Kari Kepala Ikan Merah

.
.
First time hokey dalam hidup masak kari kepala ikan!! klu kari ayam tu biasa la masak. dah la aku memang tak makan kepala ikan nih.. hewhew... tapi demi suami, apa pun ku sanggup! ingat boleh skip masak la kan coz baru balik jenjalan Midvalley masa tu, badan dah penat.... tapi dah suami request nak makan kari masakan isteri... hurm... anything for u dear... (sanggup tapi ada keluhan di situ... sangat tak bagus! :b)

 
menjadi pun kari kepala ikan ku... macam biasa kalau aku tak familiar nak masak menu tu, memang ku google dulu bahan² n cara nak masak.. hewhew...


 
kalau pekena dengan sambal belacan mesti lagi terangkat! slurrrpppp....


 penat² pun sempat gak goreng udang + sayur kacang buncis

 meh nak tempek resepi... resepi kredit HERE

 
Kari Kepala Ikan Merah
resepi: tun telani

Bahan2
  • 1 kepala ikan merah saiz besar- belah 2
  • 2 keping isi ikan merah
  • 1 bj bawang besar- mayang
  • 2 ulas bawang putih- tumbuk
  • 1/2 inch halia- tumbuk
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sk halba
  • 1 sk serbuk kas-kas - optional
  • 2 sb cili giling
  • 2 sb rempah kari ikan - tun guna adabi - campur sedikit air utk jadikan pes
  • 1/2 cwn santan
  • sedikit air asam jawa
  • air secukupnya
  • bendi- jika suka
  • garam

Cara2
  • tumis bawang besar sampai layu, masukkan bawang putih, halia, daun kari, halba. tumis hingga wangi.
  • masukkan cili giling, rempah kari ikan dan serbuk kas-kas.tumis hingga pecah minyak.
  • masukkan santan dan air secukupnya. Masak hingga mendidih.
  • Masukkan ikan dan air asam jawa, biar mendidih. perasakan garam dan tambah bendi jika suka.




Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Macammana Nak Jogging dengan anak kecik??

.
 .
umur hadif 4 tahun 2 bulan.. so consider kecik lagi la kan??? :b lama weh tak bersukan.. since pegnen pastu beranak, anak kecik... acaner kan? so, bila anak dah boleh berdikari sikit ni baru la ada can nak jogging balik... klu ikut kan kita buat kerja² umah tu pun satu senaman, tapi feel die lain.. peluh yang keluar tu tak sama.. ngeee~

Semalam masuk hari ke-2 aku jogging... harapnya berterusan la aktiviti sihat aku nih.. huhuhu... aktiviti rutin aku sejak berjogging ni ialah, solat asar siap² kat opis, punch card, tukar baju sukan kat toilet, then amik hadif kat skool.. pastu terus gerak pegi ke Taman Seri Empangan, Presint 5..

kenapa aku jogging kat sini??
  • memang tempat orang jogging petang²
  • nice view -  tepi tasik, angin banyak
  • dekat ngan umah
  • ada playground - mak jogging, anak main.

kawasan ni la aku jogging.. pusing keliling padang ni jer.. huhuhu...


tak boleh jogging jauh².. mata kena tengok anak sama!


nice!


 
camwhore ke jogging??? hahahaha

sape² yang dok berdekatan, petang² jom dating sama² sambil buat aktiviti sihat!!


Published with Blogger-droid v2.0.9

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Japanese Village & Botanical Garden, Bukit Tinggi

.
.
wokey... jom sambung balik pasal percutian singkat kami ke Bukit Tinggi... ada 2 lagi tempat aku tak cover story.. hewhew.. tempek gambor je la ek... malas nak menaip nih.. :b

Japanese Garden
.
Rumah Teh Jepun yang pertama di dunia dalam Hutan Tropika.. bangga.bangga


ni tempat parking kereta... kalau korang naik tram dari Colmar tu pon nanti driver tu benti kat sini jugak.. tapi aku nasihatkan better korang naik kereta sendiri je la.. tak yah naik tram. sebab tram ni ada time² die.. kang dah abis berjalan nak kena menunggu tram pulak.. kot tetiba hujan ke, nak memerut ke kan? so, better naik kete sendiri.. nak singgah mana² pun senang.


