Visit Kelantan : dapat Pemandu Pelancong terbaik!



kami sampai di Jeti Kuala Besut lebih kurang pukul 1.00pm.. flight balik ke KL pukul 10.40 malam. so, memang dah plan nak gi round Kota Bharu dulu sblum ke airport.

turun je dari bot kat jeti Kuala Besut tu, dah ramai driver teksi dok tunggu... semua tengah cari pelanggan... ade sorang driver ni tanya we all nak ke mana... tapi hubby buat layan tak layan jek... rupanya die dah janji dengan sorang brother ni masa beli tiket bot nak ke perhentian dulu...


ni la brother tu (baju oren).. abang Saiful kalau tak silap nama die.. 

die memang slalu bawak pelancong.. 2-3 kali sehari dok ulang alik Besut-Kota Bharu nak anto pelancong... abang ni keje dengan company bot tu jugak.. tambang untuk ke KB dari Besut RM50 jek. naik kete Waja abang ni. tambang teksi pon sama jugak dalam RM50 tapi belum tentu teksi tu beraircond yer... kalau tambang teksi dari airport ke Besut RM70.

nasib la kami naik ngan abang ni! memang sangat peramah... takde slang ganu-klate pon sebab die dlu keje luar dari pantai timur. sebut je nak pegi mana, semua die bawakkan! memang terbaiikkkk... kalau naik teksi, belum tentu teksi nak bawak kami berjalan tanpa caj, dah tentu-tentu straight terus ke Kota Bharu. abang ni siap carikan kami hotel bajet lagi smentara nak tunggu flight malam tu...


otw nak ke KB, mintak abang tu tunjukkan tempat nak beli kepok lekor yang best...




p/s : ni kali ke-2 saya sampai Kelantan... 1st datang dulu masa taon 1996 - rombongan sekolah rendah. huhuhu..


12 comments:

HenRy LeE ® said...

wah lama dah tak gi kelantan ni... dekat2 10 tahun dah ni... last gi dulu time kem sekolah... haha! :D

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah banyaknya keropok lekor, balqis penggemar tegar keropok lekor

Farra Dhelina said...

kt dh byk kali jgk g kelantan..sure byk borong pya esp kopok leko hehe

cikmOt said...

tunggu raya ni ingat nak balik kelate...lama tak balik jumpa atuk nenek...

~aSHa~ said...

2 minggu lepas ke kelantan jugak...

mummysyafie said...

lama nya tak sampai kelantan lagi K..jauh benor berjalan anak beranak ni ha.

eima said...

aku leh repot ngan JPJ ni ... sbb ko menggunakan/sapot prebet sapu.. salah disisi² undang² tauuuu....

bukti dah ade nih ....

Bionic women said...

last saya gi kelate 2 minggu lepas..hahahaa..jgn mare..
len kali kit gi skali ek, meh me bawakkan ronda2..foc..hahaha

MRS. K said...

eima ~ade aku kisah? lalalaala... hahaha..

ko ingat ni langkawi ke naik kete sewa takde permit??

eima said...

@MRS. K

hahaha
tokey keta sewa kat jeti tu slalu nye bg keta tak dak permit pun ... hahaha

wei K keta laki ko tak kena simbah cat ke .. kan ari tu laki ko masuk paper... dah glemer dah tu

syariza09 said...

untung la dpt abg tu, pasni leh rekomen kt kwn2 pula

Aimi Syahirah said...

Salaam sis, boleh sy dapatkan nombor prebet sapu abang saiful tu? Nak pergi perhentian isnin ni. Huhuhu hope to hear from you soon. Boleh whatsapp saya di 0136576959. Puas dah dok google pengangkutan murah dari KB ke jeti..