Khasiat Peluk Isteri.. harus print kasi Mr. K ni!


Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun. Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesihatan.

`Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

`Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah,” katanya ketika memberi syarahan bertajuk Perkahwinan dan Seks: Penawar dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit’ di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang.

Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan. Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah s.a.w.

Tambah beliau, ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.

`Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,” katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu.

Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan menarik.

`Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri,” kata Fadzilah. 

13 comments:

Anonymous said...

Wah.. Balik ni boleh terus peluk bini.. :)

saya_arief said...

kalau xde bini, bantal busuk boleh x?

SyaNa said...

bagus info ni
:-)

p@kcikLie said...

uppps...patutla mamadianaKu nampak lain jer...terlebih peluk agaknya.

mamaaerish@eb said...

ye ker?... ;p

mummysyafie said...

leh pakai ke k? peluk anak tak leh ke? hihihi

MRS. K said...

@fairusmamat
wahaha.. sile--sile..

MRS. K said...

@saya_arief
bantal busuk boleh, tapi takde effect la kot

MRS. K said...

@SyaNa
kan?

MRS. K said...

@p@kcikLie
hahahahah.. takpe.. tanda bahagia

MRS. K said...

@mamaaerish@eb
ye la kot yang

MRS. K said...

@mummysyafie
lain feel peluk anak ni..kekeke

iera me casa........ said...

akak...
daku pun nak print kasi sama sang somi.. hehehehe