Masak!



Aku ni memang jarang² masak yer... balik kerja tu selalu tapaw jer... pas balik kerja cam penat.. mek hessa pulak bukan nak bagi kerjasama. mengekor je dia. nak berdokong. bukan nak main ngan abang die, tv semua x layan. nak menempek sajok... haih! pastu barang² nak masak pon takde stok. aku slalu masak hari cuti jer. so, barang basah memang beli untuk sabtu-ahad jer. aku ni banyak nau alasan kan? tapi sebenornye MALASSS tu yang lebih. muehehehe...

kalau korang follow instagram aku mesti perasan.. aku ni kalau masak mesti nak snap gambo cantik². edit bagai... aku paling suka tgk gambo food. kadang jeles tengok gambo macam² jenis food dalam insta tu. terkagum² aku. cantik nau depa snap n edit.
  

tak silap aku masa tu dalam kui 10.30 malam gitew. perut lapau la pulak. dok pikir² kalau dapat lempeng sambal ikan bilis sedap nih! so, walaupun agak malas, tapi mengenangkan perut lapaq, masak la jugak! huhuhu


masa tengah siap-siapkan barang nak buat tomyam, incik suami tanya nak masak apo? aku bagitau ler nak masak tomyam. then die cakap, siapkan semua bahan. bior die masak! legaaa mak! kalau hari² offer diri gini kan besh? :p


kari ayam ni feberet anak² aku.... makan bertambah-tambah kalau ada kari... mek hessa suka betui n ofkos la takleh masak pedas².


mak teringin nak makan carbonara.. so, masak la dengan harapan anak pon layan... tapi... roopanya anak² mak semua tekak melayu. adesss... mak sorang je la yang kena habiskan. passsghah betui!


lama gila tak masak nasik goreng. siyes lama... haitu ada nasik lebih, buat la untuk diri sendiri. lepas kempunan. rasa sedap gila! ahahaha :p


p/s : cik gee dah masok semalam.. lega la semua orang! jom sopim barang dapoq!



ROLLER BLADE KANAK-KANAK RM150 FREE POS LAJU







ROLLER BLADE KANAK-KANAK
RM150 (FREE POS LAJU)

COD : PUTRAJAYA/BANGI/KAJANG/KL

HUBUNGI : 0162035942 KERY




Dah lama tak buat Open House Raya~



Alhamdulillah... raya kali ni ada rezeki lebih sikit, terasa nak buat open house untuk sedara-mara & kawan rapat. buat kecilan ajer... sape yang tak terjemput tu maaaaaafff sesangat yer. memang buat kecik² jer... last buat open house masa mula² dok kuaters kot. dalam 4-5 taon lepas rasanya... so, taon ni buatlah. kasi meriah sikit rumah :)

kami buat open house sabtu minggu lepas - hari terakhir syawal


antara juadah hari kejadian~ ada nasi hujan panas, nasi impit/kuah lodeh, spagethi n deserts


nasi hujan panas ni order ngan kawan aku. yang lain semua masak sendiri


kuah lodeh/kuah kacang semua mil yang masak


rendang daging mil the best!


aku masak spagethi bolog jer~



untuk desert, aku buat koktail buah-sumi, salad buah & agar² sumi.


adik ipaq buat 2 bijik kek coklat moist. 



agar-agar sumi


tetamu first yang sampai.... bff hessa & family... ngeee~ suka hessa kawan dia mai... main menyempit bawah meja kopi pon jadik... huhuhu



antara tetamu yang datang haitu.... meriah rumah... lama dah tak rasa camni.. slalu 4 beranak jer kat umah! huhuhu...

tetamu last yang balik haitu kui 10 malam kot. Alhamdulillah, food semua cukup n habiss.. lega mak! takde pembaziran...



Resepi Agar-Agar Sumi



Nak share ngan korang resepi agar-agar sumi nih.. aku baru buat last saturday untuk jamu tetamu beraya kat umah... rasa dia cam agar² biasa jer.. tapi sebab colourful kan? tu teruja sikit. ngeee~


Agar-Agar Sumi

1 paket agar² serbuk 10gm
4 cawan air
3/4 cawan gula (ikut manis masing²)
1/2 tin susu cair

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Masak agar² dengan 4 cawan air
2. Masukkan gula, kacau hingga larut
3. dah mendidih, masukkan susu cair
4. kacau lagi hingga mendidih dan tutup api
5. tuang dalam acuan pilihan dan sejukkan dalam peti ais


incik somi cakap, aku ni suke buat benda yang leceh² nih. ye la, nak buat agar-agar senang jer... tapi nak menyusun sumi tu satu-satu, tu yang leceh sikit. tapi mak sooka jer... kepuasan tu penting!

best la fesbuk resepi ringkas tuh. banyak jer resepi yang senang nak buat! cuma kena buang penyakit malassss tu ajer.. hiks


Saya Jual EPHYRA



Assalamualaikum....