i believe i can fly....


nak ke Japanese Village tu kena panjat tangga ni yer.. tangga ni sebelah je dengan parking kete... bapak tinggi tangga die wei... gayat pon ada coz sebelah tu curam.. hewhew...


lepas tu, kena berjalan lagi nak ke Japanese Village.. merembes peluh mak! hahaha...


jalan die berbukit yer... dalam 90 darjah jugak kena mendaki.. sila siapkan mental fizikal yer kalau nak ke sini.. ngeeee~


tapi sebaik je korang sampai kat depan Japanese Village ni, komfem penat tu hilang... tempat ni cantik gila weiiii... rasa macam dok kat Jepun! hahaha.. dengan suasana sejuk nyaman (lepas hujan), kawasan menghijau... memang heaven....


dan disambut mesra oleh ikan-ikan nih... :b


ape pun, famili potret dulu!


hug & kiss


ada rumah jopun!


nak sewa kimono untuk fotogedix pon boleh! RM20 yer...


candid!


jarang dapat bergambar berdua camni...


Botanical Garden

kat dalam ni ada macam² jenis pokok/bunga... kami tak turun pun.. dah malas nak berjalan.. hewhew...


snap dari atas jer...


fotogedix jab...


lagi???

ingat nak tempek lagi, tapi takut ada yang muntah lak... :b


ada jual² makan gak kat atas nih... tapi japanese food la.. aku tak lalu...


kedai sebenier.... belah kanan tu toilet...


FM kat sini harga RM9.90 untuk 3 bijik... ok la kan?


pict last before turun bawah.....

semput!!!



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Wordless Wednesday | Cik Rebok!

.
.
Wishlist #1 accomplished!

brand Reebok. so aku namakan dia Cik Rebok! hahaha...
beli Isnin lepas masa pi jenjalan kat Midvalley....


dah buat majlis jejak tanah petang semalam... kuikui...

harap² misi aku ni berjaya lah... jangan hangat² taik unta sudeh... muahahha


Published with Blogger-droid v2.0.9

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Better late than Never

.
 huwa.huwa.huwa... lambat panas jab bab nih.. kuikui....

Fenomena burger bakar ni dah lama dah kan? dalam blog, dalam tv dok pungpang² pasal burger bakar... tapi aku baru jer nak try... kuikui.... but its okey bebeh, bak kata omputih better late than never. kuikui....


 KL Gangster namanya.. harga RM10.00

kami pi makan kat KL Burger Bakar cawangan Bangi/Sg Merab (depan Restoran Soho Seefood). pegi yang dekat² sudeh... just nak tau apa rasanya jer... huhuhu...

so far, ok la... cam burger biasa je kot! tapi patty burger yang kitowang makan tu dah sejuk. tak panas... so kurang kowww di sitew... takpe lah... nak merasa jer.. atleast klu orang tanya, kite dah penah rase.. hewhew...



Published with Blogger-droid v2.0.9

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Jenjalan Midvalley~

.
.
Assalamualaikum dan selamat pagi Selasa........ ade yang ingat haini isnin ker??

lemau betui haini kan? maklum la lama bercuti... syiokk ar korang yang mana balik kampung tuh... waaaa... rindunya kampung!! bila bleh balik nih???

cuti baru ni adik ipar aku bertunang. majlis buat kat umah aku... so, penat die jangan tanya lah! majlis hari sabtu... hari ahad tu the whole day memang dok kat umah je la.. qado tido.. kuikui.. belah malam je kua pi cari makan.... dan semalam, hari Isnin baru la kami kua jalan² ukur shopping complex. hewhew....

knowing my hubby, tempat shopping yang paling die gemar ialah Midvalley.. mana lagi??? hewhew... tak tau la pasal pa dia suka sangat p MidV. tapi kena gerak awal la coz midV kan susah dapat parking time cuti camni~

 tengah tunggu hubby mandi... camwhore la dulu.. kuikui... edit gambo guna snapseed membuatkan mukaku jadi putih gebus... :b


cam biasa, si hadif celik mata pagi² mesti cari katon dulu.. suka betui tengok tv dekat². dah bapa kali marah pon camtu jugak.. haih.


