Visit Kelantan : Rumah Tok Guru Nik Aziz Nik Mat.



 
inilah rumah Tok Guru. dengarnya umah menteri besar digunakan untuk urusan rasmi jek.


sebelum smpai bandar KB, sempat singgah rumah Menteri Besar Kelantan.. saya yang tanya abang saiful umah MB kat mana... tiba-tiba jek die terus bawak ke sini.. huhuhu... sempat turun kejab amik gambo umah je, sebab umah beliau belakang masjid, time tu ade sembahyang jenazah, so lepas snap gambo terus gerak...

saya ade google pasal Tok Guru, then jumpa blog http://ibumithali.com/tag/nik-aziz-nik-mat/. tertarik dengan tulisan die berkenaan Tok Guru.
"Seorang menteri besar tapi berpewatakkan orang biasa.  Masih menolong mengangkat air untuk tetamunya dan masih menyapu sampah di laman rumahnya.  Carilah orang macam ni kat Malaysia ni, rasanya boleh kira dengan jari.  Berapa ramai menteri besar kat Malaysia ni malah di di dunia ni macam dia?.
Kalaulah saya berada di tempatnya, rasanya berbeza dengan apa yang tuan guru buat sekarang.  Sekurang-kurangnya, rumah mestilah rumah banglo yang di kelilingi oleh bibik-bibik yang sedia berkhidmat untuk saya.  Tu sebab Allah tak bagi kat saya macam tu, sebab belum hebat lagi lagaknya mengalahkan orang yang dah sedia hebat."

p/s :  takde unsur politik dalam entry ni yer.. cuma mengagumi kehidupan seorang pemimpin...


4 comments:

eima said...

tak mo komen gak entry nih ..sekian terima kasih...

Ilhamny.com said...

dah biasa lalu jugak dpn rumah tok guru..gaji tok guru dia ambil sikit2 jek utk keperluan keluarga, yg lain didermakan utk masjid & madrasah sebelah umahnya x silap... kalaulah semua menteri2 kita mcm tok guru...

Bionic women said...

betul tu,...memang tok guru sangat low profile, kalau nak ajak gi kenduri pun senang sangat dipenuhi asalkan dia xder tugas time tu.

kalau nak beraya tu x payah tunggu umah terbuka...gi jer mesti dapat jmpa..kalau nak berbuka bersama dia, gi ler ke masjid dekat rumah dia tu, kalau x der urusan rasmi dapat ler berbuka bersama, x payah tunggu undangan..hehe

Shinnaz Ahmad Rasid said...

kita pernah pergi sekali. btw, kita rasa dia macam baik sangat..politik tu letak tepi lah..rasa macam diri ni kerdil je...-_-'