Pap Smear & Perancang Keluarga



Pagi tadi bawak cik Hessa pegi check up n cocok 3 bulan. pastu kena paksa ngan nurse buat ujian pap smear. mula² tu aku tolak la jugak cakap aku datang lain kali.. mental n fizikal tak ready lagi kot! tapi nurse tu tak bagi ko! die cakap klu lain kali tu memang tak datang la tu.. hahaha.. memang pun! segan la wei nak kangkang walaupun nurse yang buat test tu sempoi gila.... huhuhu... so, aku pasrah je la serah diri... buat ujian pap smear ni sakit ke tidak???? jawapan die.... ermmm.... aku rasa sakit macam kena selok nak cek laluan bersalin jerk... huhuhu.... so agak² korang sakit tak?? :b



lepas tu nurse tanya amik perancang ape... aku start dari hadif dlu memang takde amik pape... awal² dulu je itu pon 2-3 bulan je kot aku makan pil. tak boleh la. asyik lupe jer nak makan. pastu laki aku cakap takyah la amik pape.. nanti pepandai la die nak buat ape! hahahaha... :b

tapi tadi pikir punya pikir, aku pilih amik suntikan kat bontot (depo). tengok la nanti serasi ke tidak. klu tak serasi kite tukar kaedah lain pulop yer... so, sape penah amik suntikan ni? meh share ape jadik. sesuai ke tidak???


7 comments:

syawalsimpsons said...

saya buat pap smear last year...saya pakai depo dari bulan 2/2013 sampai bulan 11/2013...patut expired bulan 2/2014 ni...tp rasa mcm nak rancang sendiri..tp tak tau sengal kan...sebab period asik mai..sporty2 je..mmm...susah rasa....

syawalsimpsons said...

saya buat pap smear last year...saya pakai depo dari bulan 2/2013 sampai bulan 11/2013...patut expired bulan 2/2014 ni...tp rasa mcm nak rancang sendiri..tp tak tau sengal kan...sebab period asik mai..sporty2 je..mmm...susah rasa....

eima said...

aku rasa biar la laki ko je rancangkan ...hahaha tu lebih selamat tanpa guna ubat ....

pesal aku 2 klai branak nurse tak penah pun suruh buat pap smear ..aku plak kena tanya ..pastu tak pegi2 lagi .. huaaaaaa tgu next period plak la .... dah rubela pun aku tak penah amik nk kena amik la .. risau ... pesal la aku dulu kat skool tak kena cocok

lovelywa said...

akak xpenah buat papsmear nih..tp tau dah rasa dia camne..sakit gak..sbb masa gugur aritu dia buat camni gak..klau nk tau psl suntikan perancang tu, akak ade amik dulu..tp ikot orang laa..ade badan naik, ade yg tak..pastu kesan dia pon lain2..tp so far akak amik cucuk tu bulan pertama n kedua mmg period lama skit laa..tp lama2 tak period langsung..so kat 3thn lebih akak tak beli pad..huhuh..pose pon penuh..

dniescake said...

kiter buat masa anak pertama..masa tu haikal dah nak 2y baru buat..ni haifa dah masuk 2y lom buat lg.masa buat tu tk sakit sgt..tapi perasaan seram tu je yg buat gelabah puyuh..kihkihkih..merancang?? still tk makan pe pe..dr anak pertama lagi smpai anak kedua.. pepandai la kan..kihkhikih

♥mama gojes♥ said...

huhu..memg sakit sikit la buat pap smear..kite buat lepas bersalin kan adam tuh...ptt kene buat lagi, tp xpegi2 pon...

perancang, kalo nk try leh la try suntikan...cam kite amik implan terus sbb doc ckp dah 3x czer..kene jarak lama sket..hehe...lagipon, pasang terus utk 3y..hahaa

n O e s u h a i m i said...

yg pap smear tu x sakit pun...x tau la org lain...bab perancang ni...tak pernah ambil pun...rancang sendiri2 jer..