak start membeli... huhuuhuh...

 tapi sebenarnya aku nak cite, aku macam nak buat bisnes kain baju-bajan-tudung bagai.. hahahaha... meh la beli ngan aku... kekekeke...

ni design terbaru dari Vietnam.

 ni antara gambo kain-main yang adik ipar aku bbm... kebetulan die ada kawan berniaga kat jalan tar... huhuuh.. aku ni jenis penyegan sikit berniaga, taktau la boleh ke tidak nih! hahahha..

okey, itu je nak cite.. kbai.

.
Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Oh,Buku Merah jangan lupa bawa moga-moga belum tamat tempoh..

.
.
hehehe.. pinjam sat lirik lagu Zizan-Kaka.. ngeeee~

 pasport Malaysia

masih dalam mood eksaited oh! first time ada passport, so jadi gedix semacam. ahaks!

baru balik dari Pejabat Passport Putrjaya nih.. anta hadif kat pengasuh dulu baru mai opis.. aku sampai pej. passport tadi dalam kui 8 pagi... sekejab je kot aku tunggu coz orang tak ramai.. aku dapat nombor 7, hadif dapat no. 8. dalam 15 minit camtu dah setel urusan pendaftaran dan bayaran... orang tu cakap dalam 1 jam baru leh collect passport.. so, aku pegi mamak untuk sarapan dulu... then, dalam 40 minit passport dah siap! waahhh... memang efisien lah!!! tak sampai sejam pong...

 
2 beranak yang eksaited!!!

oh, aku punya rombongan ni bertambah pulak.. asalnya aku pegi berempat jek. dengan 2 lagi my bff. then adik ipar aku nak ikut pulak.. so, book tiket flight untuk die.. nasib harga tak banyak beza.. pastu baru teringat mak aku 24 April ni ada check up kat HKL. aku pegi USS on 26 April. so, aku ajak mak aku join sekali lagi pon mak aku dah ada passport masa die pegi umrah taon lepas... meriah gitew ahli rombongan dah jadi 6 orang.. huhuuh... 

oh, hubby aku tak ikut yer coz die biziiiiiiiiiiiii manjang.... tapi time weolls kat USS tu memang die ada kat JB. so jumpe di JB je lah... 

.

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Pak Ya Nasi Ayam Langkawi

 .
.
Last day di Langkawi, kami sempat lunch di Pak Ya Nasi Ayam... ni kunjungan kali ke 2.. dulu penah mai makan kat sini tahun 2008. kedai nasi ayam ni rasanya memang femes kat Langkawi.. orang memang sentiasa ramai makan kat sini... penuh kot!

 kedai kaler merah~



 Nasi Ayam Pak Ya



Tapi kiciwa skit coz nasi ayam die tak sesedap macam dulu.. aku rasa dis time memang takleh masuk tekak! takde rasa, cam tawar jerk... ayah n mak aku yang tukang masak tu pon cakap tak sedap! huhuuh.. maybe sebab time cuti sekolah, orang pun ramai... so preparations kureng la kot.. ape pon, harap boleh diperbaiki..

.

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Island Hopping ~ Tasik Dayang Bunting

.
.
okey, jom sambung balik kisah percutian Langkawiku... asyik cite benda lain dulu, bile nak abisnye, ye dak??? huhuhu.. destinasi terakhir dalam pakej Island Hopping ni ialah pegi ke Tasik Dayang Bunting... tetiba kat tengah² laut ade tasik. tak ke peliks? hehehe... tapi seriyess cantik ohh tasik ni.. keliling menghijau...


sebelum sampai tasik, korang akan nampak bukit yang berbentuk wanita pegnen tengah baring... aku dok pikir, pokok² atas bukit tu tak meninggi ke or bukit tak terhakis ke? lama gila kot bentuk pompuan pegnen tu kekal terbentuk cantik kat situ.. sungguh ajaib! kuasa Allah! seribu taon pon camtu je bentuk nye ek?



suasana biasa kat jeti Tasik Dayang Bunting bila tiba cuti sekolah or cuti umum... padat dengan maknosia... nak naik or nak turun pon susah... adeh...


