Jom buat Aiskrim sendiri!!






Bahan-bahan :

1 tin susu pekat 
1 tin air sukat guna tin susu
1 sudu besar overlett
serbuk koko (kalau nak perasa coklat)
1 biji telur


* perasa terpulang pada selera masing2


Cara-caranya :

campurkan semua bahan dengan mixer dengan kelajuan tinggi sampai pekat dan berkrim. bila dah pekat, masukkan ke dalam bekas dan simpan dlm. peti ais sampai beku.

senang gileeerrrrrr kan????


Selamat Mencooobaaa!!!!





 tapi versi saya lain sikit... saya guna susu strawberry dutchlady tu untuk gantikan air dan serbuk koko!

susu letak separuh jer...
susu strawberry dutchlady 
overlettt
1 bijik telur 


saya tak de mixer... guna blender pon boleh lah!! campur semua bahan, then blend ajok! sonang keje... 


bila dah siap, masuk je lam bekas... then simpan lam peti ais!



senang je kannnn??? tengok ade orang buat berlayer-layer pon ado... huhuhuh....



16 comments:

MrS. F!zA said...

mau cuba mau cuba! senang sajok! guna blender jugaklah.

BIONIC WOMEN said...

kita pun pernah buat eskrem nih...
nnti kita pos jugak ler..hehehe..
akan dibuat dalam masa terdekat nih

*kay, kalau dah beku tu, blender semula then bekukan semula..lagi sedap, sebab lagi smooth teksturnya

eima said...

ari tu aku try guna krimer pun sedap ...
tp guna ribena ...
pun sedap tak dak guna telur ...

sekali tu je la .. pastu aku dah mls ...


fiza makesure bkn blender yg mesin cabai ek ... heheh

MRS. K said...

MrS. F!zA ~ hahaha.. harus cuba..

.::Lynn::. said...

semalam kami buat ice cream lagi

ummi sofiyyah said...

ooo senang jer....tp overlett tu nak beli kat mn yer...?? berapa hengget?? hehe..sorry ummi x pernah dengar...tq

LyNn HaMzAh said...

nampak sedap...dah tu simple jer caranya...leh la lynn try nanti...

Ena said...

wahhhhhhhhhhh..

manyak senang yeh!

harus cuba ni.. yum yum..

ummiaqeef said...

aku ingatkan buat eskrem gune ais ketul, hehe..

♥siEha♥ said...

sy buat gn krimer...
lps dah nak sejuk..kuarkan blik..blend lg...

Mama Zharfan said...

nampak sgt sedap tu...

JOM vote MZ kalau sudi!

mariah_smile said...

overlett bese org gune utk wat kek sponge.. hehe.. tunjuk pndai plak. sory.. dulu rajin wt kek, skang minat sudah berlari2 haha..

tq share resepi aiskrim. akan wat. tapi tunggu dah ada rumah sndiri hihi..

MRS. K said...

ummi sofiyyah ~ beli kat kedai kek.. harga die tk ingat bape tapi murah jek

MRS. K said...

mariah_smile ~ yep.. overlett tu mmg orang selalu letak lam kek..fungsi nak kasi gebus.. huhu

ann @ hatiberbunga said...

hehe.. nampak sgt Ann x penah wat kek. overlett pun haram tau apekejadahnya. ahaks!

[-suziey-] said...

erkkkk klu tgk bahan mcm xlalu nk mkn..tp bila dh beku jadi eskrem sedap jek..hahahaha