Cuti-Cuti Hong Kong 2018 DAY 2 - Ocean Park



Hari kedua di Hong Kong kami ke Ocean Park! at first masa kak ipar aku buat iti, aku macam haaa? ocean park?? apa tu? best ker? mungkin Ocean Park tak seglamer Disneyland, tapi yuolss kena pergi dulu hokey! aku boleh cakap Ocean Park ni combination antara theme park Genting + Aquaria KLCC + Zoo Negara gitew... rasai sendiri... seriyes bestttt gilers! 

 Ocean Park ni ride dia lebih extreme dan sesuai untuk golongan remaja/dewasa lah.. si hadif tu suka lah dia! memang dia pulun naik ride sungguh²... 

Macam biasa, tiket beli online kat Klook TravelHarga tiket HKD 250. Best beli kat KLOOK sebab murah and tambah bila  dapat promo code lagi murah!! lagi pon boleh claim cashback!! mak is sookaa!!  

Masa kami pegi cuaca memang best lah! sejuk² ekon gitew... tak bepeluh pon! sesekali bila angin bertiup tu terasa la jugak sejuk sampai ke tulang... 


ngam dekat kui 10 pagi kami sampai.. gate baru nak bukak~


kami ke sini naik train.. 2 kali jugak la kena tukar train baru sampai.

sama jugak macam disneyland, Ocean Park pon tak boleh bawak food luar... tapi orang yg check beg tu selongkar gitu² jer... tak beriya pon.. kami siap bawak bekal nasik goreng hokey!


Ocean Park ni terbahagi kepada dua bahagian : Waterfront & The Summit

Waterfront (bahagian bawah) - kat sini hiburan lebih kepada kanak²... ada aquarium besar macam Aquaria KLCC tu, panda, ride,carousell utk kids, etc.

The Summit (bahagian atas/puncak) -  ada theme park and sesuai untuk dewasa la kan? ride dia memang thrill giler... nak pegi The Summit kena naik cable car. nak naik ocean express pon boleh.

jadi, sebab nak menjimatkan masa, kami pecah kepada 2 group lah! satu group jaga kids kat bawah.. satu group lagi pegi terus naik The Summit... nanti bila dah setel main kat bawah, baru kami naik atas join yang lain... aku komfem² la kena tunggu budak² setel main kat bawah dulu baru naik atas... lagi pon sejak dah jadi remaja purba ni, dah jadi penakut pulak nak naik roller coaster bagai. sobs..


tengok orang dok beratur nak bergambo ngan maskot ni, kita pon join skali lah~ tapi sayang betui... kat Ocean Park ni aku tak banyak snap gambo... banyak buat instastory jer... adess...


Ocean Park ni sangat besar hokey kawasan dia... dinasihatkan ambik map and study sikit mana attraction place yang kena pegi dulu..... 

so, kita mulakan dengan yang paling dekat dengan pintu masuk.. kita pi The Grand Aquarium dulu.


The Grand Aquarium ni ala-ala macam Aquaria KLCC. boleh tahan besar jugak and ada macam-macam hidupan laut ada kat dalam ni.



sejuk² ni syiok la mek haura ni tidoq... tak tengok ikan pon dia.. sobs...


 fountain yang cantik ni kat depan The Grand Aquarium ni jer... katanya ada fountain show pukul 7 malam tapi kami balik awai.. malas nak stay..


Giant Panda Adventure


layan show kat sini dulu~ 


sebelum nak ke Cable Car Station akan lalu Old Hong Kong dulu... merasa la feeling² HK zaman dulu~


jom naik cable car~


 cable car kat sini banyak dan tak yah tunggu lama. masa weolls naik, tak payah beratur pon. terus jer dapat naik... agaknya semua orang dah naik atas kot.. weolls je baru habis pusing bawah.. itu pon ada lagi tempat yang kami skip.. huhu~


eksaited yer dik dapat naik cable car~


seriyesly gayat wei.... sebab lalu  tepi lereng bukit n tepi laut... rasa macam tak safety pon ada... huhuhu~


the view~ cantikk!!


yeay dah sampai atas. layan view kat sini dulu~


Bila dah dekat atas ni, cuaca masih sejuk walaupon matahari dok mencanak!! memang nice sangat weather... panas yang sejuk giteww.... nak berjalan pon best!


stall dalam gambo ni tak halal yer... 

while tunggu yang lain pegi main, kami lepak² sambil makan kat belakang stall ni... kat situ ada tempat makan. aku tengok ada jer orang depa bawak food sendiri.. so rasanya pada yang nak datang sini nanti, better bawak bekal sendiri... ada jer stall halal, tapi mahal gills... set roti sosej + air dah dekat RM50. fuhhhh!


ni dekat area Marine World~


depan Shark Mystique



time ni semua yang dah berpecah tadi berkumpul balik.... duduk, rehat² kan kaki.... memang dah penat sangat time ni.. kaki aku pon dah start melecet dah... so, decided untuk turun ke bawah walau pon ada lagi tempat tak cover... fuhhh... besaq weh Ocean Park ni!!


ni tengah que nak naik cable car... orang dah start turun, so amik masa sikit nak naik cable car... 


ni dah turun dari The Summit~ abam hadif skang memang payah nau-nau nak ajak bergambo... klu dia nak pon, start la buat muka ntah pape.. gereemmm!


dah sampai bawah... kat laluan turun tu jumpa balik Old Hong Kong tu....


cik adra, sepupu hadif~


masa datang tak sempat bergambo kat sini... lagi pon hadif awai² lagi dah join group lagi satu naik puncak... so, masa turun ni la sempat nak bergambo anak-beranak~

so, selesai DAY 2... kita jumpa next entry pulak yer~ bubye ♥

8 comments:

Syaza said...

Salam sis. nk tanya ok x naik mtr kalau bawak tandem stroller mcm sis punya tu? tgh pening fikir nk bwk stroller mana masa g HK nanti ni..huhu

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said...

Syaza ~ salam... okey jer sis. kat semua station ada lif utk yang bawak stroller tapi kena pusing jauh skit la.. ngeee~

Syaza said...

OO haaaa ok2. noted. hehe sbb mcm mmg ade tandem tu senang sket dua2 sekali budak leh duduk. haha. cuma sbb ramai kata hk leceh bwk stroller tu dok pikir pikir pikir ahaha. tq ya

Farahain ZFA said...

hai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
sincerely , farahain zfa

Fatin Syafiqah said...

nak tanya....awak amik pekej apa ya...klau amik standed tiket...bleh maen game smue kat dlm tu x?

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said...

Fatin Syafiqah ~ beli tiket kat website KLOOK. murah skit harga dia. boleh main semua sis kat dalam ni

Unknown said...

Assalam nak tanya pukul berapa u naik Peak Tram tu? sebab bacer banyak comment kena que panjang jugak even beli dengan Klook. Betul ke?

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said...

wsalam.. naik dalam pukul 11 pagi