nak ke tasik tu korang kena jalan kaki naik tangga dan turun tangga yer.. memang semputtttt giler kot! sian mak ayah aku tercungap² nak daki tangga tu.. kat sini memang banyak monyet yer.. so, jangan la tunjuk plastik beg kat depa.. pantang depa nampak plastik! harus dicekau! so simpan baik² dalam beg korang.


kalau dah turun tangga ni dah nak sampai la tu.... hati² yer, tangga turun tu curam sikit.


okey.. kita dah sampai ke Tasik Dayang Bunting!


kat sini macam² gak aktiviti korang leh buat selain mandi kat tasik tu! ada solar boat/ paddle boat tapi harga sewa dia mahai kot!

tapi diingatkan masa mandi tu jangan la korang pi telan ayaq tu.. kalau pon orang kata minum ayaq tasik ni leh pegnen, tapi jangan yer! no! no! jangan carik nahas yer.. coz kat bawah tu dorang dah pesan jangan minum air tak dimasak, kalau ada luka pon tak boleh mandi coz skang kan banyak penyakit datang dari air...


dulu datang sini masa honeymoon, i period you.. so dis time taknak lepaskan peluang berendam dengan suami... jaket tu kena sewa RM5.00. 


cantik kan? tasik dikelilingi bukit bukau menghijau... damai jek~


tepek sekeping!


dan sebelum balik, jom begambo kat sini untuk kenangan!!!


kalau korang bercuti di Langkawi, sila pastikan Island Hopping dalam jadual lawatan korang yer... berbaloi-baloi!

.
Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Hati² bila Beli Buku untuk Anak²

.
.


Gambar dari fesbuk... terima kasih buat saudari W Mazlin Mastura yang share gambar ni di FB. Menurutnya buku ini ada dijual di Tesco Mutiara Damansara. sila hati² yer bila beli buku untuk anak.. seeloknya belek-telek dulu isi dalam buku tu sebelum beli...

p/s : macam² cara orang buat untuk memosongkan akidah umat Islam...

.


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Island Hopping Langkawi yang beshhh!

 .
.
Hari Ke-2 di Langkawi (12 Mac 2012)

Kalau pegi Langkawi, aktiviti wajib korang buat ialah amik pakej Island Hopping. pakej ni akan bawak korang pegi 3 tempat : Pulau Beras Basah, Eagle Feeding dan Tasik Dayang Bunting! memang sangat best dan berbaloi²... ni kali kedua aku pegi. dulu pegi masa honeymoon ^___^. Pakej ni aku amik dengan tokey kete sewa Encik Zaini yer..


 kalau dulu naik kat Awana Porto Malai, tapi kali ni naik dekat kompleks Pekan Rabu, Pekan Kuah.. dekat sikit. kami naik bot dalam kui 9.30 pagi camtu..


 standard harga satu bot masa cuti sekolah RM250-280.. tapi yang ni aku dapat RM230 satu bot.. harga biasa dalam RM25/seorang.

 Peringatan : sebelum korang naik bot, dinasihatkan makan siap² sampai kenyang yer... coz kat tempat nak pegi tu takde tempat makan. tak pon, boleh je tapaw...


 syiookkk ohhh naik bot laju! melambung²! sila la hayati pemandangan di sekitar sepanjang naik bot tu.. memang cantik!!!!


 okey.. dah sampai destinasi pertama : Pulau Beras Basah


 kat pulau ni takde aktiviti sangat pon.. just untuk relax², mandi pantai, etc. abang bot kasi masa 1 jam dok kat pulau ni... ha? nak buat ape sejam tu???


 aku???? layan fesbuk je laa... perghhh! kat pulau ni full bar hokey! siap ada 3G lagi..


 pantai die dah tak cantik laa.. kalau dulu taon 2008 aku datang memang cantik.. jernih giler...


 boleh la klu nak sewa banana boat ker, snorkeling... tapi harga memang bapak mahal dow.. adeh... kat sini memang takde aktiviti sangat.. bagi aku bosan la... nak mandi pon tak best sebab matahari dah nak naik...


 ayah aku dok relax² atas buai nih...


 lepas main pasir, mandi pantai, boleh la basahkan badan dengan air telaga ni...


 kami dok pulau ni tak sampai sejam kot.. huhuhu... dah tak tau nak buat ape, so jom kite gerak ke next destination... oh, hati² yer.. kat sini banyak monyet~


 lepas ke Pulau Beras Basah, kite gerak ke port Eagle Feeding pulak!


abang bot memang dah siap² bawak kulit ayam kasi helang ni makan.. untung burung helang ni kalau time cuti sekolah.. ramai la orang dok bagi makan free.. hehehe...


next... kite ke Tasik Dayang Bunting!!! yang ni aku sookaaa.... tapi next entry la yer...

