Baby kembar 3 ~ saya jakun.... korang ?


Subhanallah..!!! comel-comel tau baby girls ni... baby ni baru je masuk kat taska hadif semalam.... dah 5 bulan pon... mama dorang ambik cuti extra 3 bulan... bestnyer dapat anak kembar!! 3 skali kua!...


3 Auni's



Cara mendapatkan bayi kembar:

  • Faktor keluarga

Jika didalam keluarga anda ada memiliki anak kembar, ada kemungkinan anda akan mendapatkan anak kembar juga. Faktor keturunan dan genetik juga mempengaruhi terbentuknya anak kembar.

  • Berat badan yang berlebih

Sebuah hasil penelitian didapatkan dari American College of Obstetrics and Gynecology bahwa dengan meningkatnya berat badan maka kecenderungan untuk mendapatkan bayi kembar akan terjadi.

  • Hamil diusia tua

Memang kita ketahui bahwa hamil saat usia diatas 45 tahun merupakan resiko yang sangat besar bagi para ibu. Selain dapat mengalami keguguran, kadar gula selama hamil pun dapat meningkat. Tetapi, pada saat usia rentan inilah produktivitas ovulasi sangat tinggi sehinggal ebih dari 17% wanita yang hamil diatas usia 45 tahun akan mendapatkan anak kembar.

  • Mengkonsumsi umbi-umbian dan susu

Hasil dari sebuah penelitian yang dilakukan oleh peneliti Amerika Serikat mendapatkan bukti bahwa umbi-umbian, seperti kentang, ubi, dan susu dapat meningkatkan ovulasi pada sel telur sehingga kemungkinan untuk mendapatkan bayi kembar pun akan terjadi.

  • Fertilitas

Selain dari semua hal tersebut diatas, faktor kesuburan sangat mempengaruhi. Di zaman yang serba modern ini, ada banyak cara yang dapat dilakukan untuk menyuburkan kandungan. Penyuntikan hormon pun dapat ditempuh demi mendapatkan si bayi kembar.


14 comments:

@e_da said...

sy pun teringin nak baby kembar.. kalau ada rezki.. sape nama baby2 tu?

eima said...

aku suka topik nih ...

aku dah tak jakun dah klu cite bab triplet nih ....
3 opismate aku dah branak triplet nih ...

kembar 3 semua lelaki ... 2
kembar 3 2 boys 1 girl ...1

opismate yg pertama .. die ckp mmg tak de amik ubat or pernah keguguran

ke2 penah gugur ..pas ngandung ...triplet

ke3 dpt rawatan kesuburan ... sbb dah lama kawen takde rezeki ...

Ena said...

Huhu.. memg sangat comel kan!..

dulu sy tingin gak nak ada anak kembar.. tp takut plak nak lalui pengalaman time peknen & nak bersalin tu.. huhu..

umie said...

anak abg umie kembar 2 je..adik mak kembar 2..abg ayah umie pun kembar 2 gak..stp family sebelah ayah semua ada kembar...ada kemungkinan x umie nak dapat kembar ni? mana tau rezeki umie yang lambat mengandung ni kan...amin...heheghehe

mommyYen said...

memang bes dpt anak kembar kan?
member saya dua kali beranak,dua kali dpt kembar.bertuah btul dia..
hehe..

hajarus said...

Ya Allah.. memang comey2 sumernyer.. geramnyer.. lau la hajar dapat tengok betul2... kan best....

Siti said...

adoi..sonok tgk org dpt baby kembar
tapi siti takut nak dpt baby kembar sebba tahu susahnya nak handle...

Dee said...

bestnya..cute2 lak tu..

~♥ iella ♥~ said...

la...suka sungguh2 anak kembar. walaupun tak kawen lg tp dah ada angan2 nk ada baby kembar...dpt kembar 2 pOn dah ckup...tp tak da genetik kembar lOooo..

ummiaqeef said...

kawan aku duk bawah umah kat kuarters ni pun beranak kembar tp kembar 2..girls..1st preggy tu dia gugur,2nd preggy dpt twin..tp mmg dlm family dia ade sejarah kembar..akak ipar aku pulak mmg xde sejarah kembar tp tibe2 dpt..skang dah darjah 4 kot..girl gak..

p/s : best kan??

Elyn said...

i mmg jakun!!! mesti terpikir camne la parents dierang nk handle. i yg sorang ni pun ala2 huru hara...

Naura's Villa said...

tingin nak kembar boy la..

ann @ hatiberbunga said...

wah... comel2 nya..!!

pernah terlintas nk anak kembar. tp bila pk kan anak2 yg dah ada ni pun leh wat aku kelam kabut smcm, camner la klau ada baby kembar plak ye? hihi..

[-suziey-] said...

aah la..sy jakun gk nih..uish camna la agknya nk bela kan...hebat ni..msti xleh nk ade entertainment..ye la nk uruskan 3 org skaligus..tp tu rezeki kan:)