USS Trip : Cara Untuk Ke Universal Studio Singapore dengan Kapal Terbang

 .
.
eh, betul ke tajuk aku tuh? huhuhu... hentam sajok asal korang paham! maknanya aku pegi USS naik Air Asia terus ke Changi Airport, Singapore... sebab ape aku naik flight? sebab nak jimatkan masa dan cuti coz aku pegi USS kan hari kerja gitew.. lagi pon weolss yang pegi ni semua kaum wanita, so takde sape yang rajin nak drive kereta ke JB nun.. hukhuk... tapi naik flight best ape? tak sampai 1 JAM dah jejak Kota Singa.. lagi pon weolss beli tiket pon murah jugak RM50 sehala. ngeeee~

 aku pegi USS dengan besfren aku si Leen n Kak Ct. kami plan trip ni since bulan Februari kot! dua bulan jugak la merancang coz nak dapatkan tarikh yang semua orang free dan tak terikat dengan apa² kerja masa tu.. 

.
dan ofkos la aku kena bawak cinta hati aku si hadif ni.. adik ipar aku pon join sekali... so, ni trip pompuan² je la ek (kecuali anak aku) hehehe... patutnya mak aku pon join trip ni tapi last minit kena cancel atas sebab² yang tak dapat dielakkan.. sobss...

flight kami kui 7.40 pagi pada 26 April 2012. kui 6 pagi dah tercegat kat epot. kuikuikui...
.

 rugi betui beli tiket kat dak hadif nih! asyik nak dok ngan mak die jek.. seat die biar kosong. sabo je la... nak kata jakun, dah 4-5 kali kot naik flight!


 kat dalam flight nanti pramugari tu akan kasi satu borang untuk korang isi.


 Sampai je di Changi, weolls terus cari port nak isi borang coz tak selesa nak isi kat atas kapaltebang.. begoyang² kang comot pulak borang tu!

  dah setel isi borang bagai, dari arrival hall tu turun satu tingkat untuk cop passport dan terus ke Terminal 1.

cop pasport kat sini... ada pulak terpalit kenangan tak best ngan imigresen kat sini.. sama² melayu kot tapi kerek giler.. huh! hilang mood excited sekejab sebab orang imigresen tu... bukan aku yang kena yer, kawan² aku yang kena.. sabo je la..


dah setel cop passport, jom lari laju² amik SkyTrain ke Terminal 2.


 gambo kenangan kat skytrain.. train die ada 4 minit sekali kot! naik train ni free je ek.


 dalam skytrain ke Terminal 2. lepas ni kena naik MRT pulops.. memang adventure betui la travel kitorang nih! asyik bertukar train sajok! nak naik teksi mahal kot! dengan jalan jam lagi orang nak pegi kerja.

kat situ banyak singboard.. just ikut sajok komfem akan jumpa punya.


bila dah sampai kat Teminal 2, turun bawah utk beli tiket MRT dari Changi Airport ke Harbour Front. Harga tiket tu SGD3.30 sekali dengan deposit kad sebanyak SGD1.
.

Nanti lepas guna, boleh redeem balik SGD1 tu. tapi weolls tak redeem pon. halal je la SGD1 . huhuh...

Untuk sampai ke stesen Harbour Front, kena tukar train dua kali. So, sampai je kat stesen Tanah Merah, kena turun yer sebab kena amik train lain ke Outram Park pulak. bila dah sampai ke stesen Outram Park, kena turun lagi sekali untuk tukar train ke Harbour Front. korang takyah pegi beli tiket lain yer. satu tiket tu je pakai.. just tukar² train sajok! memang kena banyak kali tukar train yer tapi takpe sebab train die sistematik n perjalanan die pon tak jauh mana pong... baru la mencabar sejajar dengan misi backpackers kitorang. hahahaha...


 
okey, bila dah sampai stesen Harbour Front, sila turun untuk ke Vivo City pulak. (pic credit to ujie.com)
.


alah.. kena jalan sikit jer... VivoCity ni ialah shopping mall, dia jugak jadi hub pengangkutan untuk ke sekitar Singapore sebab kat situ ada MRT station (stesen Harbour Front), stesen bas dan jugak Sentosa Station yang menyambungkan pengunjung ke Sentosa Island.

untuk ke USS, weolls kena naik monorail ke Sentosa Island pulak! berapa banyak train daaa kena naik! kekekeke...

Sentosa Station terletak di Level 3 Vivocity. weolls kena amik train Sentosa Express untuk ke Sentosa Island. Tambang untuk 2 hala ialah SGD3. Perjalanan dari Sentosa Station ke Sentosa Island ni mengambil masa lebih kurang 4 minit je. Selain naik train, pengunjung pun boleh naik cable car macam kat genting tu tapi tambang dia mahal sikit la - SGD14. (info credit to ujie.com)


 ni tiket monorail untuk ke Sentosa Island.


 antara panorama yang korang akan nampak masa naik monorail tu... dekat sajok nak ke USS tuh. nampak tak benda kecik² kat langit tu? tu la cable car.. ada bran? haahha.. baik la naik monorail je. 4 minit dah sampai USS. huhuhu


 yeay! dah nak sampai!!


 turun je dari monorail, korang akan jumpa ni dulu.. just ikut je arah nak ke USS. dekat sajok!



dan









































sampai la korang ke USS!

yang tak masuk USS pon leh begambar kat globe ni coz benda ni ada kat luar pintu masuk... 



bestttt giler kot!!! nak pegi lagi lah!

.

14 comments:

mama tisya said...

mencabar la cz byk kali tukar train..tp okla experience kn

Chekgu Azrine said...

bestnya!!jeles..hahaha

mommyYen said...

hai dear..
senyum2 ku baca post ni sbb memang kena banyak naik train utk sampai ke situ,kaki memang melecet lah,..harus guna sandal je..

btw,have fun ya..

Aleyn said...

Banyaknyer naik turun train...adventurous tol....mesti best kan...kami sekeluarga insyaAllah next year...kalau x der aral...

eima said...

klu aku pegi kompom sesat ... tak jd la pegi.....mmg tak akan pegi pun...mampus panjang nk pegi ...hahaha

♥cikmOt♥ said...

bila tah aku nak sampai ke sini...huhuhu

lovelywa said...

ada gak merancang nk gi sana pulak..ujung2 tahun kot..

ratna said...

Globe dia mmg trademark dia kot kan...saya tgk sapa pegi uss tu mesti ada gambar kat dpn tu.

Delimasari said...

mmg best naik MRT d s'pore = udah lalui juga

deelira@deeliraz said...

info yang lengkap hehe..
pening jgk aku baca turun naik train tu kay.. :p

mamaRIFQY said...

best best..bile la agaknye ku dpat ke uss ni!!

syariza09 said...

mak aii...banyaknya train

AYuNG said...

hi...dtg sini carik info pasal USS..hehe..

Thank for the info yaa..
=)

Nor Afida Zulkepli said...

brape lama dr airpot changi ke USS..