Resepi Ikan Bakar Berempah



Dah lama aku tak share resepi kat belog nih.. aku check balik last entry pasal masak-memasak ni masa puasa taon lepas. hewhewhew... nampak sangat lepas bersalin aura ke dapur tu dah kureng.... mana taknya, asal aku hilang jer, menjerit la dak hessa tu... nak melekap ketat kat die jer.. sabauuuu je ler...

ikan kembung bakar berempah ni aku masak untuk bukak puasa malam tadi... masak guna pemanggang ajaib. nasib menjadi ko! 1st time buat! rasa pon boleh tahan... muehehe... puji diri sendiri gitew...

aku guna ikan kembung jer... buat ngam 3 ekor. ikut korang la nak guna ikan apa pon... siakap boleh, jenahak pon boleh.

nak resepi? sila copy paste kat bawah yer. aku pon amik resepi orang. ngeee~

Bahan² ikan bakar berempah
ikan - ikut la nak ikan apa pon boleh. berapa ekor
cili giling (ikut kepedasan yang korang suka)
1/2 labu bawang besar - blend
1 ulas bawang putih - blend
1/2 inci halia - blend
1 s/b rempah kari ikan 
Air asam jawa
Garam dan gula
minyak untuk tumis
Daun pisang 
Aluminium foil

- Ikan dibersihkan dengan air asam/asam gelugor untuk menghilangkan rasa hanyir.
- Tumis semua bahan kisar bersama cili giling dan rempah kari hingga garing, masukkan air asam jawa, garam, gula secukup rasa, sesuaikan rasa masin, masam dan manis.
- lapik 2-3 helai daun pisang, letakkan ikan yang telah digaul dengan separuh bahan yang telah ditumis tadi, tutup dengan daun pisang(macam bungkus la ikan tu, so wap tak keluar). Masak pada api sederhana hingga ikan masak.


Resepi kredit HERE


9 comments:

eima said...

wahhhh rajinnye .....

Nad MamaZN said...

thorrrbaekk :)

Nieyl said...

aduhai...sedapnyer...:)

Chekgu Azrine said...

fuyoo..buln pose ikan bakar memaang in la sangat..terbaek

Nafira usof said...

rajin sangat~ kagum lah pada mereka yang boleh masak best2 cam nih.. tq for the resipi~

C i k R e n e x said...

sedapnyaa..
terliur terus..ehehehe

Kniedaz said...

sedap...sedap..

nurfadilah suardi said...

nampak sedap ni..kena cuba resepi :-)

Sidratul Muntaha said...

pergh..
rempah dai menggoda jiwa..
Alalh..
sedap ni klu daapt buat buka
nom nomn om