 baby besaq.. kuikui... kalau tak bawak buggy nih, sesak napas aku wei... dengan nak berdokong, dengan die berlari... cer korang bayang nak dokong budak malas jalan ni satu midV. tak ke pengsan?? takpe la.. rela bagi dia dok lam ni...


 bekenan sangat kat kasut pink tuh.. cap Forever21... tapi semalam nak pi beli kasut sukan. aku kan nak start jogging skang ni.. huhuhu.. so, tutup mata je la sambil berlalu pegi... sobsss


 balik dari Midvalley, hubby singgah kedai beli ikan merah... tetiba die mengidam kari kepala ikan pulak dah.. haih. 1st time ever aku masak kari kepala ikan nih.. kalau masak kari ayam tu selalu lah... 

semalam tengok wayang cite The Hobbit. layan jugak cite nih, tapi skali ending tergantung daa... komfem ada sambungan. ceh.

wokeh... nak pi jenjalan rumah kowang pulak.. ramai pegi melancong nampaknya.. hehehe


Published with Blogger-droid v2.0.9

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Esok!!!



 .
.
 ada apa dengan esok???





































**hint**


esok adik bongsu hubby akan bertunang.... dan majlis akan diadakan kat umah kitowang... sangat berbesar hati sebab jadi tuan rumah untuk majlis tu... ^____^


pinggan-mangkuk sewa ngan orang je la... ada separuh pinjam ngan makcik.. huhuhu... majlis kecik² jer... masak sendiri... rewang adik-beradik...

jemput la datang umah esok yer kalau sape yang free. majlis bertempat di Presint 5 Putrajaya... start lepas Zohor...

Semoga semuanya dipermudahkan... InsyaAllah.



Published with Blogger-droid v2.0.9

Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

Colmar Tropicale, Bukit Tinggi

.
jom sambung balik cite pasal percutian selama 3 jam ke Bukit Tinggi.... kecik je Bukit Tinggi tu, kesekejapan jer dah boleh round semua.. :b

Colmar Tropicale - A French-themed resort

seriyesly, cantik sangat tempat ni.. bangunan² dia memang klasik - perkampungan ala Perancis gitew...dan memang pon orang datang kat sini sebab nak tengok sendiri senibina bangunan dia sambil bergambo.. hewhew...


nak masuk ke sini dikenakan bayaran sebanyak RM12 untuk satu kepala. bukan satu kereta yer.. :b


tiket masuk


sempoi giler kaunter tiket dia.. tak sepadan dengan tempat.. hewhew...


bangunan kat belakang aku tu la tempat parking kereta.


nampak je bangunan² cantik kat colmar ni memang hati rasa teruja sungguh... tak sangka sampai jugak tempat ni.. hewhew.. so, bergambar lah kita buat kenang-kenangan....


tempat yang wajib bergambar kalau sampai sini.. jam je kot! huhu


pandangan dari atas... kecik je colmar ni... dan takde benda sangat pun... cantik untuk bergambar jer..


tak silap aku bangunan ni semua bilik hotel.. belah bawah je kedai sebenier/restoran/cafe. kat sini ada live show jugak.. show tarian rasanya tapi aku tak tunggu la coz lambat sangat start nye..


game tikam² macam kat funfair... kedai games token pun ada.. atleast ada la aktiviti sikit untuk orang menginap kan?....


feberet hadif - haip! korek idung pulak die..


salah satu restoran kat sini.. harga jangan tanya la.. memang mahal!!! mineral water saiz kecik RM3 rasanya.


candid! tengah dok check-in kat fesbuk kot :b


sebelum balik, bergambar kat kuda dulu...

well, takde ape pon kat Colmar Tropicale nih... just hotel untuk orang yang menginap, bangunan yang cantik, dan port untuk bergambar sajok.. ni pendapat aku la ek.. tapi seriyes tempat ni memang lawaaaaaa gila!



Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