Pantang Larang?

.
ari tu ada kawan hubby datang rumah.. dia datang dengan wife, anak die baru 3 bulan & mak mertua die... masa hadif dekat ngan anak die, MIL die cakap ngan wife die "jangan kasi cium, budak ni belum pandai cakap"......

.
saya macam terkesima + kecik ati dengan cakap MIL die tu... memang la hadif belom pandai cakap... baru 1 tahun 2 bulan maa.... so, nak tanya korang, ada pantang larang budak cam hadif tak boleh cium baby ker?

17 comments:

♥ EeiNz ♥ said...

xpenah dgr pantang larang cmtu. ape laaa kan ...

haza said...

alala... jgn la sedih dear.. masuk tinge kanan..kuar telinga kiri jek.. mmg ada org tua yg kuat berpantang larang.. sebenarnya ada sbb disebalik.. ** kita maik positip ya dear... cth.. bb kecik antobodi blom kuat.. kalo sana sini sinun cium.. kot terkena selsema bagai.. gitu aje..

bukhairiah said...

xpenah dgr gak mende nieh...ade eh...isk2 isk...karut la..

haza said...

takpe..jgn sedih..amik positip.. mungkin niat asal tanak bg bb kecit di cium sana sini sinun sbb takut terjangkit selsema.. batuk.. antibodinya kan masih kecik... :)

ZIANA ♥ FARREL said...

ish...ape punya pantang larang??xpnah dengor pn..dh tu mmgla budak tu xde org cium..kekekek...
mak abah sy cakap masa budak tu e'ek xle cium..tu pantang org jawa..pas2 bile sy tanya nape diorg senyap je..padahal agaknya diorg pun xtau sbb dpt turun temurun pantang tu..hahahahha

~UNai~ said...

takder lah!! mengarut betul pantang larang camtu! nasib baik hadif tak tarik rmbut baby tu..

|| NaFiRaa || said...

x pernah dengar plak pantang larang camtuh!!! urrmmm macam2..

Ena said...

Hah? 1st time dengar nie.. pelik jer bunyi nyer.. hu3x..

Misbehave said...

mil i slalu cakap camtu.

dia x kasi baby ciyom baby.

'lambat bercakap nanti' katanya la.huhu.

so kitorang layankan jela, kalo dpn dia je la. hahahhaha.

MRS. K said...

misbehave ~ oo... takut lambat cakap eh

♥♥ ummi rania ♥♥ said...

kalo ikut nenek nisa mmg kita2 pun jgn cium or hembus mulut anak kita or baby terutamanya risau lmbt ckp or gagap katanya.. tp nisa cium jugakkkkk mulut rania, hihihihi...

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

tak pernah dengar lak pantang larang cenggitu.....

ibuayu said...

saar jelah..mana ada pantang yang macam tu

adda said...

aikk tak penah dgr plak petua camtu..

Intan said...

Emmm...tak pernah dengar lak.

For me, kita cuba turn benda tu jd positive mcm yg Haza ckp tu...just a precaution coz bb kan kecik lg so seelok-elok nya try avoid dari di kiss oleh sesiapa pon coz takut terjangkit penyakit sesema/demam/batuk org lain...tu aje

Intan pon masa arissa bb dulu, mmg cukup tak suka kalo org nak cium dia coz takut berjangkit penyakit2 di atas tu...very protective maaa...he he ;)

MRS. K said...

ok.. thanx for ur info... ^___^

eima said...

dah la dtg umah org ckp cam tu lagi ... kuang ajar ..
klu aku ...mmg aku tarik tgn anak aku ...
ajak die main jauh2 ....biar la laki aku je layan diorg ...