Almari tumbuh Kulat. Helpppp!!!

.
.
.
hohoho... aku ada masaelah besarrr punya nih! korang yang baik hati lagi banyak ilmu please share la ngan aku ni yer... macih...

ni almari baju si hadif... dah dekat 2 taon umur almari nih since aku dok dekat Nilai lagi.. kan aku baru pindah kuarters Putrajaya (eh, baru ke? dah 3 bulan dok sini). 

dan masalah yang aku alami adalah almari kiut-miut ini telah ditumbuhi kulat... nyampahhh tau dengan kulat ni! dulu takde pong.. baru² ni die tumbuh... banyak pulak tu..


 kulat yang bermaharajalela....

baju² hadif semua aku dah keluarkan dari almari nih.. aku dah kasi bersih minggu lepas.. tapi pagi ni aku tengok die naik lagi... gerammmmm....

korang! ape yang patut aku buatttt????

aku ade gak search pasal kulat ni.. info tu cakap maybe pasal persekitaran sejuk tu pasal kulat tu tumbuh... ye la kot sebab skang kan musim ujan.. dan bilik hadif pon cam gelap skit... tapi masalahnya, kulat ni tumbuh jugak kat almari buku aku kat bilik terang... haih!!!!

korang penah jadi camni tak????



14 comments:

hyazz said...

guna thirsty hippo k...mesti berkesan

@e_da said...

maybe berwap sejuk tu yg jadi gitu kan.. takut rosak baju2 lak nanti..

|| NaFiRaa || said...

urrmmm.. tak tau plak cara nak hapuskan kulat nih.. tapi mungkin guna thirsty hippo tu berkesan kot..

Nad @ MamaZakwan said...

bilik hadif selalu bertutup ke?
tak kene cahaya matahari kot..
tu yg sedap sejuuuukkk jek
(ada kene mengena ke? taktau la, hehe)

kite guna thirsty hippo jek

MRS. K said...

hyazz ~ nanti i beli..

eB ezrin said...

itu ar psl
kami pn samer
tmbh2 musim ujan nih
hu3

mikamusz said...

dulu masa duduk apartment pun kena macam tu.. maybe sbb masa dia org buat apartment yu, x cukup kering dia org cat or etc.. so saya bersihkan je bahagian berkulat dgn kain kering, almari sentiasa terbuka and thirtsy hippo silih berganti, dalam almari, kat sekita bilik and etc.. lama jugak, tapi lepas tu dah takde dah

mama's princess said...

ada org ckp, jgn letak almari dekat dgn dinding yg bersebelahan dgn toilet. sbb tu berkulat sbb dinding tu sejuk. hehehe..:)

Sidratul Muntaha said...

berwap tu satu hal..
kelilaing rumah klu uamh batu mmg la menda ni ade..
daha de try sembur pest control ker?
check la ape yg ptut dgn pest controller..
tkut lepas kulat..
tahu2 anai2 dtg.

mummysyafie said...

cer try thirsty hyppo tu k. akak kena kat almari kasut. memang punca nya cuaca sejuk.

mummysyafie said...

cer try thirsty hyppo tu k. akak kena kat almari kasut. memang punca nya cuaca sejuk.

Elyn Sani said...

memang tak le elak kalau duk apartment yg bilik die terlindung dgn matahari. umah mak aku yg baru ni pun almari dlm bilik ke3 dh kene kulat. so hari2 aku pesan kat adik aku suh bukak tingkap biar cahaya masuk + angin. bab hippo tu nnt aku pun nk try la....

munna said...

mungkin sebab cuaca sejuklah tu... rasanya thirsty hippo mmg berkesan

BabyIntan said...

Mak aiii byknya kulat tu! Skrg nie boleh kata tetiap hari hujan, lagi lah menjadi-jadi sang kulat nie membiak...