Sekolah dahulu Sekolah sekarang...



http://www.kidsdomain.com/holiday/school/color/bus72.gif

 zaman kite belajar dulu dengan sekarang, memang berbeza kan? berbeeeezzzaaaa sangat-sangat!

kalau dulu asal cikgu masuk kelas jer, mesti dah kecut perut! tapi sebenarnya takut cikgu tanya soalan, kalau tak dapat jawab, kena berdiri atas kerusi. malu dengan kengkawan. kekeke...

tapi zaman sekarang, bila anak murid tak dapat jawab, kena berdiri kat bawah jek, bukan atas kerusi pon. balik umah, report kat mak bapak, esoknya mak bapak datang serang cikgu!! ade ke patut?

kalau dulu mak ayah kite siap pesan dengan cikgu, "cikgu, kalau anak saya ni nakal ke buat salah ke, pukul lah dia".....

budak² sekarang???? cikgu² tunggu je la surat saman dari parents kalau berani sentuh anak dorang! 

kalau dulu, asal tak puas hati dengan cikgu, takat kasi calar kete cikgu jer yang paling ganas pong!

tapi sekarang??? boleh pegi sepak terajang cikgu lagi!!! hadoiii...

adik saya kan ustazah.. memang selalu la dengar die dok bersyarah kat telinga saya ni pasal parents, pasal budak²... die cakap bila ustazah suh budak² pakai tudung, ade yang mak pak datang marahkan ustazah. tak kasi anak die pakai tudung... ade yang nak drop subjek agama pon ada!! kalau kite sedar kite ni kurang ilmu agama, mintak la tolong ustaz/ustazah bimbing anak kite tu.. bukan jauhkan diri dari agama... haiii la donia...donia...

dalam hal ni, sape yang patut disalahkan????parents kah? cikgu-cikgi kah? atau anak murid itu sendiri?

lu pikir la sendiri!! chow...

9 comments:

cikmOt said...

mak pak semakin jahil...dunia semakin ke penghujungnya,,,

MrS. F!zA said...

huhuhu.. wp ai bukan cikgu ai pon byk tahu asam garam budak2 zaman skrg.. depan cikgu pon boleh mencarut cakap p**i..camne tu..huhuhu

eima said...

aduhai dunia skrg nih ...
klu aku .. aku tak kisah selagi tak buat anak aku teruk sampai lebam sudah ...klu lebam aku lebam kan balik cekgu tu ..aku kire ape ...

notti netti said...

tu semua sebab pak mak dok sangat ngan human right la tuuuuu. Aku pun berbulu jer dgr adik aku (cikgu)cerita pasal bebudak sekolah zaman sekarang.

LiErOSe~QiEmi said...

drop subjek agama????? islam ke mak pak budak tu?? takut melayu je bukan islam huhuh

zaidah said...

mak bapak....anak2 akan ikut contoh mak bapak...klu dah mak bapak tak benarkan anak pakai tudung...tak tahulah nak jadik ape....mungkin anak2 bleh jadik berjaya tapi tak bersahsiah

Bionic women said...

kita ni pun hari2 dengar hubby bercerita..ada yg anak dia jatuh, berdarah kepala, cikgu gi antar sepital..sudahnya cikgu tu jugak kena marah, cuai..bukan nak terima kasih.
dah anak sendiri nakal.
ada sekali tu, anak dia tu menipu, x buat kerja, hubby marah then hubby baling buku dia ketingkap, itu jer pun, tapi esoknya mak pak dia datang sekolah..marah2..
tapi dia langsung x pikir yg anak dia tu menipu, pastu x siap kerja. hadoiii

Teratak Hami said...

Mak bapak sekarang kuat melenting kot. Cikgu tak boleh "sentuh" anak2. Kononnya terlebih caring & sayang kat anak2...

*Harap diri ini tidak termasuk dlm kompolan2 itu :-)

eB ezrin said...

kiter dolo takot kat cekgu kan?