Hessa Demam | berubat di Darussyifa Bangi



Last 2 weeks Hessa start demam tak elok². dalam 10 hari jugak. demam dia on-off. dalam dok aktif, tiba² suhu dia mencanak naik!! risau betui. slalunya time malam la suhu dia naik. dalam 3 kali jugak amik darah. takde denggi. cuma ada infection sikit. taktau la dah bape kali aku dok ulang-alik klinik presint 3 tu. doktor tu pon dah kenal. 2 kali die refer aku g hospital.

kesian budak demam ni!

ada satu hari tu, pengasuh hessa kat taska suh aku pegi Darusshifa Bangi... try rawatan ni pulak.. so, hari ke-8 hessa demam tu aku pegi sana. amik half-day petang tu, terus shot ke Darusshifa.

tempat menunggu untuk berubat~

masa aku pegi tu, ada lebih kurang 10 orang patients. tukang rawat pon masa tu ramai jugak. so takde la lama sangat kena tunggu. bayaran untuk rawatan ni adalah seikhlas hati. kat meja pendaftaran tu ada satu tabung, letak la berapa RM yang korang ikhlas. 

Yang rawat Hessa tu Ustazah. dia cakap maybe nak kena campak.. die suh minum air kelapa 3 hari berturut, kalau ada keluar bintik, memang campaklah! tapi kalau takde keluar bintik, InsyaAllah nanti sihat lah.

besok tu pulak aku pegi klinik presint 3 lagi sebab hessa still demam. doc refer aku pegi hospital sebab darah baby ada infection. dia tak puas hati sebab masa 1st time aku pegi hospital tu pihak hospital tak bekalkan antibiotik so that demam still tak elok. dorang just amik nab n x-tray. memang die paksa aku admitkan si hessa jugak²!! so, ke hospital la aku buat kali ke-dua. tapi doctor taknak admit, die bagi ubat antibiotik yang kuat sikit...

tak silap aku, lepas 2 hari camtu Hessa getting better. Alhamdulillah.... cuma skang tengah batuk + selsema. memang banyak pengalaman + pengajaran aku dapat sepanjang hessa demam lama nih.. 


my precious~


Pusat Rawatan Darussyifa' Pusat 
No. 5, Jalan 1/7D, 43650 Bandar Baru Bangi,Selangor Darul Ehsan.


peta ke Darusshifa Bangi.. dekat area pasar malam tu...


Tuan Guru Dr. Haron Din hanya merawat pada hari SELASA sahaja.


6 comments:

Nieyl said...

Alhamdulillah...kdg2 kite kena cuba jugak rawatan islam di samping jumpa doktor kan...Syukur dah beransur pulih...:)

mama bella said...

Alhamdullilah...

Nafira usof said...

Alhamdulillah.. dah makin sihat yer.
moga Hessa cepat baik yer~

eima said...

tu la tak slah mencuba rawatan islam .. cam aku ari tu .. fahim high fever 8 hr .... 3 botol dah antibiotik .... pi berubat ngan ust ni br sihat ..alhamdulillah

syawalsimpsons said...

Alhamdulillah walau apa pon inisiatif, janji anak sihat kan

Nizam said...

Tips nak bagi anak jarang demam, bagi dia main sepuas hati. Kalau boleh petang2 bawa pergi taman. Biar berpeluh.

Free2 singgah la online store saya Baby Shop Malaysia