36 weeks | Baby Breech



haini kandungan dah masuk 36 minggu 2 hari... pagi tadi pegi hospital untuk check up. doc nak tengok scar masa czer hadif dulu. then lepas tu buat scan sekali. 

so far doc cakap air ketuban cukup. baby pon dah berat 2.6 kg. tapi masalah sekarang kedudukan baby songsang la pulak. :(


lagi 2 minggu doc suh datang lagi skali untuk scan. klu still songsang terus set date untuk czer.. adeh... lomah den dengo! klu czer jugak kali ni alamat boleh buat anak 3-4 orang je la.. huhuhu... macam la nak anak 7-8 orang kan? :b dapat 3 orang pon dah Alhamdulillah....

so, sape yang ade pengalaman baby breech ni boleh share tips tak? boleh urut ke tak? or ade cara lain nak betulkan kedudukan baby tu... tq ♥


19 comments:

Kisah Si Dairy said...

tahniah..sy pun tak pasti tentang itu sbb masih belum ad pengalaman ttg bby

Shark Kay said...

semoga semuanya selamat kak.

Hafizah said...

hai...hopefully baby akan pusing xlame lagi...nway ade org ckp jgn urut..bahaye...ade jgk bg tips suruh sujud lame2...moge slmt sumernyer eh....

yatt said...

saya pun dulu breech jugak tp masa tu agak awal lagi la 30weeks kot.. lepas baca kat internet n kwn2 ckp saya cuba, masa sembahyang sujud terakhir tu, sujud lama2 kalau mampu sampai 10-15 minit atau lebih sambil tu doa la mintak Allah permudahkan semua...
Insha Allah lepas 2 weeks tu checkup balik ok dah :) cuba la

♥mama gojes♥ said...

doa la byk2 baby akan pusing...anak kiter no 2 ngan no 3 pon breech gak...tp yg no 2 tu memg pegi urut tp kene pi yg mak bidan expert la..tp last2 baby memg suke main pusing gak...

Puteri Satu said...

yup try sujud lama2.. tapi bila dah hampir due ni susah sikit klu baby songsang ni... akak dulu awal pregnant songsang... so memang 2 bulan akak solat sujud lama doa banyak2... tapi tak salah akak rasa nak buat.. cuma bila perut kita dah makin besar.. takut tak larat nak sujud lelama kan... insyaallah baby boleh pusing tu.. ada masa lagi kan.... akak doakan semua selamat dan dipermudahkan tuhan...

salwana nordin @ che'wa said...

its ok..nnt dia akan berubah sendiri..in syaa Allah..

tp kalo ditakdirkn dia songsang jugak nk buat camna kan..

saya 3-3 czear hhuuuu...

Orked said...

tahniah...

saya pn anak sulong dulu songsang..mmg g jumpa macm2 org suh minta btlkan kedudukan tapi mase tu mmg da tlambat, kandungan da padat sangat..katenya kalu awal mgkin dia bole btlkan...sebab HB saya kalu bole mmg x nak czer, tu yg mcm2 usaha..lastny kt PPUM perut saya pn dorang pusing macam stereng, sebab nak btlkan lagi..mmg sakit sgt la dok pusingkn, lastnya x bjaya juga..akhirnya mmg czer juga..

Ape pn smoga kandungan Mrs. K selamat dan dipermudahkan olehNya..

Diari Hati Si Pari-Pari said...

has dulu pun baby songsang gak. biasenye hosp akan cuba utk pusingkan. kalau akak nak boleh try. cam has dulu doc ckp drg akan try pusingkan, kalau tak berjaya drg terus proceed utk czer gak. so has minta terus czer je. dah confirm2 baby selamat. semoga ibu & baby selamat ye kak...amin.

eima said...

byk2 berdoa supaya baby duduk dikedudukan yg mudah ko bersalin dear ,,, inshaAllah

Falsya said...

alahaiiiii...due kite xjauh laaaa..semoga dipermudahkan segalanye okayh...

Nad MamaZN said...

Tu la ada dgr gak org kata cuba sujud lelama, pastu sembang2 dgn baby pujuk2 soh pusing
In shaa Allah ada perubahan
Apa2pun moga dipermudahkan segalanya kay!
Kite plak excited!!

deelira@deeliraz said...

banyak2 doa ye kay..zue akan doakan kay jg. tp kalau dah ketentuan Nya sebegitu.. kita pon x dapat nak halang.. asalkan seme sehat dan selamat ye kay

Ena said...

Doa banyak2 ye.. Kuasa Doa InsyaAllah..

Nafira usof said...

moga bb pusing ke kedudukan yg sepatutnye.. amin~

JaSSNaNi said...

hari tu bersalinkan fiyya pun 36 weeks genap.. sebab songsang kena operate, semoga takde apa.yg bahaya yer..

az-ila said...

assalamualaikum sis,

just nk share info..saya dulu baby breech jugak at 36 weeks..ada prosedur ECV (external cephalic version)..done by doc pakar..boleh refer ke O&G yang boleh buat prosedur ni..if xberjaya terus proceed emergency c-zer..apapun tryla sebagai usaha kita..moga Allah permudahkan..amin

ibu chiqamie said...

ye lh kay...nk btulkan biar pakar yg buat. neway., ade pengalaman member pusing ank taw kt bangi. x yah sebut mane la eh..dh dkt due jgk mcm kay. end up ank kuar lembik taw. jgn tkt utk caezar... yg penting both mummy n ank cehat :-) apepon., pnh gak dgr org ikhtiar cara tradisonal. kuasa Dia kan kalau leh berubah :-) doa la byk2 :-) semoga sumenye slmt....

atanayuiman @ Jue said...

doc ada suggestkan ECV tak kalau still breech.. kalau boleh, inshallah boleh normal. but, kalau ada pengalaman anak 1st czer, tak silap jue x digalakkan ECV.. but, kuasa tuhan kdg2 time nak bersalin baby berpusing.

aritu jue pun breech, bila dapat tau terus rajinkan diri mengukur mall utk banyakkan berjalan. next appointment alhamdulillah baby dah pusing..

due kita lebih kurang jer ekk.. semoga di permudahkan yea.