cucur cempedak untuk suami


setiap hari pas balik keje Mr. K akan tanya nak makan apa! sebab saya memang jarang masak time hari keje! tapi semalam suami request nak makan cucur cempedak pulak! aik, patut saya la mintak nak makan ape, coz saya kan puasa! muahahaha... layan je la permintaan suami tu, coz die dah tapau kan saya nasi goreng kampung untuk berbuka! lagi pun, cempedak yang die bawak balik dari tengganu tu tak sentuh lagi. ada 2 bijik, satu dah kasi jiran sebelah.

sampai kedai, suami pegi tapawkan nasi untuk saya. saya pulak gi kedai beli tepung goreng Adabi. saya suke pakai tepung ni kalau buat cucur pisang. sedap dan rangup! kerak pon banyak. mak saya pon guna tepung ni jugak! kalau nak masak cucur cempedak pon boleh guna tepung ni!



setelah digaul sebati...


sedia untuk digoreng... minyak kasi banyak eh...


aiseh, gambo cempedak goreng rangup takde pulok! huhuhuhu.... korang bayang la sendiri camne rupa bentuk nyer... kerak je banyak coz cempedak tu isinye kecik-kecik comel lote jer... hehehehe...






layan gambo nasi goreng kampung je la...!



p/s : kan senang tangkap gambo dengan henpon! tak payah risau terlupa bawak memorykad/kamera ke hape! dah tentu henpon di bawak ke mana² ajer.... sampai opis, terus je transfer gambo! huhuhuhu...

17 comments:

Ena said...

ala.. ena memg tengah sangat eringin nak makancucur cempedak nie.. adoi yai.. mrmm ena pun guna tepung tu juga.. sedap kan.. wangi pun wangi je.. ;D

BIONIC WOMEN said...

nak tau 1 rahsia..kamera kami dah lama rosak..slamer ni, sume gambo kat blog tu sume guna henpon murah tu jer..huhu
sungguh yummy2 cempedak goreng..tapi kita slalu wat sendirik tepungnya..guna tepung beras.
nasi goreng???kita dah lama x makan nasi..masakkan utk org jer..huhu

MrS. F!zA said...

banyaknya minyak!! mmg macam kat gerai jual cucur goreng! kekeke habisla minyak sebotol..huhu

MRS. K said...

@Ena
ha, tu la. wangi jer..

MRS. K said...

@BIONIC WOMEN
kandungan tepung ni mmg ada tepung beras pon

MRS. K said...

@MrS. F!zA
mak i cakap, kalau nak sedap jangan kedekut! hahaha.. itu la rahsianya

..nOj.. said...

ah tidakkk sedapnye. ingin rase nk mkn ni. tp takde plak nmpk kelibat cempedak dimana2 kt area ni. ah sudah la dah.

wei kalo goreng pakai tepung adabi ni, byk mkn minyak kan

fantaghirolynn said...

kamera ai dah lama xbersentuh.. entah mana letak pun dah lupa

Agnes Kanyan @ Mummy Vish said...

mrs k mintak sikit...sedap nyer

|| NaFiRaa || said...

wahhh.. seb baik x de gambar cempedak goreng yg dh siap.. kalo x~ mau meleleh!!

eima said...

aku klu goreng ..guna tepung beras campur air kapur ckit ..rangup je...

eeii sedap la cempedak ....
lama tak mkn .. kat cni mahai ... 3 singgit...

MRS. K said...

@..nOj..
entah. tak tahu pulak

MRS. K said...

@eima
pakai tepung ni pon rangup jugak sebab ada tepung beras skali dlm ni

MRS. K said...

@fantaghirolynn
kan dah beli DSLR! mana?

MRS. K said...

@|| NaFiRaa ||
saje tak letak takut terliur.. dah la pose ni! muahahaha

LiErOSe~QiEmi said...

wah..nanti senang ko nak pose kan k, dah praktik dari awal, ngehngeh..
cempedak...ermnn sebbek dah mkn kt kg azli last week, mak mertua masakkan, menantu dia??? bantai tido lagi atas katil, bangun sume dah siap tgl makan je ahaahha..

mummysyafie said...

time pose tengok pic ni meleleh k..