Jom main masak-masak bersama Ibu Hadif


last week saya ada beli rempah sate goreng kat
jualan MOA. so, bila mood dah datang boleh la buat operasi try test rempah ni! saya takde la rajin nak bakar sate bagai. buat yang paling simple je la. jus perap ayam dengan rempah ni jer... huhuhuhu...




cara-caranya:
perap ayam bersama rempah tadi. jangan lupe masukkan bawang putih yang telah ditumbuk. gaul sebati. then, perap la selama 30 minit ke 1 jam. lagi lama perap lagi sedap kan! terasa die punya rempah.


lepas dah perap, boleh la start menggoreng!



dan ini rupa bentuk ayam lepas digoreng! rasa? ok la. not bad! ada manis² sikit. tak pedas. maybe saya letak sikit je kot rempah tu! lain kali nak try buat lagi skali kasi letak banyak sikit rempah.



ayam goreng tersebut kita makan bersama tomyam campur dan rasanya adalah sangat melerzzz...


ditambah pulak makan bersama nasi panas-panas! uhh... sedap nyer.


p/s: lupa bawak lagi da memory kad tu! adehh.... so, ganti entry makan² yang ni la... entry rasamas esok je la, ke lupe lagi! adeh...

18 comments:

MrS. F!zA said...

jangan kedekut buh rempah tu banyak². eekeke

..nOj.. said...

sedap ke wei? rasenye ade nmpk org jual online aritu. agaknye kan kalo perap sehari semalam, mesti lg sedap kan. pastu mkn ngan kuah kacang. adeh lapo plak aku ni

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

ko makin dimamah usia kut...asik lupa jek...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

nampak simple...tapi confirm sedap!!!!

eima said...

cam cam besh je ...
nanti nk try beli la ... tp kena tgu mood memasak kemabli la ... dah lama tak memasak nih ...
nampak garing je.. tomyampun besh ..

MRS. K said...

@MrS. F!zA
muahahah... ayam sikit tu pasal kedekut

MRS. K said...

@..nOj..
ok la jugak! takde lacam ayam kfc tu.. ni utk sate sesuai la makan ngan kuah kacang

MRS. K said...

@.:iz-AnN a.k.a cOmOt:.
pergh.. tak pe, yg penting aku muda dari ko..ngehngeh

LiErOSe~QiEmi said...

k, byk makan semut erk?? Ahahah.. wei mmg kot camtu org pas beranak ni, aku pon cam ko, asek lupe je.. ke tanda2 penuaan tu?? Adeh!!!

iem said...

uii nampak cam sedap je tu..

Farra Dhelina said...

buh lagu byk, kompem lagi sedap kan??

deelira said...

adey K...sedapnya ayam tu. kay aku nak kirim rempah tu dgn ko leh X?

[-suziey-] said...

wohoooo..maveles..lapar nih

MRS. K said...

@Farra Dhelina
ha, tu la! takpe, try buat lagi next time

MRS. K said...

@deelira
boleh zue! lepas gaji ada la jualan tu! nanti aku roger.. sepaket rm3.50 jer

|| NaFiRaa || said...

urmmm.. nampak cam sedap sate tuh!! dan2 rasa lapar~

BIONIC WOMEN said...

mebelessss nyer nengok..kita slalu men tumbuk sendirik jer rempah ratus..macam hubby Mrs.Fiza wat tu..huhu..pastu bebaru ni beli rempah sate Puteri Ayu..ok gak ler asenya...tapi hubby kata ag sedap yg wat sendirik..huh..dia x tau nak tercabut bahu den menumbuk, lesung batu tu pun nak terbelah 2 dah..kalau kata x sedap ugek mau nyer den fire macam otomen..kuikuikui

deelira said...

ok kay..thank q so much :)