Kari Kepala Ikan Merah

.
.
First time hokey dalam hidup masak kari kepala ikan!! klu kari ayam tu biasa la masak. dah la aku memang tak makan kepala ikan nih.. hewhew... tapi demi suami, apa pun ku sanggup! ingat boleh skip masak la kan coz baru balik jenjalan Midvalley masa tu, badan dah penat.... tapi dah suami request nak makan kari masakan isteri... hurm... anything for u dear... (sanggup tapi ada keluhan di situ... sangat tak bagus! :b)

 
menjadi pun kari kepala ikan ku... macam biasa kalau aku tak familiar nak masak menu tu, memang ku google dulu bahan² n cara nak masak.. hewhew...


 
kalau pekena dengan sambal belacan mesti lagi terangkat! slurrrpppp....


 penat² pun sempat gak goreng udang + sayur kacang buncis

 meh nak tempek resepi... resepi kredit HERE

 
Kari Kepala Ikan Merah
resepi: tun telani

Bahan2
  • 1 kepala ikan merah saiz besar- belah 2
  • 2 keping isi ikan merah
  • 1 bj bawang besar- mayang
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1/2 inch halia- tumbuk
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sk halba
  • 1 sk serbuk kas-kas - optional
  • 2 sb cili giling
  • 2 sb rempah kari ikan - tun guna adabi - campur sedikit air utk jadikan pes
  • 1/2 cwn santan
  • sedikit air asam jawa
  • air secukupnya
  • bendi- jika suka
  • garam

Cara2
  • tumis bawang besar sampai layu, masukkan bawang putih, halia, daun kari, halba. tumis hingga wangi.
  • masukkan cili giling, rempah kari ikan dan serbuk kas-kas.tumis hingga pecah minyak.
  • masukkan santan dan air secukupnya. Masak hingga mendidih.
  • Masukkan ikan dan air asam jawa, biar mendidih. perasakan garam dan tambah bendi jika suka.



8 comments:

Kniedaz said...

pekat elok ni..cicah ngan roti pun sedap

xila dot said...

hamboi nmpak lazat...i lef kari...hihi

Rinna said...

Wow sedapnya tgk kari kepala ikan nie..pekat sedap cicah roti.. :)

Nad MamaZN said...

Kite klu wat kari mesti ada telur masin...
Terangkat!

kayyana said...

haruslah copy and paste kan resipi akak,,,hahaha

mama_umar_maryam said...

beshhh..klu aku, buat brekfes esok pagi cicah capati,pehhh

munna said...

wah!... sedap nampaknya.....

Aisyah Husaini said...

hui sedapnyer hoi hoi