tips anak bijak

Tips oleh Dato Dr. Fadzilah Kamsah



Tips untuk dpt anak bijak/genius
~ ajar anak (atau baby) tidur mengiring ke kanan sbb jantung (yg terletak sebelah kiri) akan lebih "lapang"/"lega" dan mudah berdegup (perjalanan darah okay) dan otak anak akan develop excellently.

Bagi anak² yg azalinya aktif or hyper-active
~ kurang (atau jangan) pakaikan baju warna orange sbb warna ini boleh merangsang secara aktifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.


untuk tips lain sila klik
SINI

12 comments:

ummiaqeef said...

tips yg boleh diguna pakai..tips yg ke-2 tu penting..hehehe..ku akan pastikan xde beli dah baju colour oreng..wakakaka...

umie said...

K..kalu anak hyper ni kurang kan dia dari makan benda manis² mcm gula-gula..time dia makan gula² tu mesti suka dan bertambah aktif..hhahha

mamaaerish : said...

tq 4 sharing.... hik3... ptt la pn... aerish slalu pakai baju oren... adoiiiii

kenwooi said...

nurturing the kid at a young age is good =)

kenwooi.com

|| NaFiRaa || said...

tips yang sgt berguna nih!!! tq2!!:)

Ena said...

anak sy pon banyak color orange tu.. hu3x..

~aSHa~ said...

tq tq atas pengkongsian ilmu ilmiah....

Elyn said...

hadoi patut la wafiq hyper semacam sebab i slalu pakaikan baju kaler oren!! kene ingat bab ni tq K

ZIANA ♥ FARREL said...

patutla farrel smlm balik jb nakal sgt..hyper active, sbb i pakaikan baju oren!!huhuuh...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

bulan ni ramai la anak-anak yang nakal n hyperaktif sebab banyak makan limau mandarin yang kulitnya kaler oren tu....huhuhu erkkk ada kaitan ke :P

Ibu Piya said...

tq ye pasal info ni..tp kalu ajar anak dr bby tido mengiring belah kanan smpai besar dia mmg suka tido belah situ..

Ibu Piya said...

tq ye pasal info ni..tp kalu ajar anak dr bby tido mengiring belah kanan smpai besar dia mmg suka tido belah situ..