Harga Tiket train Bukit Bendera, Penang

.
.
Tujuan utama kami pegi Penang adalah sebab nak melawat Bukit Bendera! seumur hidup tak penah sampai yuolls... masa skolah kat Ayaq Itam dulu tak penah terpikir pun nak ajak kengkawan jenjalan/hiking Bukit Bendera, padahal bukan jauh pun dengan skolah. tsktsk...

sebelum cite panjang, meh nak tepek dulu harga naik atas nun. kang mesti ade yang nanye.. hehehe...
 
jangan lupe tunjuk IC untuk dapat harga myCard. memang banyak giler beza hokey. train terakhir turun pukul 10-11 malam rasanya.. sape nak tengok pemandangan lampu² kat Penang boleh la naik Bukit Bendera time malam..


weolls beli tiket family package.. RM17 sajok. jimat banyak jugak...

sebelum tu jom kite belajar sikit sejarah pasal train Bukit Bendera.. hewhew...

ni antara train terawal naik ke Bukit Bendera. cam gerun je nak naik.  tingkap terbukak lak tu.. tak leh bayang cane train ni panjat bukit... tak tau la bape lama leh sampai atas. huhuhu..


http://4.bp.blogspot.com/_usjBMLJ9mLw/R1JQsFUbg1I/AAAAAAAAAf0/ZJ_ak1TX2Dw/s1600-R/DSCN3324.JPG
train merah filem Ali Setan.. nostalgik! hehehe.... eh, ni pon tingkap terbukak?
kredit pic HERE


http://2.bp.blogspot.com/-f-L0O4371Nc/Tep7Im6CefI/AAAAAAAAI8Y/HZ-YO8RjI1M/s1600/keretapi++bukit+bendera.jpg
dan ni train terbaru.... ada aircond dan sangat laju yuolls.. kesekejapan je dah sampai puncak! tapi cuak jugak la tengok belakang cerun hoiii...


tunggu train kat sini... ade je seat untuk menunggu. tapi kami kan jakun.. nak jugak tunggu sampai train sampai depan mata... hewhew.. kami naik Bukit Bendera dah petang.. dalam kui 3 lebih kot... cuaca panas...


dah sampai pon...eceli ada dua train tau naik turun bukit bendera ni... satu naik dan satu turun.. ofkos dorang dah set timing kan? train canggih ni.. kat tengah² bukit nanti dorang akan bertukar lane macam gambar kat bawah...


http://4.bp.blogspot.com/-kzUgXe6ZXx0/T36PcbHGKKI/AAAAAAAADSE/MH2a6deoOss/s1600/bukit+bendera.JPG
kredit pic HERE


orang ramai la pulak petang tu.. nasib la sape kena berdiri.. hewhew.... ala.. sekejab je naik atas tu.. dalam 5 minit dah sampai...


naik je atas terus 'waaaaaaaa.....' terlopong kejab... Subhanallah! Pemandangan yang sangat cantik..... 

suhu kat atas Bukit Bendera tu macam kat Fraser/Bukit Tinggi/Cameron jugak.. ye la, atas bukit kan? walaupun Penang boleh tahan panas, tapi kat atas tu nyaman jer... 

apa yang best kat atas Bukit Bendera tu??? nanti aku share yer....


Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

9 comments:

♥cikmOt♥ said...

aku pernah naik 2-3 kali jugak...tapi masa tu zaman lum ada blog...so tak pernah citer...tunggulah ada kesempatan raya raya ni p sana lagi...huhuhu...

Nad MamaZN said...

Ni entry utk kite la ni ek? Hahahaha!
Tq kay!
Wakaka! Perasan kan? =P

Ya ALya said...

g penang dah selalu...tapi tak pernah singgah pun bukit bendera ni.....

kakngah said...

20th lps kot.. p penang. tk lps naik sbb msih under construction lg..

::EIDA:: said...

cepatan share.. ida mau ke penang nantii.... memang refer blog ni jela.. hehehhee

eima said...

Dulu 1st pi deting atas ni la.....hehe

deelira@deeliraz said...

5 minit dah sampai? wah. kena pergi ni kay. zue naik dulu masa darjah 6..train ali setan tu.. slow yang amat.. mat salleh jalan kaki daki bukit..laju ke potong train kami hahaha..

Zee Suhaini said...

memang canti ciptaan ilahi..berangan nak jejak kaki ke sana..

IQ = Iez Qis said...

keretapi da baru ek...2009 naik masih wrne merah.. =)