Ikan Kembung Rebus Air Asam


2 hari lepas kan cikFarra ade publish entry ikan kembung rebus air asam belacan kan? aku yang tengok gambo je pon, terus kecurrr air liur kau! giler hebat tak hebat penangan gambo tu!

so, semalam gigih lah aku print resepi buat jugak ikan kembung rebus air asam tu... siap pegi carefour cari tomato n limau. bahan² lain semua dah ade kat umah...

tapi dalam kui 4.30 pm camtu, laki ku bbm bagitau balik kang terus siap. kui 6.30 pm kite gerak pi makan buffet! pergh.... sentap ke bang?? mesti baru baca entry aku pasal buffet ramadhan tu... ekekkeek... hubby cakap die dah booked bagai tapi tempat buffet tu rahsia... secret la sangat kannnn?

tapi dalam kui 6.00 pm camtu, orang buffet tu call cakap tempat dah full! padahal masa lakiku tepon dia bagitau ade lagi 2 kosong... ceh sungguh!!! so, aku pon apa lagi! kelam kabut la sedia bahan - dah tak jadi makan buffet, kena masak la kan!

laki ku tengok resepi yang aku print tu, then die cakap  'make me surprise / surprise me' (tak ingat mana satu die cakap tapi ade la ayat surprise tu) sambil senyum² kambing.. ceh! dan-dan ko speaking suh aku kagumkan die dengan masakan ikan kembung rebus air asam aku nih! ha, ko tunggu situ diam-diam. 

 pungpangpungpang siap pong! kesekejapan jek masak nih! senang giless... dulu aku ingatkan susah.. hehehe.. lepas ni leh la buat lagi...

 Ikan Kembung Rebus Air Asam versi Ibu Hadif

 


Resepi aku copy dari My Resepi

Bahan-bahan ( 2 orang makan )

  • 2 ekor ikan kembung yg sangat segar
  • 1 cawan air
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 biji cili merah-1/2 dihiris halus
  • 4 biji cili api merah dan hijau (kalau panjang 2 pun cukup)- dihiris
  • 1/2 sudu teh belacan dibakar
  • 1/2 biji tomato potong dadu
  • 1/2 labu bawang besar dihiris halus
  • 1/2 sudu teh asam jawa(kalau takde ganti dgn cuka)
  • jus limau nipis secukup rasa
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. rebus ikan dalam kuali hingga air mendidih(seeloknya kuali non stick)
  2. tuang air rebusan dalam mangkuk lain dan biar ikan masak dalam kuali(mcm bakar la)
  3. tumbuk 1/2 cili merah,bawang merah,belacan dan asam jawa
  4. bancuhkan bahan tumbuk dgn air rebusan ikan
  5. masukkan bahan yg dihiris,tomato,garam,gula dan perahkan limau nipis secukup rasa
  6. letakkan ikan dalam pinggan dan siramkan kuah tadi.siap untuk dimakan dengan nasi panas
  7. kalau malas nak tumbuk boleh dihiris halus semua bahan dan gaulkan saja dengan air rebusan

p/s : sekali 2 pinggan kau lakiku makan... siap cakap TERBAIKKKKK... ha! surprise tak surprise bang??? ngehngehngeh..

10 comments:

♥cikmOt♥ said...

surprise mak noks...hahaha

Farra Dhelina said...

fav gile lauk ni.. mkn dgn nasi kosong je.. tak yah lauk lain dah cukup dah

eima said...

aku tak suka ikan lembik ... laki tak suka mkn ikan ... so seb baik ini tidak membuatkan aku terliur ....

gile ko pepg dah tyg gambo mknan ....


sedapnye mkn nasi panas ngan ikan goreng cicah sambal belacan

kayyana said...

boleh cuba nih yerk...

MrS. F!zA said...

lepas ni kena beli maxy rider utk kayuh kat mr K la pulak..ekekekeke

hyazz said...

wahhh..TERBAEKKK...macam tu lah abang suker...

MRS. K said...

♥cikmOt♥ - kan? muahahaha

Farra Dhelina - a'a. betul. makan ng nasi je pon sodap.. takyah lauk lain

MRS. K said...

eima - byk betui yang ko tak suke kan? hilang nikmat dunia

MRS. K said...

kayyana - sila cuba.. senang gilak nak buat

MrS. F!zA - tak payah.. gym KBS ade.. free jek.. muahaha

hyazz - bertambaha sayang ♥

lovelywa said...

perghh gambo memikat laa..bole try gak nnti..ke padan laa dua2 badan laki bini sama naik jek..huhuh