Mak Ayah Carikkan Jodoh....



Baca tajuk entry ni rasa macam dalam novel or drama je kan? zaman la ni mana ada pilihan keluarga dah? maybe ada, tapi sangat la kurang... semua nak carik pasangan sendiri kan?

tapi percaya lah.... mak ayah aku carikkan jodoh untuk adik aku. ngeee~ 

mak aku asyik dok tanya adik aku dah ada calon ke belom? nak mak carikkan tak? mula² tu memang adik aku bolayan... buat tak tau jer.. tapi entah satu hari tu dia kata ok.... aku pon mulanya rasa sangsi jugak kan? adik aku tak mau becinta ke apa? tak mau carik sendiri ker? tapi pikir balik banyak baiknya bercinta lepas kawin. kan? aku pon main peranan jugak nasihat adik aku.. apa salahnya.. restu mak ayah tu penting kan? pilihan dorang mesti yang terbaik... adik aku jumpa bakal isteri dia tu 2 kali jer, masa merisik n bertunang. 

mak aku dah berkenan dengan Syuhadah. adah ni anak kawan baik mak, jiran kitorang masa kat Bukit Mertajam dulu... even dah 30 taon kami tak dok BM, depa still contact.

so, 25 Disember lepas dorang pon bertunang... nikah bulan 3. kenduri bulan 6. sebabnya nikah gantung? si Adah ni mengajar kat Miri. katanya bulan 4 bukak pertukaran on9 guru tu eh? so, nak kejar yang tu la. nak mintak tukar sini. dah kawin kuat sikit reason tu kot?

ni la bakal adik ipaq kami ~ Ustazah Nor Syuhadah


bersama parents masing².. bertaut 2 keluarga. kawan baik jadi besan ♥



bertambah sorang pempuan dalam keluarga. adik badik lelaki aku ada 5 orang.. jenuh nanti kumpul adik ipaq pempuan. ngeeee~


11 comments:

Nad MamaZN said...

alhamdulillah..
bukan calang2 gak bakal iparnya tu.. ustazah :)

terbukak jugak hati adik kay tu.. bagus dia..
dah la nak dirikan masjid, pastu gembirakan hati makpak plak sbb turutkan pilihan dorang.. alhamdulillah, moga kekal ke akhirnya :)

~aSHa~ said...

comey bakal adik ipar..

dlm keluarga sblh suami akk..
ada 2 org pilihan mak ayah (mentua)
alhamdulillah
bercinta selepas kawin..lagi syok

Mar Mansor said...

tahniah buat adik..dapat ustazah..cantik..

ct cheery said...

Congret dapat Adik ipar hihi

eima said...

tahniah adek K .. ni yg TNB tu kan ....

Nur Inani said...

wahh. dapat adik ipar ustazah. alhamdulillah. haah. pertukaran guru boleh buat bulan empat dengan bulan 9 aje :D

Nafira usof said...

susah nak carik lelaki yang nak terima pilihan orang tua nih. kalo perempuan tuh rasanye dah selalu dengar. Tahniah buat Adik dan tunangnye.

Mama Balqis BluePinkBaby said...

Alhamdulillah....dpt jodoh dgn Ustazah....tahniah buat adik dan tunangnya...

zuyyin ayreesa said...

Muka nak sama la
Seiras
Ada jodoh inshaAllah
Doa yang baik-baik saja ya
Moga berpanjangan jodohnya
Amin

lovelywa said...

owh sweet sgt rasanya pilihan keluarga camni kan..Alhamdulillah pilihan keluarga terbaek sgt2..moga terus kekal selamanya..

Rinna said...

Alhamdullillah moga berkekalah hingga ke jinjang pelamin.. aaamiin