Cara-cara tanam rumput karpet versi Mr. K

.
.
okey, ini adalah entry bersambung pagi tadi.... tujuan Mr. K dok beriya cabut rumput lalang tu sebab nak tanam rumput karpet laa.... huhuhu... jiran kami yg belah kanan dah siap tanam rumput dah! pokok bunga pon dah bersusun... jeles i tau! ni step tanam rumput karpet versi suamiku.... layann...



1. cabut dan cangkul semua rumput atau lalang yang menjalar kat area yang nak tanam rumput karpet tu.... pastikan tanah tu licin dari sebarang tanaman lain yer...hehehehe...



2. ratakan pasir di sekitarnya.... pasir ni beli kat nursery.. ye la, mana nak carik pasir kan kat sini...



3. dah siap ratakan pasir, boleh la tempek rumput karpet ni kat tanah tu.... susun molek-molek kasi rapat yer!... kalau tanah besar, boleh la kasi jarang² sikit coz nanti rumput ni akan membiak...




4. dah siap tanam rumput karpet, boleh la siram... orang nursery tu cakap tak boleh pijak rumput ni selama 2 minggu!!! kena rajin siram lagipon cuaca kat Nilai ni agak panas jugak!!

*sila buat-buat tak nampak si perut boroi tu...



sekian misi rajin Mr. K minggu lepas... huhhuhu... sejuk dan hijau mata memandang kat luar tengok semak depan umah dah takde.... terima kasih suamiku!!!




Taktau nak komen ape, LIKE pon boleh. TQ ♥

15 comments:

ann @ hatiberbunga said...

wah.. sudah cun itu rumput. hehe..
beli kt mana eh rumput kapet tu? mahal x?

[-suziey-] said...

ha kan senang ..hhee..kemas jek

Dee said...

wah..rajinnya hubby you..u jd mandur ye aritu..hehehe..lepas ni bertambah cantiklah laman you..

hajarus said...

mrs.k... xtvt yang samelah... hajar pun last weekend tanam rumput karpet kat depan rumah.... ;d

bukhairiah said...

huhuhu tanah umah u tu same je besarnya ngan kt umah ai..ai pon tnm rumput carpet tp ai xbli sampai penuh cam u..ai bli 4 potong je then tg dia mjalar sndri...byk plak rumput y xdiundang dtg same...

huhu perot mr k tu same la ngan pewot mr bubu

MRS. K said...

ann ~ hubby yang belikan.. saya tak ikut.. tapi hub cakap, die beli 6 bijik pasu + pokok, rumput karpet sume skali dalam Rm60 jer


suziey ~ hehehe... kite yang tengok ni senang la.. orang yg buat tu ape rase ek..? hehe

dee ~ rajin la dah byk kali kena leter

hajar ~ ye ke? nanti update yer

bukhairiah ~ heheh... tu anak baru 1..blom 2...

Siti said...

waaa..rajinnya...mahal tak tumput carpet tu yer..mcm nak nm gak kat umah siti.

ummiaqeef said...

seksi u laki u..hihi..lbh kurang cam perut abah aqeef je..haha

|| NaFiRaa || said...

wahhh..sonoknye menghias rumah sendirik!!!

eima said...

wah cantek la ...
jgn hadif langgar pasu ngan basikal die sudah ...

peyot Mr.K ....heheh pandai K masak ek ...

Elzy Ovktafia said...
This comment has been removed by the author.
Emry Faris said...

Kami merupakan syarikat bumiputra yang menjalankan kerja kerja tanaman rumput karpet sila la layari website kami di www.esse-resources.com

http://s1033.photobucket.com/albums/a417/cujang/Rumput/?action=view&current=11.jpg

Automatic Watering System said...

If you want to automatically water your plant, just try the Automatic Watering Solutions product. www.automaticwateringsolutions.webs.com. DIY package is very affordable and can be setup on your own. Then going holiday or away from home without problem.

email: automaticwateringsolutions@gmail.com

Maz said...

i cari la image cara2 tnm rumput carpet then terjumpa la blog u...cantik umah u,i bru nk beli umah tp apartment...agak2nye leh tak i nk tanam rumput carpet tu kt balkoni? klu sudi follow la blog i hatimamaz.blogspot.com k...thanks...

Fiza Nordin said...

Hai, sy singgah sini setelah google psl rumput karpet tu... Thanks for the info!