.
Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Alhamdulillah.... Abby Abadi dah Bertudung

.
.


credit to Abby FB.


Alhamdulillah.... Abby baru jer pulang dari umrah dan kini sudah bertudung. Kita doakan yang terbaik buat die yer...

.
Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Jom tengok Siapa yang Menang Giveaway Langkawi....

 .
.
 Chopping board + FM Langkawi untuk pemenang bertuah!


aku guna random.org yer. dan Pemenangnya ialah :
















 


Tahniah kepada Pemenang!!! Sila emelkan alamat korang kat aku yerk! miss_kebab0520@yahoo.com

.

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Seronoknya Blogging! Dapat kawan baru, dapat Bonus Nuffnang dan siap dapat Baju Raya lagi tuu..

.
.



semalam dapat hadiah kain pasang dari Nad! tenkiu ye Nad, moga murah rezeki selalu. macam tau² pulak tema raya kiter taon ni kaler kuning! ahaks... eceli, kain ni hadiah sempena join giveaway Nad last week... kalau nampak Nad buat giveaway tu, sila la join yek! hadiah die memang beshhhhhhhhhhh!!!!


.
Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Menang Tiket Wayang lagi "Wrath Of The Titans"

.
.
 
 .
Tq Tupai coz pilih me as pemenang! dapat saguhati pon okey jugak... dapat la 2 keping tiket wayang. huhuuhuh... tapi cam biasa, masalah yang aku hadapi skang, cane nak claim hadiah² tu... huhuuh... incik somi pon takde kat sini nak mintak tolong. dengan aku yang buta jalan kat KL nih. adeh....
 
 .

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Entry Jakun l Baru First Time berTutiPuti

 .
.
orang lain dah jemu kot makan benda ni, aku jer baru nak try test! huhuhu.. eh, ade ke yang belom penah try??? cer ngaku... hahahhaha...

aku skang kan superMak coz laki ku outstation 2 minggu!!!!!! so, pergerakan masa hari cuti tu terbatas sikit la.. tak boleh nak pegi jenjalan jauh² huhuuh.. boleh tu, boleh la, tapi sejak dah kawin ni jadi malas nak bawak kete jejauh.. huhuhu.. lebih suke dok sbelah, leh layan blues! ngeeee~

so, untuk minggu ni adik aku aka makteh hadif teman aku kat umah.. almaklumla, die pon PJJ ngan hubby die. sorang di cyberjaya, sorang lagi di JB.. lagi sadis... kesian... huhuuh...

Sabtu lepas weolls pegi setelkan gambo pasport aku n hadif. lepas tu terus ke Tutti Fruity Presint 15 untuk basahkan tekak.. saje nak try test! orang cakap sedapppp sangat! huhuh..


 2 bekas ni harga dalam RM12.++. aku siap pesan ngan makteh jangan amik eksesori yang berat² kang masa timbang kena bayo mahal! hahahah.. kata nak belanja kan? tapi siap pesan lagi jangan amik memahai! hahahaha.. memang dasar kedekut! kekekeke

.
 yang kaler maler ni ofkos la hadif punye... ini pon aku buat tapisan isi dalam ni.. hahaha..


muka ceria dapat makan aiskrim mahai...


tapi.. tapi.. tak menepati piawaian tekak aku kot! aku lagi suka air yogurt bliss tu.. aiskrim yogurt? naaayy...huhuhu


hadif cakap sedap! sedap! budak² ape je yang tak sedapkan? asal aiskrim semua sedap! adeh....


dan malam tu kami dinner di KFC The Mines.. ngehngehngeh... dalam malas² nak drive kete tu, sempat lagi aku terjah sana.. hahahaha... ni satu kes! suka sangat makan atas meja!


pegi mines semata² sebab nak beli barang kat Daiso... barang apekah yang penting sangat tu????? jengjengjeng.... esok aku cite yer....

.
Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