Resepi Agar-Agar Sumi



Nak share ngan korang resepi agar-agar sumi nih.. aku baru buat last saturday untuk jamu tetamu beraya kat umah... rasa dia cam agar² biasa jer.. tapi sebab colourful kan? tu teruja sikit. ngeee~


Agar-Agar Sumi

1 paket agar² serbuk 10gm
4 cawan air
3/4 cawan gula (ikut manis masing²)
1/2 tin susu cair

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Masak agar² dengan 4 cawan air
2. Masukkan gula, kacau hingga larut
3. dah mendidih, masukkan susu cair
4. kacau lagi hingga mendidih dan tutup api
5. tuang dalam acuan pilihan dan sejukkan dalam peti ais


incik somi cakap, aku ni suke buat benda yang leceh² nih. ye la, nak buat agar-agar senang jer... tapi nak menyusun sumi tu satu-satu, tu yang leceh sikit. tapi mak sooka jer... kepuasan tu penting!

best la fesbuk resepi ringkas tuh. banyak jer resepi yang senang nak buat! cuma kena buang penyakit malassss tu ajer.. hiks


7 comments:

Rizziela said...

syoknya ... suka sebab cantik

Nad MamaZN said...

nampak sodap! :)

lia ummiirfan said...

cantik sangat! colourfulll :))

lieyalatif said...

tgh pemes kan agar2 sumi ni...ari tu lieya tgk berderet2 up kat fb...bekenan tgk ni..sebb dah tau dah anak2 mesti suke punye...lagi2 sejuk2 kuar dari esbok...tapi lieya takde bekas lawoo gini laaaa... kene cari ni bekas buat agar ke puding bentuk gini......almaklum laa lieya ni jarang buat agar2 ke puding hihihih

lieyalatif said...

tgh pemes kan agar2 sumi ni...ari tu lieya tgk berderet2 up kat fb...bekenan tgk ni..sebb dah tau dah anak2 mesti suke punye...lagi2 sejuk2 kuar dari esbok...tapi lieya takde bekas lawoo gini laaaa... kene cari ni bekas buat agar ke puding bentuk gini......almaklum laa lieya ni jarang buat agar2 ke puding hihihih

eima said...

lawa ..... aku xdpt dtg sorry ...ade majlis kat kl .... nanti buat lagi hehehe

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)