Kuih Viral - Kuih Nona Manis~



Tertunai sudah hasrat di hati nak makan kuih nona manis nih... lately ramai yang viralkan kuih ni.. 3 hari lepas camtu ada member opis wasap kat group dia buat kuih ni.. weolss macam tercengang skit la kuih apa ni? tak penah tengok pon... lepas dia tunjuk kuih tu baru la ku nampak kuih ni viral.. sebelum ni tak perasan pon kat fesbuk padahal lama dah viralnya huhu...

so, sesaje la ngendeng die suh buatkan untuk makyong ni haa... tetiba teringin nak rasa.. maceh ye sally, layankan tekak makyong ngengade nih :p

so, tadi gigih la google carik info pasal kuih nona manis.. rupanya dah lama pon bertapak kat Mesia ni.. cuma orang tak viralkan sangat, so ramai tak tahu...

Kuih nona manis katanya berasal dari Sulawesi, Indonesia. eceli, kuih ni tekstur dia macam kuih talam tu jer.. tapi yang buat sedap tu, sebab rasa daun pandan tu.. yang putih kat tengah tu pulak santan... kawan aku buat haitu tak manis sangat, just nice gula dia. sedap!!!


5 comments:

eima said...

NAMPAK BESH SBB AKUS UKA KUIH TALAM ....

NZ ?? WOW .... BILA GAMAKNYE KO DAH NK BERSALIN DAH NI...

Falsya said...

sedapnye..lama dh xmakan..

Cik Puan Eka said...

alamka nampak sedap. Memnag kene beli ni kalau ada. Nak buatnya mmg idokle sbb kuih tradisional ni mmg den tak ghoti hahaha

lieyalatif said...

betul beb..ramai ckp kuih ni sedasp...kemain viral kat fb..mujur bukan membawa gelaran mcm ko beb so boleh le rileks2 jek...cer kalo memboyot jugak mau hentak2 kaki nak jugak ni eheheeheheh

Nafira usof said...

terliur tetiba. nampak mcm sedapp jer.
tak pernah makan lagi. tak nampak pulak org jual kuih ni. kalo tidok boleh beli jer. hehehehe