Alhamdulillah... baru nak belajar berniaga kecil-kecilan. dah sah jadi Authorised EPHYRA dealer (Putrajaya). So, sesape nak beli Ephyra, do contact me okey. warga Putrajaya nanti kite COD je erk sambil berkenalan. ngeee~










ephyra ni rasa oren ok. sedaaaap sangat!!!



Jamuan.Raya.Makan.Jamuan.Raya.Makan.GEMOK



muehehehe.. diri sendiri yang makan tak ingat, bila gemok nak salahkan jamuan raya pulak khen?? tak bersyukur betui. LOL

musim raya ni lemak² berkumpul weh.. dah la before puasa dah gemuk, lepas raya lagi lah.. adesss.... kena exercise balik nih.. nasib la skang ni aku ada kerajinan dan kesedaran nak join netball opis. boleh la bersenam sambil buang lemak² tepu kat badan sikit. konon laa.. latihan seminggu skali pon payah nak turun.. :p

sebenornye... nak tempek gambo jamuan raya kat opis aku ni jer pon. tapi membebel pasal lemak-gemok-makan banyak pulak kan???


Jamuan Jabatan 


Jamuan opis.. baru semalam kami buat.. siap dengan deco umah kampung lagi.. makan atas tikar okey?? suasana desa saaaangat!


Jamuan Taska mek Hessa... kejadian tengahari tadi. lemang-ketupat-rendang dalam perut ni pon tak sempat hadam lagi. hahahaha..

okey. tu jer. bubai ♥

p/s : eh, eh... semalam makan free. hari ni free. esok ada lagi makan free? pengsan!!



Perfume Precious by Rozita Che Wan




siyess wangi gilaaa... bila pakai rasa sangat classy even minyak wangi ni harga RM29.90 je pon.... aku soookaaa gila bau dia... susah nak dapat perfume ni, asal agent restock je sold out... kena preorder awai²... hewhew










Menang Voucher RM100 Poplook Raya Contest



Alhamdulillah... lekat pon satu. hiks... lama dah tak join contest sebenaqnya... ni saja gatai² ja join... bukan susah pon. memang dok upload gambo raya kat instagram.. letak hashtag terus join contest... huhuhu...

join contest ni... dah kebetulan memang baju raya kami beli dengan poplook khen?


gambar kemenangan.

TQ poplook!!! dapat baucer RM100, leh sopim baju raya haji pulops. ahaks




Kek Batik Crunchy



Aku ni bukan penggemar kek batik.. tapi lepas 2 kali makan kek batik yang opismate bawak, terus tersuka.. kek batik dia bukan jenis lembut tu, yang ni crunchy rangup² skit. aku suuuuka gilaaaaa! sedap dan manisssss. ngeeee~

so, semalam pegi beli barang then terus buat.... lagi pon mak ayah n adik² ada sini... dah 2 malam tido umah abang aku kat puchong, so semalam datang tidoq umah aku pulak.. pagi ni baru balik kampong...

ni first time tau aku buat kek batik.. huhuhu... senang je kot! 

ni hasilnya... manissss leting tapi sedap + rangup! asik nak mengunyah jerk..


RESEPI KEK BATIK CRUNCHY

biskut merrie 1 pack
susu pekat 1 tin
milo 1 pack kecil
serbuk koko 2-3 sudu
butturcup seketul


Cara²

- pecahkan biskut merrie 
- cairkan butter dalam kuali
- selepas butter cair, masukkan susu pekat, milo, koko
- kacau sebati
- tutup api dan masukkan biskut.. 
- gaul sampai sebati then letak dlm bekas
- mampatkan dalam bekas
- simpan dalam peti ais


kek batik tak berapa nak lawa lah.. sebab aku tak tekan² sangat bagi mampat... tapi ok la kot for 1st timer. ngeee.. lagi pon, apa ada pada rupa?? asal sedap dan habis seloyang sudah! ahaks